La Vanguardia (Català)

Colau xifra en 38 els edificis adquirits per fons especulati­us

- BARCELONA Redacció

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va denunciar ahir fins a 38 casos de finques senceres adquirides per fons d’inversió especulati­us. Segons va informar, arran d’aquestes compres els veïns reben pressions perquè abandonin casa seva, a causa de la no renovació de contractes o de la incapacita­t de pagar els preus del lloguer, incompatib­les amb el nivell adquisitiu de la població.

Es tracta de la gentrifica­ció, un fenomen que s’està donant en totes les ciutats del planeta i que s’està agreujant per la dinàmica del mercat privat i la seva progressiv­a desregulac­ió: “Els contractes de lloguer es redueixen a tres anys i la pujada de preus és arbitrària”, va dir Colau.

A Barcelona, segons l’Ajuntament, l’adquisició de pisos per fons d’inversió especulati­us no és generalitz­ada a tota l’urbs, sinó que es concentra sobretot als barris del Raval i el Poblenou. Els edificis comprats represente­n un 0,06% dels habitatges que hi ha a la ciutat.

Colau va destacar l’existència de diversos fons d’inversió que, “amb les seves males pràctiques, provoquen l’expulsió de veïns”. A més a més, l’alcaldessa va defensar la necessitat urgent de “renovar el dret a l’habitatge” demanant un canvi en la regulació mundial contra l’especulaci­ó, per evitar, per exemple, privilegis fiscals.

Durant una reunió organitzad­a

L’Ajuntament s’alia amb les Nacions Unides per definir estratègie­s contra la gentrifica­ció

per l’Ajuntament, la xarxa de ciutats CGLU i les Nacions Unides, on es van aliar per lluitar contra la gentrifica­ció i la financiari­tzació de l’habitatge, es van presentar estratègie­s pròpies de l’alcaldia per frenar l’actuació dels fons especulati­us, com la inversió de 29 milions d’euros en la compra de 287 pisos i la vinculació d’ajuts a la rehabilita­ció al compromís de propietari­s de no apujar el lloguer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain