La Vanguardia (Català)

El lector exposa

Novembre

-

El novembre és el mes per excel·lència de la tardor. Quan els colors de la natura s’han convertit en ocres i sienes, quan la boira matinal no deixa veure amb nitidesa les fulles seques que s’escampen per totes les superfície­s, quan el mar ja està més revolucion­at, quan l’hora canviada fa que tot sigui més fosc més aviat i s’estigui més a casa al voltant del foc de les xemeneies o a la vora dels radiadors... Mentrestan­t, el dia de Sant Martí acostuma a haver-hi, any sí, any també, una treva i apareix, per unes hores, el sol alegrant-nos amb el seu retorn.

És aquest mes quan en teoria comença a fer fred, quan hem fet el canvi d’armari definitiu; dic en teoria, perquè el canvi climàtic sabem que ho està alterant tot. El mes en què s’inicia la campanya publicitàr­ia del Nadal amb tot el que comporta: anuncis publicitar­is a tots els mitjans per consumir regals, menjar, festa i alegria, i despullant, cada any un poc més, de tot significat ancestral les dates nadalenque­s. Els carrers, fins i tot els arbres, es decoren amb llums, encara que això augmenti la contaminac­ió lumínica.

Onzè mes de l’any que recorda que aquest s’està acabant, que un altre any ha passat i que aviat arribarà el gener amb el primer dia de l’any 2018, i com cada any nou també ens costarà dir que en tindrem un de més. Haurem de pensar quina edat tenim, perquè a mesura que passen els anys menys importànci­a hi donem i més, en canvi, a com ens trobem. En aquest estat és quan el novembre ens recorda que tot arriba a una fi, a la qual també nosaltres arribarem i també serem un recordator­i per a un futur 1 de novembre.

EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ PITARQUE

Torroella de Montgrí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain