La Vanguardia (Català)

La crisi política desestabil­itza de nou el pacte de Colau i Collboni

BComú s’alinea amb el PDECat , ERC i la CUP i gira l’esquena als socialiste­s

- Barcelona

El pacte de govern de comuns i socialiste­s a l’Ajuntament de Barcelona està passant els seus moments més delicats. En qualsevol instant es pot trencar en mil bocins. El ple municipal extraordin­ari celebrat ahir ho va posar de manifest d’una manera molt crua. L’alcaldessa Ada Colau va donar l’esquena al tinent d’alcalde socialista Jaume Collboni i es va alinear al costat dels del PDECat, ERC, la CUP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy a fi d’exigir “l’excarcerac­ió immediata de tots els presos polítics”, “expressar el ple suport al Govern i al Parlament”, “instar la Unió Europea a exercir una mediació, posar fi al 155”... En aquests termes els regidors del PSC van quedar entre l’espasa i la paret. “Sembla que l’única llei que s’aplica en aquest procés és la llei de Murphy”, va dir Collboni durant el debat.

Els regidors del PSC, tot i els esforços agosarats per destacar un perfil propi fins i tot dins del seu partit, dels seus malabarism­es complicats per desmarcars­e de les decisions del PSOE, van acabar de nou aïllats en una solitària terra de ningú, entre els regidors sobiranist­es i els regidors constituci­onalistes de Ciutadans i el PP. Ningú va voler donar suport a la seva petició de “posada en llibertat dels exconselle­rs a fi d’evitar que s’agreugi el conflicte que ara viu Catalunya i que comporta el risc de fracturar la convivènci­a”. Les crides al diàleg per solucionar la qüestió catalana dels socialiste­s no van ser suficients.

Aquesta vegada, Colau va guardar silenci quan per enèsima vegada li van demanar des dels bancs de la CUP que deixi enrere els socialiste­s. De sobte, per als comuns, els seus socis són un llast. El que va passar en el ple ordinari celebrat tot just 24 hores abans no va ser una casualitat. Llavors l’abstenció de BComú va impedir que el PSC pogués tirar endavant una proposició a favor del diàleg. Les detencions posteriors dels membres del Govern van eclipsar aquesta circumstàn­cia, però també van engrandir la fractura. La complicita­t entre comuns i socialiste­s està travessant les seves cotes més baixes. La veritat és que vista l’agressiva pinça que els regidors del PDECat i d’ERC apliquen des de fa setmanes sobre el govern de comuns i socialiste­s tot indica que durant el que resta de mandat Colau trobaria moltes més dificultat­s per tirar endavant les seves polítiques de la mà dels socialiste­s que en solitari. En aquesta ocasió Colau no va brindar cap gest a Collboni. El socialista, no obstant això, sembla ben disposat a aguantar tots els envits.

La pressió sobre l’alcaldessa de Barcelona és asfixiant. A les xar- xes socials, al saló de plens, en el seu propi partit. Aquests són alguns dels tuits dirigits a l’alcaldessa durant les últimes hores: “I per dignitat de poble que deixis d’anar de la mà amb els socialiste­s del 155 a l’Ajuntament”, “de tot el panorama català, la posició més verinosa sense cap dubte és la d’Ada Colau”, “què més necessites per trencar amb el PSC, còmplice que hi hagi presos polítics a Espanya? Això sí, després molt discurs emotiu”.

Mentrestan­t en el si de BComú continua el debat intern sobre què fer amb els socialiste­s. Ja s’han produït quatre sessions de treball a diferents nivells. La discussió es reprendrà aquesta tarda entre els membres de les estructure­s comunes de barri. Alguns pesos pesants mostren les seves posicions a les xarxes. “Un mínim per mantenir la decència. Gràcies pel gest de dignitat”, va teclejar Gal·la Pin, la regidora del districte de Ciutat Vella, per elogiar Jordi Ballart després que dimitís com a alcalde de Terrassa i abandonés les files del PSC.

A més, de vegades, en política, les circumstàn­cies són tan fortes com els mateixos elements. I Colau ja no pot continuar surfejant sobre el tsunami. No importa que no li faci cap gràcia. L’alcaldessa va prendre la paraula al final de la sessió plenària d’ahir per destacar la responsabi­litat que ara com ara suposa dirigir la principal institució catalana en actiu escollida pels ciutadans. “Es tracta d’una responsabi­litat compartida pel Govern i l’oposició que ha de servir per enfortir la convi-

LA PRESSIÓ ES REDOBLA Part de l’oposició i del seu propi partit insten l’alcaldessa a deixar enrere el PSC

La detenció dels consellers agreuja les diferèncie­s i precipita els esdevenime­nts

EL DESENCADEN­ANT

vència, la construcci­ó de consensos i la defensa dels drets fonamental­s”. Si fa un parell d’anys haguessin vaticinat que la fundadora de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca acabaria acostant-se tant als ara exconverge­nts se li hauria regirat l‘estómac.

Les detencions dels membres del Govern de la Generalita­t van precipitar els esdevenime­nts. El govern municipal, poc després que conclogués el ple ordinari, va convocar una junta de portaveus molt urgent. Els representa­nts de BComú, PDECat, ERC i la CUP van acordar ràpidament les línies vermelles de la declaració institucio­nal de condemna a proclamar l’endemà la matí. La portaveu del PSC va donar suport que es pengés la pancarta que demana la llibertat d’“els presos polítics”. La del PP no va dir res. La de Ciutadans no va tenir temps a arribar fins al final. Els regidors dels tres partits que van acordar l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó van poder llegir el text impulsat pel bloc sobiranist­a només una hora abans de la celebració del ple. Al cap de pocs minuts els socialiste­s van fer circular la seva proposta, el seu últim malabarism­e. Però cap altre grup no li va donar suport. Collboni la va llegir amb dents i ungles, perquè se sàpiga el que pensa.

De tota manera el debat del ple extraordin­ari va discórrer amb uns tons i maneres molt més temperades que les del de la sessió ordinària del dia anterior. Una vegada més els uns i els altres es van tornar a servir dels esdevenime­nts més recents per reafirmar les seves posicions, però aquesta vegada només els de la CUP van treure els ganivets. En realitat la gent no tenia ànims per a més divagacion­s i picabarall­es. Les referèncie­s i mostra de solidarita­t amb l’exregidor Joaquim Forn van ser contínues. Van deixar un gran llaç groc al seient que acostumava a ocupar. “Avui és un dia tràgic per a Catalunya i la democràcia”, va dir el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello. “Això és un acte de revenja contra els que pensem de manera diferent”, va subratllar el demòcrata Xavier Trias. “És el moment d’elegir entre el Regne d’Espanya i la república catalana”, va dir el republicà Alfred Bosch. “Complir la llei no és una opció –va respondre Carina Mejías. Van tenir advertènci­es i avisos i els van ignorar”. “Els polítics no som jutges –va afegir el popular Alberto Fernández–, i a Espanya no hi ha presos polítics, sinó polítics presos”. “És una vergonya que encara es mantingui el pacte de govern”, va etzibar Maria Rovira, de la CUP.

 ?? DAVID AIROB ??
DAVID AIROB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain