La Vanguardia (Català)

Marcats pel context

La situació política de Catalunya es farà molt visible aquesta nit al Camp Nou

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

El Camp Nou viurà aquesta nit el quart partit consecutiu marcat pel context polític. A saber, el de l’1 d’octubre a porta tancada contra el Las Palmas després de les actuacions policials en la jornada del referèndum, el del 18 d’octubre contra l’Olympiacos dos dies després de l’entrada a presó de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i el del 21 d’octubre amb el Màlaga hores després que el Govern central decidís tirar endavant l’aplicació de l’article 155. I el d’avui contra el Sevilla després de l’empresonam­ent de membres del Govern de la Generalita­t.

Ahir a la nit ja se’n va viure un avançament al Palau Blaugrana en el partit de l’Eurolliga. Si el 24 d’octubre, en el matx contra el Zalgiris, el club no va permetre l’exhibició d’unes pancartes a favor dels Jordis perquè, segons l’entitat, la penya Sang Culé no havia avisat amb prou antelació, ahir l’acció dels grups d’animació va ser diferent. Les penyes Dracs, Sang Culé i Meritxell van apadrinar la iniciativa que durant els primers cinc minuts es veiés el partit en silenci i drets i els següents cinc es dediquessi­n a demanar la llibertat dels empresonat­s amb proclames ben ostensible­s, com així va passar, amb bona part del públic dret cridant “llibertat” i “no esteu sols”. A més, el club va decidir que les animadores del Barcelona no actuessin ahir a la nit com a gest per la situació.

Aquest tipus d’iniciative­s i de reivindica­cions és molt probable que es repeteixin avui al Camp Nou. El club també sospesava ahir a la nit difondre algun missatge. A més, a les grades hi haurà pancartes a favor de la democràcia i de la llibertat dels presos sempre que no siguin insultants i no incloguin cares. En aquest sentit, entitats sobiranist­es tenen previst repartir al voltant del Camp Nou unes 70.000 cartolines amb el lema Llibertat presos polítics, segons van confirmar a aquest diari fonts de la Plataforma Pro Seleccions.

Cal recordar que en l’últim paraccions tit de la Champions a l’Estadi el Barça va desplegar una pancarta amb el lema Diàleg, respecte i esport. El conjunt blaugrana va emetre un comunicat dijous a la nit en què lamentava l’empresonam­ent dels consellers del Govern destituït i assegurava que aquesta mesura no contribuïa al diàleg.

Ahir van continuar arribant re-

Els grups d’animació van apadrinar la iniciativa de viure l’inici del duel contra l’Olympiacos en silenci Fora de l’Estadi es repartiran 70.000 cartolines a favor de la llibertat dels presos que es veuran a la graderia

sobre el tema des del món de l’esport. Així, la Unió de Federacion­s Esportives Catalanes (UFEC), com a membre de la Taula per la Democràcia, va publicar un comunicat en què deixava molt clara la seva posició. “La UFEC condemna aquests empresonam­ents i transmet tot el suport a les famílies. Exigim la llibertat dels 8 membres del Govern, de Jordi Cuixart i de Jordi Sánchez, i que es posi punt i final a l’ordre de presó preventiva”. Un text al qual es va afegir, per exemple, la Federació Catalana de Futbol. L’Espanyol, per la seva banda, va escriure un tuit en què recordava el comunicat que va transmetre el 3 d’octubre i posava èmfasi en la “pau social”.

A nivell individual van ser diversos els personatge­s esportius que es van manifestar. El nou entrenador del Baskonia, Pedro Martínez, va demanar a Twitter la llibertat per als presos, cosa que li va valer algunes rèpliques intolerant­s. També va donar la seva opinió un clàssic en aquests temes, Josep Guardiola, en la roda de premsa prèvia al partit de la Premier entre el seu equip, el Manchester City, i l’Arsenal. “Desitjo que els presos polítics surtin aviat de la presó. Estic molt preocupat perquè, si els ha passat a ells, ens pot passar a tots. Només volíem votar. Ells [els presos] són a la presó per un programa electoral acceptat, i fa por haver retrocedit tant en el temps”, va assenyalar l’entrenador de Santpedor. Al tècnic del Barça, Ernesto Valverde, li van tornar a preguntar per la situació política. “M’agradaria que hi hagués un punt de distensió cada setmana i no un punt més de tensió, que s’afluixés i no que es collés. Seria bo per a tothom”, va afirmar el Txingurri. Mentrestan­t, l’entrenador de l’Espanyol, Quique Sánchez Flores, va dir: “És moment de fer baixar la pilota a terra i dialogar; tot passa per això”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Pancartes amb el lema “Llibertat presos polítics” ahir a la nit al Palau Blaugrana
ÀLEX GARCIA Pancartes amb el lema “Llibertat presos polítics” ahir a la nit al Palau Blaugrana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain