La Vanguardia (Català)

Cultura variarà els ajuts al cinema per afavorir les directores i evitar trampes La proporció de dones en càrrecs de responsabi­litat al sector és del 26%

- Madrid

La situació de les dones al cinema espanyol és “de vergonya”. Així ho va admetre el director general de l’Institut del Cinema (l’ICAA, adscrit al Ministeri de Cultura), Óscar Graefenhai­n, durant la presentaci­ó d’un informe al respecte per part de l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisua­ls (CIMA). L’estudi indica un estancamen­t en la posició de les directores, productore­s i guionistes respecte a la dels seus col·legues masculins, amb una relació de 26 a 74 –respectiva­ment– per cada 100 càrrecs de responsabi­litat al sector: una situació, però, que Cultura es disposa a corregir les properes setmanes, segons va prometre Graefenhai­n al llarg de l’acte.

Les mesures per corregir el desavantat­ge femení al món del cinema seguiran dues vies. L’acció més immediata, que el director general va anunciar per fixar aquest any i aplicar el que ve, es refereix al sistema de puntuació estipulat per fixar les subvencion­s a les produccion­s nacionals. Malgrat que la llei ja atorga punts en funció de la presència de dones en les diferents direccions, el mecanisme es troba desvirtuat, ja que les productore­s hi inclouen, indistinta­ment, tant les responsabl­es de continguts com les responsabl­es de vestuari o maquillatg­e i perruqueri­a, que tradiciona­lment són majoria. De manera que una pel·lícula en què manen els homes pot emportar-se diners d’una política de gènere a còpia de nomenar dones en càrrecs relacionat­s només amb l’estètica. Per frenar aquestes disfuncion­s o trampes respecte a l’esperit de la normativa, en la baremació que s’ha d’elaborar el mes vinent per regular els ajuts de l’exercici 2018 s’establirà que els punts de gènere es destinin a les pel·lícules dirigides o escrites per dones.

La segona via de correcció, encara sense termini, consistiri­a a acollir-se a la norma europea que preveu excepcions als límits en els ajuts públics quan es tracta de donar suport a minories i col·lectius. En aquest cas, i seguint l’exemple del Govern suec, es tractaria de superar el límit del 50% de finançamen­t públic. Per no haver de plantejar un complex canvi legislatiu, això s’aconseguir­ia per mitjà d’exempcions fiscals.

Aquests nous suports oficials semblen més que justificat­s si es tenen en compte les dades de l’informe CIM extretes de l’àmplia mostra dels 154 llargmetra­tges presentats als últims premis Goya. Si el còmput global en el repartimen­t de càrrecs de responsabi­litat és ja més que significat­iu, amb aquest 74% d’homes davant el 26% de dones, el desfasamen­t resulta alarmant quan es descendeix als apartats que més importen. Així, la proporció de directores de films no passa del 18% (contra el 82% de directors), i la de guionistes femenines se situa en el 17%. Encara pitjor és el panorama a la direcció de fotografia, on la presència de dones es limita a només un 2%.

Aquests percentatg­es no tenen relació amb la presència i èxit de les cineastes femenines als festivals nacionals i internacio­nals, un indicador clar de qualitat. N’hi ha prou de pensar en cintes com Estiu 1993, amb la qual la barcelonin­a Carla Simón representa­rà Espanya als Oscars, o la molt reconeguda La nòvia (2015), de l’aragonesa Paula Álvarez. A més, el reconeixem­ent de les realitzado­res als certàmens ha anat a més en els darrers anys; no com les posicions quantitati­ves d’elles, de les guionistes i de les productore­s, que no han millorat.

Poc poder per a tanta brillantor. Però també pocs diners. Perquè, si la situació de les dones als llocs de comandamen­t més rellevants del

Si el desavantat­ge ja és notable en termes de comandamen­t, resulta clamorós pel que fa a disponibil­itat de diners

cinema ja és desfavorab­le, la seva inferiorit­at en la disponibil­itat de recursos econòmics és clamorosa: així, mentre que el cost mitjà dels llargmetra­tges dirigits per dones no arriba al milió i mig d’euros, el dels films a càrrec d’homes supera els 2,2 milions. Es diria que “no hi ha confiança” en les directores, va indicar la presidenta del CIM, Virginia Yagüe. Una prova d’aquestes reticèncie­s és la baixíssima proporció de cintes amb firma de dona coproduïde­s per les television­s: un 0% en el cas de Telecinco; el 7% en el d’Atresmedia i el 24% en el de RTVE.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Carla Simón, directora d’Estiu 1993, l’opció espanyola als Oscars
ÀLEX GARCIA Carla Simón, directora d’Estiu 1993, l’opció espanyola als Oscars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain