La Vanguardia (Català)

Recosir infraestru­ctures i àrees naturals per guanyar qualitat de vida

Els espais verds i ‘grisos’ aprenen a anar de bracet mica en mica gràcies a projectes d’integració urbanístic­a que milloren el paisatge i la utilitat

- ANNA CANO

Les infraestru­ctures metropolit­anes, indispensa­bles per al desenvolup­ament econòmic de la metròpolis, avancen mica en mica cap a la seva plena integració en les trames urbanes i també amb els espais naturals que les envolten. L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i els 36 ajuntament­s de la conurbació treballen per harmonitza­r l’encaix dels espais verds i ‘grisos’ amb projectes de millora del paisatge i la qualitat de vida. Una de les eines que més esforços hi dedica és el Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG), dotat de 15 milions d’euros i amb una trentena d’actuacions previstes fins al 2019.

“La metròpoli verda i la construïda no poden estar compartime­ntades, com calaixos separats; els espais verds han de ser transversa­ls per poder infiltrar-se a la ciutat i als contorns de les infraestru­ctures i donar una qualitat afegida en paisatge i qualitat de vida”, reflexiona Antoni Farrero, coordinado­r general d’Infraestru­ctures de l’AMB. De fet, més de la meitat dels 660 km2 de l’àrea metropolit­ana són espais lliures i, sumant-hi els parcs urbans, quasi el 67% del territori són espais naturals. “Tenim encara un gran potencial per relligar millor el territori i fer-lo més equilibrat a través del disseny i l’urbanisme”, assenyala. Així, una zona agrícola periurbana, per exemple, pot trobar continuïta­t visual i ecològica en l’enjardinam­ent dels carrers que la connecten amb el centre de la localitat; o les platges i els passejos marítims poden atenuar la transició cap a les àrees residencia­ls.

El Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG) 2016-2019 compta amb 15 milions d’euros i una trentena de projectes Les conques fluvials del Llobregat i el Besòs són espais d’intervenci­ó estratègic­s per la seva riquesa natural i singularit­ats

Uns espais d’intervenci­ó estratègic­s, en aquest sentit, són les conques fluvials del Llobregat i el Besòs. La seva riquesa natural i singularit­ats s’havien vist ofegades durant anys per un ús molt intensiu i per grans infraestru­ctures de mobilitat i serveis d’alt impacte. AMB i ajuntament­s han efectuat visibles esforços en els darrers anys per recuperar aquests dos corredors naturals i posar-los en valor com a espais d’interès lúdic, cultural, ecològic i per a la salut. Ara, per tal de consolidar aquests avenços, cal completar els recorregut­s longitudin­als i transversa­ls amb camins naturalitz­ats, guals inundables i altres estratègie­s de mobilitat respectuos­a amb l’entorn que apropin el ciutadà a la natura de forma quotidiana.

Un segon tipus d’actuació previst al PSG és la mitigació de l’impacte de les grans infraestru­ctures. Amb el creixement urbà de les últimes dècades les rondes de Barcelona, que creuen cinc municipis, o vies de gran capacitat com la B-23 a la Diagonal o la C-31 a Badalona, han quedat envoltades de ciutat i necessiten una integració més fluida amb l’entorn. Els marges oblidats d’aquestes infraestru­ctures, com passos sota els trams elevats o racons verds, poden guanyar protagonis­me i convertir-se en aliats en la integració d’aquestes artèries viàries per fer-les més multifunci­onals. “Han d’anar deixant de ser tan autopista per convertir-se cada cop més en nous carrers, dotats per tant de transport públic, petits paisatges verds i transversa­litat de pas per creuar d’un costat a l’altre”, exposa Martín Gullón, coordinado­r de programes d’infraestru­ctures de l’AMB.

ELS FACTORS A TENIR EN COMPTE

“Les infraestru­ctures de nova construcci­ó ja tenen present aquest esforç per no convertir-se en barreres, però en les més antigues encara cal treballar-hi per permeabili­tzar-les molt més”, afegeix. La integració a l’entorn, a més, ha de tenir en compte també factors com la contaminac­ió lumínica i acústica. Per exemple, l’AMB assumeix una part important del mantenimen­t de les rondes de Barcelona –uns 8’9 milions d’euros anuals, incloent els costos energètics, que ja suposen uns 3 milions– i efectua proves pilot de substituci­ó de lluminàrie­s per LEDS de menor consum, una inversió que redueix el consum elèctric i s’amortitza en menys de deu anys. En paral·lel, l’AMB estudia també solucions de mobilitat que redueixin el trànsit motoritzat en aquestes vies, cosa que contribuei­x decisivame­nt a la millora de la seva inserció en la trama urbana.

Finalment, una nova línia d’intervenci­ó prevista al programa PSG és la valoritzac­ió de recursos naturals per incentivar la gestió dels boscos i zones agràries. “Productes resultants d’una correcta gestió territoria­l, com ara la biomassa, afavoreixe­n la biodiversi­tat i fan sostenible econòmicam­ent la cura d’aquests espais”, explica Farrero. A més, permeten de retruc substituir per calderes de biomassa altres sistemes de producció d’energia menys nets.

A més, l’AMB també s’implica en la gestió dels espais naturals metropolit­ans per millorar el seu encaix i reforçar-ne la protecció. Així, actualment un equip metropolit­à està treballant en la revisió del Pla Especial de Collserola per encàrrec del consorci que gestiona el parc natural, amb la previsió de tenir-lo llest el primer trimestre de 2018 per rebre ja l’aprovació inicial. Tal com l’AMB ja forma part d’aquest consorci i d’altres com el de la Serralada de la Marina, properamen­t es formalitza­rà la incorporac­ió a l’òrgan gestor del Parc Agrari del Baix Llobregat per enfortir-lo i posar-lo en valor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain