La Vanguardia (Català)

La nora favorita de Trump

LA JOVE PRESIDENCI­AL S’HA CONVERTIT EN LA PRINCIPAL CARTA DE DONALD TRUMP. DESPRÉS D’HAVER-LI DONAT UN NET, EL PRESIDENT L’HA NOMENAT PORTAVEU DE LA SEVA CAMPANYA DE REELECCIÓ AMB LA MISSIÓ DE FRENAR LA CAIGUDA DE POPULARITA­T MENTRE S’ESTRENY EL SETGE JUD

- LLUÍS AMIGUET

Amb els Trump, la presidènci­a dels Estats Units no és que hagi caigut en el nepotisme, és que s’ha convertit en una empresa familiar en què avui l’estrella ascendent i nineta dels ulls del president és la seva jove, Lara Trump.

El president acaba de posar-la al capdavant de la campanya de reelecció en moments crítics que semblen comprometr­e el seu segon mandat. S’estreny cada vegada més el setge judicial i polític que investiga els vincles del seu equip amb Rússia, mentre el president pateix, a més, l’erosió a les enquestes causada per les seves últimes ficades de pota.

Trump ha buscat una vegada més al planter familiar el repunt de popularita­t que necessita i ha tornat a confiar en Lara Trump, de 34 anys, casada amb Eric, tercer fill del president, a qui, a més, acaba, de donar un net que ha estat celebrat en els programes més populars i presentat a les xarxes amb un pentinat que fa que la seva semblança amb l’avi patern resulti inquietant.

Aprofitant el seu estat de gràcia televisiu, Lara Trump, de soltera Lara Yunaska, exentrenad­ora física amb experiènci­a televisiva com a productora del popular informatiu televisiu Inside edition, s’ha afanyat a desmentir que el president hagués telefonat a la vídua d’un militar mort en combat per donar-li el condol sense saber-se el nom del caigut.

Per difondre el desmentit ha utilitzat el seu propi canal de televisió de campanya per a la reelecció a què l’equip electoral ha batejat com a Real news update (actualitza­ció de les notícies reals): tota una proclamaci­ó d’intencions que replica l’acusació que es fa al president d’haver-se aprofitat de fakes elaborats per agents russos i difosos per les xarxes socials als EUA per guanyar a l’última campanya.

El més sorprenent, atès el to partidista i apologètic dels seus guions és que la “jove presidenci­al”, com l’anomenen els americans, hagi aconseguit un milió i mig de visites en unes hores.

Només cal escoltar uns minuts el programa per concloure que el missatge del canal presidenci­al és la presentado­ra i les seves cames musculades, perquè gairebé no hi ha cap altre contingut.

Però també cal concedir que és un missatge que cala en la seva simplicita­t als portals de més audiència entre anuncis de viagra i fakes de la noia de Kentucky arrestada per vendre les seves fotos despullada a la porta d’una escola.

És el món de Trump i Lara el domina des que Donald Trump li va confiar la direcció de la seva campanya presidenci­al a la crucial Carolina del Nord i ella li va servir l’estat amb safata organitzan­t un autobús de “dones per Trump” per revertir la seva caiguda en les enquestes entre les votants arran d’haver-se difós un enregistra­ment en el qual se’l podia sentir presumint de la seva actitud d’assetjador.

L’èxit televisiu i electoral de Lara i la seva dedicació de publicista “en campanya permanent” ha convençut el president que és la profession­al que necessita per a la seva complicada reelecció, posada en dubte per la cascada de judicis que s’acosta i que poden anar posant al descobert els lligams de Trump amb Rússia i com Putin el va ajudar a aconseguir la presidènci­a.

Lara domina les picades d’ullet d’imatge dels mitjans més populars i ho va demostrar anant a aplaudir el seu sogre en la seva última intervenci­ó en l’ONU “tan sols una setmana després de donar a llum –com es van precipitar a destacar– el seu net, Luke, i lluint una figura esplèndida”.

Cada dia, Lara apareix a la pantalla i és viralitzad­a en campanya. Aquesta setmana, per exemple, tot el país la va poder veure a les seccions de gent dels informatiu­s amb una versió carbassa Halloween de la gorra vermella que identifica el president.

“Hi ha moltes fake news –repeteix cada setmana al presentar

Notícies reals– així que algú els ha d’explicar tot el que el president ha fet pels americans aquests dies i aquest algú soc jo”. De moment, Lara no ha explicat què va passar, repliquen els demòcrates, amb els 12 milions de dòlars que va recaptar en teoria contra el càncer infantil i que van acabar finançant la campanya del seu sogre.

Casada amb Eric Trump, tercer fill del president, ha treballat a la televisió i domina les xarxes

Cada setmana presenta ‘Real news’, on glossa amb desimboltu­ra els èxits de l’acció presidenci­al

 ?? TASOS KATOPODIS/WIREIMAGE ?? lara trump
TASOS KATOPODIS/WIREIMAGE lara trump
 ?? ANDRES KUDACKI / AP ?? lara trump
ANDRES KUDACKI / AP lara trump
 ??  ?? Eric Trump, tercer fill del president, ha estat acusat de desviar fons de les seves campanyes humanitàri­es per finançar la cursa electoral del seu pare amb el suport de la seva popular i telegènica esposa Lara, amb qui ha tingut ara un fill
Eric Trump, tercer fill del president, ha estat acusat de desviar fons de les seves campanyes humanitàri­es per finançar la cursa electoral del seu pare amb el suport de la seva popular i telegènica esposa Lara, amb qui ha tingut ara un fill

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain