La Vanguardia (Català)

“La modernitat és ximple”

Xavier exposa a Barcelona i Gallifa ‘Le jardin circonflex­e’, una obra plena de fantasia

- Barcelona

Anar a contracorr­ent. És la premissa de l’artista francès Xavier Vilató (Boulogne-sur-Seine, 1958), que és besnebot de Picasso i que firma amb el nom de pila, i es reflecteix en la seva exposició Le jardin circonflex­e. Més de 120 pintures a l’oli i 50 ceràmiques s’exposen simultània­ment a la Galeria Joan Gaspar i a la Fundació Llorens Artigas de Gallifa, unes obres que traspuen la seva visió màgica i “xamànica” de l’art.

Xavier “emocionali­tza” la realitat amb creacions que evoquen suggeridor­s paisatges nocturns i un univers de fantasia. Per ell, l’art és una discussió, i la seva obra beu, en part, de les llunes i les estrelles de Joan Miró. Aquests elements són clau per entendre la influència de la naturalesa i de la infància a la seva obra; percep la infantesa com l’etapa de més puresa, en què el filtre cultural no intervé en l’expressió artística. Gràcies a aquest influx tan primigeni, l’artista francès ha construït una iconografi­a molt particular amb què planteja reflexions que trasllada al visitant.

La transgress­ió, la subtilesa, el suggerimen­t i l’evocació són el seu segell caracterís­tic. “No crec gaire en l’estètica, sinó en la qualitat, i per això faig quadres en què passen coses”. Xavier entén la qualitat com un sinònim d’intenció i intensitat, i la seva obra vol connotar amb art figuratiu.

Malgrat que l’exposició se centra en les seves pintures i ceràmiques, Xavier també fa dibuixos, gravats i litografie­s. El seu talent multidisci­plinari neix del seu desig de no caure en la monotonia. “No vull avorrir la gent, vull divertir, i per això canvio quan ja sé fer una cosa”.

L’artista francès treballa en sèries que considera que són cicles vitals i estacions. La seva concepció de l’obra és premeditad­a, però assegura que no li agrada pensar quan pinta.

El 2013 la seva obra va ser exposada al Museu Marès durant sis mesos, i ha estat present en nombroses col·leccions privades i públiques a Espanya, França i Portugal, entre les quals destaquen la del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i la Biblioteca Nacional de França.

Le jardin circonflex­e estarà exposada fins al 12 de desembre a la Galeria Joan Gaspar de Barcelona i fins al 22 de desembre a la Fundació Llorens Artigas de Gallifa, i brindarà l’oportunita­t de conèixer un artista que gaudeix i s’emociona més parlant de la seva obra que del seu parentiu.

 ?? .SALA GASPAR ?? Xavier davant la seva obra La fulla morta
.SALA GASPAR Xavier davant la seva obra La fulla morta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain