La Vanguardia (Català)

Fredor pel centenari de la revolució russa

El Kremlin s’ha aproximat amb molta cautela al centenari de la revolució russa, on no veu “res a celebrar”

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Recordar el centenari de la revolució russa no és només celebrar el triomf del cop bolxevic contra el govern provisiona­l d’Aleksandr Kérenski, sinó també portar a la memòria els més de 70 anys de règim soviètic posterior: les seves llums, però més les seves ombres. I això no és plat de bon gust, com ha recordat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que va assegurar “no entendre què és el que cal celebrar”.

El centenari és el 7 de novembre, un dia que fa cent anys era 25 d’octubre perquè Rússia encara comptava el temps pel calendari julià. Però el Kremlin ha preferit que la revolució es recordi de manera tranquil·la, perquè, com va dir fa diversos mesos el president de Rússia, Vladímir Putin, ni es demonitzi ni s’idealitzi. I és que per al Kremlin hi ha una altra festa més important: el dia de la Unitat de la Pàtria, que es va celebrar ahir.

El poder rus va començar a impulsar aquesta festa el 2005 per treure rellevànci­a al dia 7 i crear un element d’unió. Putin va mostrar ahir amb la seva presència la importànci­a d’aquesta data. Acompanyat del patriarca Kiril, cap de l’Església ortodoxa russa, en una cerimònia solemne va col·locar flors al monument de la plaça Roja dedicat a Kuzmà Minin i Dmitri Pojarski, els herois russos que van encapçalar la rebel·lió que va expulsar els polonesos de Rússia el 1612.

“La unitat i el patriotism­e van ser el suport més fiable per al poble durant anys de patiment”, va assenyalar Putin. “El respecte a la pàtria, la lleialtat a l’amistat sincera i el rebuig de qualsevol pressió exterior són la carcassa del sistema estatal rus, el nostre codi genètic i cultural”.

El distanciam­ent oficial cap al centenari revolucion­ari s’explica per la divisió encara existent entre detractors i seguidors, entre soviètics i antisovièt­ics. “Percebo la revolució com una tragèdia del món rus. Molts van haver de deixar Rússia. L’Església va patir persecució. L’any 1917 va estar marcat per la restauraci­ó del Patriarcat, però alhora van aparèixer les primeres víctimes, màrtirs del règim bolxevic”, ha opinat l’arxipreste Konstantín Golovatski, responsabl­e del departamen­t de Joventut en l’eparquia (diòcesi) de Sant Petersburg.

A l’altra banda, el diputat comunista Oleg Lébedev, diu a La Vanguardia que “la revolució bolxevic va tenir una gran importànci­a perquè va ser el primer esdevenime­nt del món en què la població més oprimida i sense drets va demostrar que havia de ser escoltada”. Les classes més altes deixaven caure el problema sobre les classes inferiors i pensaven que aquestes podrien aguantar eternament, afirma. “I aquests esdevenime­nts van influir a tot el món, perquè després del que va passar a Rússia els capitalist­es d’Europa, Amèrica, es van adonar que calia parar atenció a la classe treballado­ra. A poc a poc es va reduir la jornada laboral, van augmentar els dies de descans i els drets socials per al treballado­r”, argumenta. El Partit Comunista de Rússia, avui la principal força política de l’oposició, celebrarà el 7 de novembre manifestac­ions a tot el país recordant la gran revolució d’octubre.

Per evitar el xoc de posicions enfrontade­s, el Kremlin i el Govern rus han llançat aquest any missatges de conciliaci­ó. “La principal missió del poder és buscar compromiso­s amplis en qüestions polèmiques, resoldre-les, sense permetre que es converteix­in en problemes seriosos”, explicava un dels homes de confiança de Putin, el president de la Duma estatal, Viatxeslav Volodin, en la XXI Assemblea Mundial del Poble Rus, organitzat per l’Església ortodoxa i un dels fòrums on s’ha parlat de la revolució russa.

Però els esforços del Kremlin per presentar el 4 de novembre com a veritable dia de la Unitat xoca amb les organitzac­ions ultranacio­nalistes i xenòfobes que cada any intenten monopolitz­ar la festa amb l’anomenada marxa russa. Ahir van reunir centenars dels seus seguidors al barri moscovita de Liublinó. La policia va detenir unes 30 persones abans que els organitzad­ors suspengues­sin el míting perquè les forces de l’ordre els van retirar cartells i pancartes. Fa dies que l’FSB investiga aquestes organitzac­ions. La vigília va detenir membres d’un grup anomenat Artpodgoto­vka, acusat de preparar atemptats en

>>

edificis públics. Dos moviments més, Nova Oposició i el Partit dels Nacionalis­tes, van denunciar escorcolls de les seves oficines.

Analistes i observador­s assenyalen que el Kremlin no ha volgut fomentar grans celebracio­ns sobre la revolució russa a causa de la seva oposició a les revolucion­s dels últims anys en l’espai exsoviètic. Moscou es va posicionar en contra de les anomenades “revolucion­s de colors” de Geòrgia (2003), Ucraïna (2004 i 2014) o el Kirguizist­an (2005), o de la primavera àrab, argumentan­t que són un element desestabil­itzador. Idealitzar ara la

Tot i que creu que no es pot oblidar la repressió comunista, Putin retreu les crítiques a Stalin

revolució que van encapçalar Trotski, Lenin i Stalin seria caure en la contradicc­ió.

“Ara que Rússia està resolent les grans tasques per aconseguir un desenvolup­ament intern dinàmic, i que consolida la seva posició a l’arena internacio­nal, cal apel·lar a les lliçons de fa un segle per consolidar la reconcilia­ció social”, va dir per la seva banda el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, en una conferènci­a anomenada Centenari de la revolució russa: la unió pel futur, aquesta setmana.

L’objectiu del Kremlin, va recordar Putin el 30 d’octubre durant una reunió del Consell de Drets Humans adjunt a la presidènci­a russa, és enfortir la unitat del país. “Aquest centenari s’ha de convertir en un símbol de la superació de la divisió social” que es va produir fa cent anys, va assegurar.

Aquell mateix dia 30 Putin va inaugurar un monument dedicat a les víctimes de la repressió política durant l’era soviètica, anomenat Mur del dolor. I va assenyalar que aquells anys de patiment provocat per les mans de l’Estat “mai s’han d’apartar de la memòria nacional”.

“Nosaltres i els nostres successors hem de recordar la tragèdia de les repression­s i les seves causes. Però això no significa que hàgim de demanar la revenja. Ningú no pot empènyer la societat cap a la perillosa línia de la confrontac­ió”, va dir en una cerimònia en la qual també el va acompanyar el patriarca Kiril.

Sorprèn que el Kremlin hagi adoptat una posició crítica cap a l’època soviètica, sobretot perquè una de les crítiques contra les autoritats russes per part de l’oposició liberal és haver intentat rehabilita­r la figura de Stalin. De fet, el passat 15 de juny el mateix Putin va criticar l’“excessiva demonitzac­ió” de Stalin per utilitzar-se, segons ell, com “un mitjà per atacar l’URSS i Rússia”.

Un grup de dissidents de l’era soviètica i activistes de drets humans van criticar el memorial inaugurat per Putin. Van assegurar que es tracta d’una acte d’“hipocresia” d’un govern que dècades després del final de l’URSS fa el que van demanar les seves pròpies repression­s polítiques.

“Els actuals presoners polítics a Rússia es mereixen la nostra atenció i ajuda tant com les víctimes del règim soviètic mereixen commemorac­ió i respecte”, van assenyalar en un comunicat firmat per gairebé 40 persones.

Exdissiden­ts soviètics i activistes critiquen el Kremlin per “la seva pròpia repressió”

Un dia abans d’aquest acte, centenars de persones es van reunir a prop de les antigues casernes del KGB, a la cèntrica plaça de la Lubianka de Moscou, amb l’objectiu de retre homenatge als milers d’homes i dones executades durant els anys del gran terror orquestrat per Stalin. En la cerimònia, organitzad­a des del 2006 per la veterana organitzac­ió de drets humans Memorial, es van llegir en alt el nom, ocupació i data d’execució d’uns 30.000 moscovites, només una petita part del milió calculat que van ser eliminats pel poder soviètic entre el 1937 i el 1938.

Aquest no és l’únic motiu d’enfrontame­nt. El centenari de la revolució ha tornat a posar sobre la taula un tema que el Kremlin no vol ni veure: què fer amb el cos de Lenin, momificat i conservat al mausoleu de la plaça Roja?

Ksenia Sobtxak, una celebritat i presentado­ra de televisió que el mes passat va anunciar la intenció de presentar-se a les eleccions presidenci­als el 2018, va ser la primera en proposar que es desmantell­i el monument i enterrar el líder de la revolució. Això li va valer les crítiques del líder del Partit Comunista de Rússia, Guennadi Ziugànov, que va qualificar la proposta de “vergonyosa i cruel”. Segons el veterà polític, plantejar això en vigílies del centenari és una provocació. “És una tragèdia quan apareixen Ksenia i altres que no respecten la voluntat d’un gran país”, va dir.

“Lenin va deixar una empremta indeleble no només a Rússia, sinó a tot el món, perquè va tenir un gran paper en la defensa social, en la defensa de la justícia. Per això la gent en té una opinió positiva”, explica a aquest diari el diputat Oleg Lébedev. “El mausoleu és part d’un monument memorial, igual que n’hi ha en altres països. Al costat s’enterra els nostres astronaute­s, els nostres herois. Proposar de treure’l és només un intent de provocar els adversaris del Partit Comunista i un intent de distreure l’atenció de problemes socials més importants”.

Però a la idea de Sobtxak s’hi va unir també una altra candidata a les presidenci­als, la periodista Iekaterina Gordon. I aquesta setmana han opinat en el mateix sentit el president de Txetxènia, Ramzan Kadírov, i la influent exfiscal de Crimea i avui diputada Natalia Poklónskai­a.

Després d’un primer enrenou, el Kremlin ha solucionat la polèmica com en els últims anys: amb la llei del desentès. El portaveu, Peskov, ha dit que aquest tema no ha cridat l’atenció de la presidènci­a russa. Valentina Matvienko, presidenta del Senat i considerad­a pròxima a Putin, ha apuntat que és possible celebrar un referèndum sobre l’enterramen­t de Lenin, però que això serà en el futur. Quan? Ni tan sols això no es planteja.

 ?? ALEXANDER NEMENOV / AP ?? El president Vladímir Putin, amb el patriarca Kiril, assisteixe­n a la plaça Roja de Moscou a la cerimònia de la Unitat de la Pàtria
ALEXANDER NEMENOV / AP El president Vladímir Putin, amb el patriarca Kiril, assisteixe­n a la plaça Roja de Moscou a la cerimònia de la Unitat de la Pàtria
 ?? MAXIM SHIPENKOV / EFE ?? La policia va ser contundent amb els manifestan­ts ultranacio­nalistes i xenòfobs ahir a Moscou
MAXIM SHIPENKOV / EFE La policia va ser contundent amb els manifestan­ts ultranacio­nalistes i xenòfobs ahir a Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain