La Vanguardia (Català)

Sevilla proclama els candidats als premis europeus de cinema

- Sevillla. Enviat especial

Amb la projecció de Tierra firme, de Carlos Marqués-Marcet, va començar ahir a la nit l’edició número 14 del festival de cinema de Sevilla, un certamen consagrat íntegramen­t a la producció cinematogr­àfica continenta­l que avui mateix, a primera hora de la tarda, té una de les seves cites més destacades i ineludible­s de cada edició: la nominació dels candidats als premis del Cinema Europeu, que el 9 de desembre es concediran a Berlín.

Són els anomenats, amb una certa alegria, Oscars del cinema europeu, que cada any concedeix l’Acadèmia de Cinema Europeu, amb una presidènci­a honorífica que ocupa l’alemany Wim Wenders.

L’Acadèmia del Cinema Europeu (European Film Academy, més coneguda com a EFA) aprofita el certamen sevillà per donar el tret de sortida al tram final de la competició amb la proclamaci­ó dels candidats a premi en la vintena de categories previstes. Les candidatur­es més destacades, com millor pel·lícula, director, actriu i intèrpret, es donaran a conèixer a Sevilla. Però ja se sap –ja que s’ha fet públic amb temps– que Estiu 1993, de Carla Simón, competirà en la categoria descobrime­nt, que Un monstre em ve a veure, de Juan Antonio Bayona, competirà en l’apartat premi del públic i que el curt Los desheredad­os, de Laura Ferrés, competirà en la categoria de millor curtmetrat­ge. Totes les altres coses són una incògnita.

La secció competitiv­a, en què participa Tierra firme, de Marqués-Marcet, està formada per 16 títols, entre els quals destaca, a priori, Un sol interior, de Claire Denis, una anticomèdi­a romàntica amb Juliette Binoche, Gérard Depardieu i Valeria Bruni-Tedeschi. I altres títols com A ciambra, una producció de Scorsese dirigida per Jonas Carpignano; A violent life,de Thierry de Peretti; Little crusader, de Václav Kadrnka; Ramiro, del portuguès Manuel Mozos; Winter brothers, el debut en la direcció de Hlynur Pálmason, i El mar nos mira de lejos, del també debutant director sevillà Muñoz Rivas, i que té Doñana com a objecte poètic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain