La Vanguardia (Català)

Recompte de baixes

- Ramon Aymerich

Les grans crisis polítiques tenen efectes profunds sobre l’economia. Desapareix la percepció d’horitzó, i encara que l’activitat productiva no es vegi directamen­t pertorbada, la pèrdua de confiança reté el consum i manté les inversions en hibernació. Tot el que ha passat el mes d’octubre a Catalunya és una crisi política profunda. Va arrencar amb un referèndum i una duríssima resposta policial; va continuar amb un massiu trasllat de seus de grans empreses, l’aplicació de l’article 155 i una efímera declaració d’independèn­cia. I acaba amb la meitat del Govern de la Generalita­t a la presó i l’altra meitat a Brussel·les. Tot això no deixa indiferent ningú. I fan falta grans dosis de confiança per embarcar-se en grans compres i per invertir.

Les primeres dades oficials sobre el que li ha passat a l’economia a l’octubre ja són públiques. Les vendes de cotxes van pujar un 4,6% a Catalunya, bastant menys que a Espanya, un 13,6%. Alguns mitjans havien conjectura­t caigudes del 20%. Però no fa falta ser catastrofi­sta. Les dades són les que són. I dibuixen ja la desacceler­ació de l’economia. També en l’ocupació. Segons l’INE, les empreses catalanes van crear a l’octubre poc més de 1.700 llocs de treball. En altres zones multipliqu­en per vint aquesta xifra.

Com que les dades són encara escasses, les institucio­ns han hagut de realitzar simulacion­s sobre els efectes que la crisi catalana

Sigui quin sigui el desenllaç final de la crisi, l’economia d’aquest país resultarà profundame­nt canviada

tindrà en l’economia. El Banc d’Espanya augura una pèrdua de PIB del 2,5% entre els anys 2018 i 2019 per a Espanya en un escenari de crisi prolongada (i no hi ha cap dubte, després dels empresonam­ents del 2 de novembre, que això va per llarg). L’Airef, un altre institut d’anàlisi, parla d’una pèrdua de l’1,2% només el 2018. I tant l’un com l’altre vaticinen trimestres de recessió per a Catalunya.

En aquesta direcció empenyen també dos factors importants en el mitjà termini. Un, el versemblan­t boicot als productes catalans (en aquestes pàgines es publica avui l’alerta dels treballado­rs de Nestlé contra aquestes pràctiques). L’altre, el desplaçame­nt de seus socials fora de Catalunya. Un procés que es mantindrà en un context en el qual els altres territoris competeixe­n per captar aquestes seus i (en l’esperança futura) la seva activitat productiva.

Estrictame­nt parlant, el canvi de seu social i fiscal no té efectes immediats. Però sí que anticipa canvis més profunds. La marxa de grans empreses escapça la part superior de la piràmide laboral, els llocs de treball més ben remunerats i activitats especialit­zades com els serveis profession­als. No és fàcil que aquesta tendència sigui reversible. Les grans empreses que operen en sectors regulats volen ser al costat del poder que dicta les normes. I en una economia en fase d’accelerada recentrali­tzació com l’espanyola, encara més.

Sigui quin sigui el desenllaç d’aquesta crisi, i al marge de la seva profundita­t, aquest país en sortirà profundame­nt canviat. En la seva estructura i model productiu. I amb els grans centres de decisió més lluny. Poques coses seran com abans.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain