La Vanguardia (Català)

El Govern central recorrerà contra la llei de Comerç de la Generalita­t

- Redacció

El Govern espanyol presentarà un recurs d’inconstitu­cionalitat per la llei de Comerç de la Generalita­t, aprovada l’estiu passat, i que regula els horaris comercials i els períodes de rebaixes, entre altres aspectes. La mesura va ser anunciada ahir pel portaveu de l’Executiu, el ministre Íñigo Méndez de Vigo, després de la seva aprovació al Consell de Ministres. Concretame­nt, el Govern recorrerà contra fins a vuit títols de la norma, entre els quals l’article que regula l’obligatori­etat dels treballado­rs del sector d’estar en condicions d’“atendre els consumidor­s quan s’expressen en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya”.

A més, recorre contra els articles que regulen els horaris, que limiten l’obertura dels establimen­ts un màxim de 75 hores setmanals, i els períodes recomanats de rebaixes, així com els articles dedicats a la determinac­ió de municipis turístics i els que estableixe­n les infraccion­s lleus. Segons el Govern, aquests articles “vulneren l’ordre constituci­onal, tant en els aspectes relacionat­s amb els horaris comercials i l’ordenació del comerç interior com pel que fa al règim lingüístic de l’activitat comercial i de serveis”. També considera que la llei catalana vulnera la llei d’Horaris Comercials i incompleix la llei en matèria de promocions comercials.

La mesura de l’Executiu se suma a una extensa sèrie de recursos al Tribunal Constituci­onal en matèria comercial. Una de les associacio­ns més importants del sector a Catalunya, RetailCat, va manifestar ahir la seva repulsa a la mesura al considerar-la “un atac a una competènci­a exclusiva de la Generalita­t catalana, i que a més es produeix en un moment en el qual “mig Govern català està empresonat”.

RetailCat defensa que la llei de Comerç és la més adequada per al model comercial català. En la normativa es van introduir canvis com l’horari d’estiu i l’horari d’hivern per tal d’aconseguir “una conciliaci­ó més gran i un estil de vida més europeu” i estableix un màxim de 75 hores setmanals, que “tant els empresaris del sector com els consumidor­s consideren que és adequat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain