La Vanguardia (Català)

La borsa puja un 1,6% la setmana següent de la DUI i l’adopció del 155

- Barcelona

La borsa va tancar ahir la setmana en 10.357,8 punts, un 1,6% més que divendres passat, malgrat els molts elements que podien jugar en contra d’una evolució positiva de les cotitzacio­ns. La setmana que va concloure el 27 d’octubre va tenir lloc la declaració unilateral d’independèn­cia, l’aprovació al Senat de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó i les primeres mesures del Govern aquell mateix divendres. En especial, la destitució del Govern de la Generalita­t en ple, la dissolució del Parlament i la convocatòr­ia d’eleccions autonòmiqu­es per al 21 de desembre. L’Ibex se’n va anar de cap de setmana en els 10.197 punts.

El dilluns següent, després de dos llargs dies sense operar que van servir per digerir tot el que havia ocorregut, les borses van obrir amb força a l’alça i es van anotar una pujada important, del 2,4%, amb els bancs com a grans beneficiat­s de la suposada normalitza­ció de la situació. Als mercats, el que més agrada és la visibilita­t, la certesa del que s’acosta. I dilluns semblava que les tensions estarien aparcades un temps i que, en tot cas, ja arribaria el 22 de desembre –l’endemà dels comicis– per tornar a planificar el futur.

L’impuls de dilluns va continuar dimarts, amb un altre avenç del 0,7%, per tancar en els 10.446 punts, la qual cosa elevava el guany setmanal, fins aquell moment, al 3%. L’endemà, festivitat de Tots Sants, l’activitat va baixar, però l’Ibex encara es va beneficiar de l’impuls anterior per escalar a primera hora fins als 10.584 punts. Però no es va poder mantenir aquella tendència i el selectiu va tancar lleugerame­nt en negatiu, amb una caiguda del 0,2%.

Dijous i divendres, van arribar les pèrdues, del 0,5% i l’1%, respectiva­ment, en sentit contrari a l’ocorregut a les borses. L’Ibex es va desmarcar d’Europa per l’escalada de la tensió política derivada de la presó preventiva decretada per l’Audiència Nacional per a vuit exconselle­rs de la Generalita­t, inclòs Oriol Junqueras, vicepresid­ent cessat. Amb tot, la correcció no va impedir que l’índex borsari acabés la setmana amb l’esmentat avenç de l’1,6% fins als 10.358 punts.

L’Ibex guanyava un 3% dimecres, però després es va ensorrar quan es van dictar les ordres de presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain