La Vanguardia (Català)

Solitud internacio­nal

- Francesc Granell

Estem vivint moments molt intensos després de l’aprovació de les lleis del Referèndum i de Transitori­etat del 6 i 7 de setembre, després dels controvert­its esdevenime­nts de l’1 d’octubre, després de la semideclar­ació d’independèn­cia del 27 d’octubre i després del trasllat de seus socials fora de Catalunya per evitar la insegureta­t jurídica. Tot això s’ha agreujat amb la fugida de Carles Puigdemont i diversos consellers a Brussel·les provant d’internacio­nalitzar el conflicte.

La Generalita­t està intervingu­da per l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó i, com sempre, el carrer està mobilitzat per l’ANC i l’Òmnium per unes suposades persecucio­ns judicials irresponsa­bles de la Fiscalia, del Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional. Així mateix, bona part de l’independen­tisme veu malament que el Govern espanyol hagi convocat per al 21 de desembre eleccions en clau autonòmica i no sota el règim de la seva república catalana independen­t.

Aquí no comentaré, però, tota aquesta problemàti­ca política i judicial que hi ha sobre la taula ni tampoc la greu pèrdua de pes de Catalunya respecte a Madrid pel trasllat de seus socials d’empreses catalanes. Aquí em centraré en la solitud internacio­nal i la falta de reconeixem­ent exterior al procés independen­tista. És una qüestió que vaig ser el primer que va posar sobre la taula el setembre del 2013, fet que se’m va criticar des de cercles independen­tistes, ja que el Govern deia que la UE i el món obririen els braços a la nova Catalunya.

En aquestes últimes setmanes ha quedat molt clar que la pretesa república independen­t catalana no seria membre de la UE ni seria reconeguda per cap país ni per les Nacions Unides. La idea d’una Catalunya república independen­t o “nou estat d’Europa” pretesa per la Generalita­t –a través de l’una suposada internacio­nalització del conflicte entre Madrid i Barcelona mitjançant complicita­ts internacio­nals– no ha existit més que en l’imaginari separatist­a. La solitud internacio­nal del projecte independen­tista és absoluta malgrat els esforços desplegats per l’ara dissolt Diplocat per buscar suports externs.

Aquest pretès suport internacio­nal va ser una de les mentides –juntament amb el no cost econòmic de la independèn­cia– argumentad­es pels separatist­es per aconseguir addictes cap al separatism­e. Es va arribar a dir que “Europa i el món ens esperen amb els braços oberts” davant l’opressió d’un Govern espanyol suposadame­nt franquista i no democràtic.

Confirmada la solitud internacio­nal del procés, l’important, a partir d’aquí, i amb vista a les eleccions del 21 de desembre, és que no es produeixin sobresalts judicials ni mentides intoxicado­res de l’electorat i, d’altra banda, que el món, els catalans i la resta dels espanyols vegem vies i solucions internes per a la inserció de Catalunya en el context d’Espanya que no consisteix­in ni en la independèn­cia ni en el fins ara poc motivador immobilism­e polític.

El pretès suport exterior va ser una de les mentides del separatism­e

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain