La Vanguardia (Català)

Villarejo, detingut per suborn i blanqueig

El comissari està acusat de vendre serveis d’intel·ligència

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Fa cinc mesos el que va ser comissari principal de la Policia Nacional José Manuel Villarejo va protagonit­zar una ronda d’entreviste­s en què va voler donar la seva “versió” dels escàndols en què estava involucrat abans que el silenciess­in o “de tenir un accident”, va arribar a explicar a Salvados. Villarejo va ser detingut ahir pels que van ser els seus companys a la Policia Nacional. Està acusat de formar part d’una organitzac­ió criminal que presumptam­ent va blanquejar diners procedents de suborns i d’afavorir l’entrada de persones en situació irregular a Espanya.

Al final, ni el cas de l’anomenat petit Nicolás, ni la presumpta agressió a la doctora Elisa Pinto, ni la seva participac­ió en la policia política que va falsejar informes contra rivals polítics han provocat la detenció de Villarejo. La Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional va iniciar fa mesos una investigac­ió

El polèmic policia jubilat està acusat de formar part d’una organitzac­ió criminal

sobre presumptes prebendes i suborns rebuts pel comissari principal, Carlos Salamanca, responsabl­e al seu moment de la comissaria de l’aeroport de Barajas i en l’actualitat cap de la unitat de xarxes contra la immigració il·legal. Estirant aquell fil es va arribar fins a Villarejo. Unes indagacion­s que van tutelar amb absoluta discreció dos fiscals anticorrup­ció: Ignacio Stampa i Miguel Serrano. Aquesta feina va ser un dels últims encàrrecs que va fer el que va ser fiscal en cap anticorrup­ció, Manel Moix, abans de ser cessat. Els dos fiscals van treballar amb Afers Interns de la Policia Nacional fins dijous al matí. Amb les sospites ja lligades, van judicialit­zar el cas a l’Audiència Nacional. Aquesta setmana està de guàrdia Carmen Lamela. Però dijous la magistrada ja tenia prou feina atenent en declaració els detinguts a Catalunya, cosa que va provocar que fos un altre jutge, Diego Egea, qui s’encarregué­s ahir de dirigir les detencions i els sis escorcolls. El magistrat Egea acumula diverses setmanes de reforç del titular del jutjat número 6, Manuel García Castellón. En qualsevol cas, està previst que sigui Carmen Lamela qui finalment prengui declaració als detinguts quan passin a disposició judicial les pròximes hores, segons fonts de l’Audiència Nacional.

El comissari jubilat va ser sorprès i detingut a primera hora del matí a la seva finca de Boadilla del Monte, als afores de Madrid. A casa seva també es va arrestar la seva dona, la periodista Gemma Isabel Alcalá. Els investigad­ors tenien previst dur a terme ahir sis detencions, entre aquestes la del comissari Salamanca.

A mig matí, la Fiscalia Anticorrup­ció va difondre una nota amb alguns detalls de l’operació, batejada com a Tándem. A Villarejo i Salamanca, el tàndem de comissaris principals, se’ls acusa de rebre diners “a canvi de la prestació de serveis especialit­zats d’intel·ligència, i de facilitar l’entrada il·legal de ciutadans no comunitari­s en territori espanyol”. Els investigad­ors afirmen que la parella de comissaris es van aprofitar, respectiva­ment, dels seus càrrecs “especialme­nt sensibles per a la seguretat nacional” per obtenir tota mena de prebendes a canvi de favors policials com ara “la prestació de serveis especialit­zats d’intel·ligència” .

De 66 anys, Villarejo ha estat tres dècades treballant a l’ombra a la Direcció General de la Policia. El 2011 es va reactivar la seva activitat a les ordres del comissari Eugenio Pino amb Jorge Fernández Díaz al capdavant del ministeri d’Interior.

 ?? JORGE ZAPATA / EFE ?? El comissari jubilat Villarejo en una de les seves visites als jutjats
JORGE ZAPATA / EFE El comissari jubilat Villarejo en una de les seves visites als jutjats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain