La Vanguardia (Català)

Els comerciant­s s’oposen a un Nadal sense llums

La proposta del diputat d’ERC Joan Tardà de no encendre la il·luminació topa amb el sector, que tem que la campanya de vendes se’n ressenti

- BARCELONA Redacció

La idea sorgida a les xarxes socials i assumida pel diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà de no encendre la il·luminació nadalenca dels pobles i les ciutats de Catalunya, almenys fins que els membres del Govern de la Generalita­t i els presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC tornin a casa, està aconseguin­t suports a les xarxes però topa amb l’oposició d’una gran part del sector del comerç. I és que la temporada nadalenca és vital per assegurar el negoci al llarg de l’any, i l’ornamentac­ió d’aquesta època es considera un estímul imprescind­ible per animar el consum.

Tardà va llançar la idea a través del seu compte de Twitter, on va demanar als ajuntament­s que no instal·lin els llums de Nadal als carrers i les places fins que Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i els vuit membres del govern Puigdemont que han ingressat a la presó sigui alliberats. “Fins que no els tinguem a casa, governs municipals, sisplau, no instal·leu cap llum de Nadal”, va tuitejar el diputat independen­tista.

En paral·lel, s’ha posat en marxa una campanya de recollida de firmes a través de la plataforma Change.org perquè els municipis adherits a l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI) i els ajuntament­s d’algunes de les principals ciutats, com el de Barcelona, comprin aquesta iniciativa. Passa, però, que la majoria dels ajuntament­s ja han estès la decoració per a aquestes festes i tenen contractad­a la il·luminació, gairebé en tots els casos d’acord amb els comerciant­s. A la ciutat de Barcelona hi ha programada l’encesa dels llums per al dia 23 de novembre, en un acte que tindrà lloc a la Rambla per recordar les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost. Ahir fonts municipals van assegurar que aquesta previsió es manté i que, en tot cas, el Consistori escoltarà les opinions de les difepossib­ilitat rents associacio­ns de comerciant­s de la ciutat.

En aquest sector conviuen les afinitats polítiques més diverses, però fins i tot molts dels empresaris que combreguen amb les idees independen­tistes no estan disposats a renunciar de cap manera al ganxo comercial que representa l’ornamentac­ió nadalenca. En qualsevol cas, alguns comerciant­s estan estudiant la de plantejar alternativ­es a l’apagada total, com, per exemple, la de tancar els llums uns quants minuts cada dia en senyal de protesta per l’empresonam­ent dels líders de les entitats sobiranist­es i dels consellers de la Generalita­t. De tota manera, fins i tot aquesta fórmula reivindica­tiva requeriria un consens que no és gens fàcil d’aconseguir

El president de l’associació comercial Barcelona Oberta, Gabriel Jené, es mostra radicalmen­t en contra de la iniciativa i també rebutja apagades puntuals de l’encesa nadalenca. “No podem utilitzar el comerç per vehicular protestes i reclamacio­ns. Les botigues de la ciutat ja es veuen afectades per les manifestac­ions que s’estan fent aquests dies. Cada dia de protesta és un 4% menys de facturació mensual”, es lamenta Jené. En aquest sentit, advoca per buscar altres fórmules que no perjudiqui­n l’economia dels comerços, que ja han abonat el 50% del cost de la il·luminació.

Cal veure si la demanda de no encendre la il·luminació nadalenca provoca debat en uns ajuntament­s agitadíssi­ms des de ja fa moltes setmanes per tot el que envolta la qüestió catalana, que està provocant serioses convulsion­s en els governs municipals, i especialme­nt en aquells amb presència del PSC. El degoteig de ruptures és incessant. Esquerra Republican­a, per exemple, s’encamina cap al divorci amb els socialiste­s a la pràctica totalitat dels ajuntament­s i els consells comarcals en què les dues formacions encara mantenen una relació de socis. La ruptura “és una opció de partit, un acord unànime de l’executiva i de les bases”, reconeix Isaac Peraire, membre de la direcció nacional d’ERC. Segons informa Àlex Tort, ni tan sols sembla necessària una instrucció de la cúpula en aquest sentit. “La cosa va sola amb les bases; no hi ha marge amb els que no defensen les llibertats i les institucio­ns del país i tampoc no valen les equidistàn­cies”, va assenyalar el dirigent d’Esquerra Republican­a a La Vanguardia.

Esquerra reconeix que no hi ha marge per continuar mantenint aliances municipals amb els socialiste­s

 ?? DAVID AIROB ??
DAVID AIROB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain