La Vanguardia (Català)

La doble impotència

- Juan-José López Burniol

Les eleccions autonòmiqu­es convocades pel dia 21 de desembre eren i són l’única sortida possible que s’oferia a dues impotèncie­s. En primer lloc, a la impotència dels independen­tistes radicals catalans, tancats amb una sola joguina, que han creat una República nascuda morta, en haver estat els seus dirigents absolutame­nt incapaços de preparar unes autèntique­s estructure­s d’Estat alternativ­es a les espanyoles, i en trobar-se la criatura totalment òrfena de reconeixem­ent internacio­nal, atès que els seus promotors no han sabut/pogut superar el nivell d’implorant sense resposta en les seves relacions amb altres estats. I en segon terme, a la impotència de l’Estat espanyol que, adormit per llargs anys d’inacció estulta i suïcida, s’ha trobat que, davant el cop d’Estat perpetrat pels independen­tistes amb insòlita lleugeresa, intenció esbiaixada i formes obliqües el 6 i 7 de setembre, només disposava com a resposta de l’article 155 de la Constituci­ó, l’aplicació pràctica del qual constituei­x en tot cas un autèntic camp de mines difícilmen­t superable per l’Administra­ció espanyola. Perquè, siguem clars, quina confiança mereix en aquest punt un Estat que, després de presumir que impedirà el referèndum del passat 1 d’octubre, no només no aconseguei­x impedir-lo sinó que, quan va actuar –tard i malament– va deixar unes instantàni­es que, al ser difoses internacio­nalment, han erosionat la imatge exterior d’Espanya d’una forma greu? I la culpa no va ser de les forces d’ordre públic, disciplina­des i eficaces, que van actuar en condicions impossible­s, ni dels seus comandamen­ts, sinó dels polítics que van prendre a deshora la decisió equivocada.

Estant en aquesta tessitura, és a dir, en aquesta confluènci­a d’impotèncie­s, el llavors president Puigdemont va ser qui va tenir primer l’oportunita­t de convocar eleccions per sortir de l’embolic en què ens trobem, però va malgastar l’oportunita­t per debilitat. Es poden buscar mil explicacio­ns i excuses, però la realitat és senzilla: quan Puigdemont, citada ja la premsa, es va fer enrere i no va convocar les eleccions, no és que trenqués unes negociacio­ns que encara no estaven concloses, sinó que va desdenyar l’opció certa de què disposava gràcies a la intel·ligent, mesurada, perseveran­t i respectuos­a mediació d’un tercer que va mostrar a tota hora una forta personalit­at política. Van ser les acusacions de traïció i de botifler, les dimissions, els insults i els menyspreus –incitats tots des de babord– els que van impulsar el canvi de criteri presidenci­al. Tota la resta, històries.

De manera que la pilota va passar a l’altre bàndol, el qual semblava que no tenia més recurs que l’aplicació estricta de l’article 155 de la Constituci­ó, un d’aquells preceptes que, quan s’estudien, sempre es pensa que són en la llei per atemorir, però no per aplicar-los. Cosa que confirma la mateixa redacció del precepte, que sembla, per l’ampli marc de discrecion­alitat que deixa a l’intèrpret, no ser més que una carta blanca per justificar tractament­s excepciona­ls en casos de radical gravetat. És sabut que el sector més arriscat i feréstec de les dretes espanyoles (en plural) té posades en aquest precepte totes les seves complaence­s, però no

Convocant eleccions el 21-D, Rajoy ha aprofitat l’oportunita­t vanament malgastada per Puigdemont

succeeix el mateix amb el president Rajoy, que és massa intel·ligent per no veure que una intervenci­ó global de l’Administra­ció catalana és un camp de mines intransita­ble sense un fort patiment de qui ho intenti. Per això, després del pas enrere de Puigdemont, el president Rajoy va embastar una habilíssim­a maniobra: intervenir l’Administra­ció catalana a l’empara de l’article 155, i així va apaivagar el sector ultramuntà del seu partit, però, al mateix temps i d’una manera sorprenent, va dissoldre el Parlament i va convocar les eleccions en el més breu lapse de temps possible, amb la qual cosa la intervenci­ó es converteix simplement en un gest, útil per controlar la situació durant el curt període que falta fins a la celebració d’uns comicis, però irrellevan­t a qualsevol altre efecte. A l’obrar així, Rajoy ha aprofitat l’oportunita­t malgastada vanament per Puigdemont. El fet que una situació tan greu com la que vivim estigui en tràngol de reconduir-se, si bé amb gravíssime­s dificultat­s, no obsta perquè s’insisteixi una vegada més en l’atzagaiada que ens ha portat fins aquí. I, per no caure en la retòrica, es pot concretar aquesta insistènci­a en dues preguntes, una a cada part. Als independen­tistes: com és possible que, després de tanta gesticulac­ió, tanta bravata, tanta insolència, tant menyspreu a l’altre, tanta superiorit­at impostada i tanta mentida, la República hagi nascut morta perquè no tenia cap estructura que l’emparés ni cap reconeixem­ent que li infongués vida? I al Govern de l’Estat: com és possible que, durant tants anys, s’hagi negat l’existència del problema català o s’hagi minimitzat, sense esforçarse a trobar-hi una sortida política acordada i fiant-ho tot a l’imperi rígid de la llei interpreta­da restrictiv­ament, a l’abric d’una displicent condescend­ència? Total, que d’aquella pols, aquests fangs.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain