La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Acrònims metonímics de les creus. Tinguéreu a bé de fer d’auxiliars. 2 Ni nou ments expertes en Kant podrien definir aquestes realitats intel·ligibles en elles mateixes, però incognosci­bles per l’ésser humà. Bastint una estructura, tal vegada militar. 3 Cedim les vocalistes. Et bellugues de les posicions mourinhist­es. Barra inferior en la qual es recolza un moble.

4 Que té una inclinació desmesurad­a pel plaer sexual present en alguna pel·lícula de Kubrick. Et fatigues després que puges. L’anvers prosaic. 5 Èster de l’àcid oleic. Destacats. 6 Est. Embellim una producció de la Warner. Greix present a l’horòscop.

7 Gat mallorquí que ens fa pensar en el Terenci. Entretingu­da. Comença a jugar a billar amb en Buffalo. 8 Inaudit com la vida dels esquimals. Trista i capcota. Iode. 9 Tub sense part central. Transpiris com un helvètic. Barrina grossa. 10 Banc d’arena format en l’embocadura d’un riu. Hi posen manetes. Centímetre­s cúbics al bell mig de l’accés. 11 Monarca

coronat. Arbre de les aceràcies de fusta dura. Reposàveu. 12 Un pal de bandera a subhasta. Apunta al pentagrama. Al final, ho anoti. 13 Res no és. En un cert sentit, rovelli. Nodreixin. 14 Censos incomplets. Activitat que comporta un trencament de la rutina prevista.

VERTICALS 1 Ho afegim a la llista. Causaré desperfect­es en l’instrument del trompetist­a. 2 Concreció de poc volum. Que es poden sentir. Nitrogen. 3 Facin ostentació de les seves possession­s d’una manera rítmica. T’ho miris fixament. 4 Principi immaculat. Rampelluda com ella sola. Comença a adorar el que no li resulta estrany. 5 Cultura que tendeix a mitificar. Palmereta. Fumis sense deixar rastre. 6 Comença a tenir nocions. Masegui. Universita­t Autònoma de Xile. 7 Hortènsia Sàrries Usall. Enmig del començamen­t. Gos que té males puces. 8 As. Submergíem algú en la seva vida onírica. El Nodo sense els cinc-cents del mig. As. 9 Gall tot escuat. Peixos teleostis semblants a l’anguila. A l’inici dels tabuladors. 10 Esgarrapen. Obria les finestres. 11 Radiades. El xinès torna a sortir escuat. Pit mig tapat.

12 La Montserrat, capaç de dormir de cap per avall. Personatge que viu amb un luxe desaforat. Escampi is llatines pel món. 13 Es comprometi. Que produeix vinagre. 14 Estri. Cou.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain