La Vanguardia (Català)

Veneçuela vol reestructu­rar el deute extern per evitar la fallida

Maduro culpa de la situació les sancions, mentre la inflació es dispara un 50%

- Barcelona

Veneçuela, el país amb les reserves petroliere­s més grans del món, intenta evitar la suspensió de pagaments fuetejat per la crisi econòmica. El Govern de Nicolás Maduro va anunciar la intenció de reestructu­rar el deute extern, encara que no quedava clar si això implicaria que els creditors, citats per al proper 13 de novembre, haurien d’assumir algun tipus de pèrdua.

D’acord amb l’agència Bloomberg, hi ha un 79% de possibilit­ats que tingui lloc un default aquest any, mentre que en els propers cinc anys el percentatg­e puja un categòric 99%. El mandatari va culpar de la delicada situació econòmica que viu el país les sancions dictades pels EUA, que prohibeixe­n negociar noves emissions del Govern de Caracas i la petroliera estatal PDVSA, que està sent víctima de la caiguda dels preus internacio­nals de petroli en els últims dos anys.

Justament avui calia liquidar uns 1.121 milions de dòlars als tenidors de bons de PDSVA. Els russos Rosneft van avançar uns 6.000 milions de dòlars en concepte de futures entregues de cru i miren amb preocupaci­ó els esdevenime­nts. Entre el deute sobirà i el de la petroliera, al novembre el país ha de reemborsar uns 1.890 milions de dòlars, segons la consultora Aristimuño Herrera & Asociados. I les reserves de divises de Veneçuela estan al nivell més baix dels últims vint anys, uns 10.000 milions, mentre que el PIB l’any passat es va desplomar un 10%.

Ángel García, director de la consultora Econometrí­a, assegura que “membres del cercle de poder de Maduro també posseeixen deute, d’aquí l’interès que té el Govern bolivarià a prioritzar els pagaments en lloc de destinar recursos a reformar el sistema econòmic”.

Malgrat les dificultat­s, Caracas continua augmentant les despeses en l’apartat social. Acaba d’apujar per cinquena vegada l’any el salari mínim anual, un 30%, de manera que l’anomenada renda integral de base ja se situa en els 136 dòlars. Unes decisions que Maduro ha justificat per “reforçar encara més la protecció dels treballado­rs”.

Però de poc serviran, perquè Veneçuela va entrar aquesta setmana en hiperinfla­ció. Els preus es van disparar un 50,6% a l’octubre respecte al mes anterior. La inflació aquest any arribarà a un 652% en termes interanual­s, la més alta del món. L’FMI creu que el 2018 arribarà al 2.349%. El Govern va presentar aquesta setmana el nou bitllet de 100.000 bolívars. Fa un any, el més gran estava representa­t per 100 bolívars, és a dir 1.000 vegades menys. “Veneçuela és l’únic país del món en el qual a la gent l’aterreix un augment salarial perquè sap que tots els preus augmentara­n en funció d’això”, va dir María Carolina Uzcátegui, president del Consell Nacional del Comerç i els Serveis. “Aquestes alces causen distorsion­s salarials, fiscals i monetàries”, confirma García.

Mentrestan­t, als comerços hi ha crisi d’abastament de productes bàsics. “El problema és que una vegada que van caure els ingressos del cru, a nivell polític s’han acabat per administra­r malament”, afirma Wilheim López, economista i agent de borsa a la plaça de Caracas. “Maduro s’enfronta a un dilema:

Caracas continua subsidiant l’economia malgrat que els ingressos del petroli han caigut

o suspèn pagaments, demana ajuda a l’FMI i compra béns de primera necessitat per a la població, o bé compleix amb els seus compromiso­s de deute”, explica. “Com que l’Estat bolivarià no reconeix els agents del mercat, dubto que faci el primer. En tot cas– indica López–, Maduro hauria d’haver anunciat la reestructu­ració del deute una vegada hagi assolit un acord, no abans. Això només augmenta la confusió”.

 ?? ARIANA CUBILLOS / AP ?? Nicolás Maduro, president de Veneçuela
ARIANA CUBILLOS / AP Nicolás Maduro, president de Veneçuela

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain