La Vanguardia (Català)

Barcelona suma els comerços genuïns al seu atractiu turístic

Una nova ruta de tres hores per a grups reduïts permet descobrir i visitar les botigues singulars de la ciutat

- JOSE POLO Barcelona

Barcelona atreu milions de persones de tot el planeta any rere any. Visitants seduïts pel seu atractiu arquitectò­nic, cultural, esportiu, pel seu ambient... El consorci de promoció Turisme de Barcelona vol que entre aquests atractius les botigues singulars, que difícilmen­t es poden trobar a qualsevol altra ciutat, tinguin un paper destacat i per això ha organitzat una ruta turística que recorre aquests establimen­ts. Es tracta de negocis únics que formen part de la personalit­at i la identitat del teixit comercial de Barcelona.

El punt de partida és la plaça Sant Jaume, des d’on cada divendres s’organitza aquest singular itinerari. “No es tracta només de comprar, són visites guiades en què es dona a conèixer la història de cada botiga i dels seus productes”, afirma la directora del programa Barcelona Shopping City, Montse Arnau. Locals d’artesanies, negocis centenaris, botigues de museus, productes gurmet, moda sostenible, dissenyado­rs locals... el perfil és variat. “Hem buscat l’exclusivit­at, negocis que només es puguin trobar a Barcelona i en cap lloc més”. De moment, l’itinerari, que passa pels barris Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, consta d’una desena de parades però la intenció, segons Arnau, és que es puguin ampliar en un futur no gaire llunyà.

Un dels exemples d’establimen­ts que es poden conèixer a través d’aquest passeig que dura tres hores és la joieria Hàbit, al carrer Lledó. Situada dins d’un palau del segle XIII, no és una joieria normal. “Ens allunyem de la comerciali­tzació habitual i treballem amb les mateixes tècniques que fa 500 anys”, explica el seu responsabl­e, Miquel Barberà. “Totes les creacions són pròpies i úniques, no faig dues peces iguals”, assegura l’artesà. Ell les dissenya i les fabrica sempre amb un component artístic. Durant les visites els assistents poden veure el seu taller, la seva manera especial de treballar amb les gemmes i els metalls al gresol i la seva filosofia particular. “La meva joieria no és l’única del món que treballa així, hi ha petits col·lectius als Estats Units i Alemanya, però som molt pocs”, descriu. “Aquestes rutes serveixen per descobrir racons perduts, per donar a conèixer la Barcelona oculta”, opina.

El perfil de públic que sol apuntar-se a aquestes visites, que es realitzen en grups reduïts de 15 persones com a màxim i inclouen degustacio­ns i obsequis, va més enllà del turista internacio­nal. “Hi ha persones de ciutats com Girona i Lleida que volen venir a Barcelona per conèixer aquest tipus d’històries”, afirma Montse Arnau. “Fins i tot barcelonin­s”, afegeix. “També hi ha turistes que no visiten Barcelona per primera vegada i volen fugir dels tours convencion­als”, sentència.

Coshop és un altre dels establimen­ts que formen part de Barcelona Genuine Shops. El negoci, que va rebre el premi Comerç de l’Ajuntament el 2016, es distingeix per vendre moda “100% made in Barcelona”, segons relata la seva directora, Nieves Torres. “No és un eslògan, tota la roba i els complement­s estan dissenyats i produïts aquí”, aclareix. “D’aquesta manera, donem suport a l’emprenedor i creador local, considerem que l’impacte econòmic de les compres s’ha de revertir entre l’entorn més pròxim”, afirma. “Molta gent ens compra simplement perquè sap que aquí la roba és diferent de l’habitual, desconeix els nostres valors, tenim públic de tot tipus”, aclareix la directora de Coshop.

Aquest és un dels nous programes de Barcelona Shopping City, que amb l’objectiu de potenciar la imatge de la ciutat com a destinació de compres té 220 associats. Aquest organisme va realitzar ahir la seva assemblea. Allà es va palpar la preocupaci­ó del comerç davant la situació política que viu Catalunya i els seus efectes a Barcelona. “Només hi ha dos camins, posar-se a plorar o posar-se a caminar”, el director de Turisme de Barcelona, Jordi William Carnes. En l’assemblea també hi va participar el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, que va voler deixar patent que l’Ajuntament és “al costat” del teixit econòmic en aquests moments complicats. Però més enllà del context polític els empresaris van reclamar més implicació municipal en altres temes que els afecten i els preocupen com la polèmica ordenança de terrasses, la unió del tramvia per la Diagonal o el top

manta.

En l’assemblea de Turisme de Barcelona es va palpar la preocupaci­ó per la situació política

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain