La Vanguardia (Català)

Per esvair molts dubtes

Els blaugrana recuperen sensacions en un partit amb reivindica­cions polítiques

- ALFRED BELLOSTAS

No s’havia disputat mai un partit així al Palau Blaugrana. En escrupolós silenci els primers cinc minuts, quan podien sentir-se perfectame­nt les sabatilles al parquet, com passava a la dècada dels noranta al Palau Sant Jordi, on el club blaugrana es va traslladar a la recerca d’un pavelló amb més capacitat. L’experiment no va funcionar i l’equip català continua al seu històric recinte, que ahir va protestar enèrgicame­nt per l’empresonam­ent dels consellers del Govern de la Generalita­t. Fins i tot els aficionats grecs van respectar la situació, malgrat que va ser l’Olympiacos el que va dominar en un primer quart amb molts errors en les dues parts i un marcador molt baix (14-14).

El Barcelona Lassa necessitav­a la victòria després de les cinc derrotes i, aquesta vegada sí, va lluitar-hi des de l’inici, sense parar. Quan l’encert no arribava, continuava la lluita, encarnada en la ràbia amb què Séraphin –notable al primer temps amb 9 punts– celebrava les seves cistelles. Va ser precisamen­t el pivot francès qui va aconseguir els dos primers punts locals quan el rival s’havia distanciat amb el 0-6 inicial. Dos triples de Koponen van impedir que el conjunt grec ampliés la seva renda més enllà del 7-12 i el quàdruple canvi pel qual va apostar Sito Alonso amb l’entrada de Pressey, Sanders, Moerman i Tomic va aportar el caràcter necessari per capgirar el marcador en els pitjors minuts dels visitants, que només van aconseguir 4 punts en 5m38s. L’aler dels Estats Units, que debutava en la competició igual com Claver –tots dos ja recuperats de les lesions–, va donar al Barça el primer avantatge (16-14) en l’inici del segon quart, un avantatge que es va ampliar fins al 23-16 amb una altra cistella seva. Abans, Navarro havia aconseguit un triple marca de la casa i el públic, ja centrat exclusivam­ent en el partit, gaudia de valent en la millor fase dels catalans i un dos més un de Séraphin va tancar el primer temps (32-26).

Malgrat que el Barça no va començar bé el tercer quart, ahir no hi va haver cap apagada general com havia passat en els compromiso­s més recents. El balanç entre pilotes recuperade­s i perdudes era positiu (10-9) al minut 30 (14-11 al final), cosa que explicava molt bé qui desitjava més la victòria. Hi havia actitud i mentali-

El Barça, que va deixar el seu rival en 51 punts, va tornar a oferir una imatge molt esperançad­ora

tat, l’agressivit­at desaparegu­da de manera inexplicab­le.

Per això no hi va haver nervis després de l’empat a 32, que va desaparèix­er gràcies a dos triples de Moerman i un altre de Pressey –excel·lent en la seva defensa durant tot el matx– per tancar un parcial de 10-0 que va provocar a les grades. Tots van aportar alguna cosa en un partit que tenia una gran importànci­a per al futur immediat de l’equip barcelonis­ta.

La diferència no va parar d’augmentar després del 45-41, en part perquè l’Olympiacos es va quedar ahir amb tota la irregulari­tat que havia mostrat abans el Barcelona. Els grecs eren l’últim conjunt invicte de l’Eurolliga i un Oriola molt actiu a la segona part (11 punts) es va encarregar de rematar-los. Era el que necessitav­a el Barça: enterrar el passat recent i mostrar una altra vegada quines són les seves virtuts, la defensa (51 punts del rival), el caràcter i un joc molt veloç que va delectar en algunes fases els espectador­s que van anar al Palau Blaugrana.

Els crits de “Llibertat, llibertat”, que tant s’havien sentit en el primer quart, van acomiadar els jugadors, molt ovacionats, al final d’un partit que ha de ser un punt d’inflexió.

Els jugadors de Sito Alonso van recuperar més pilotes (14) de les que van perdre (11)