La Vanguardia (Català)

ERC guanyaria el 21-D sense assegurar la majoria absoluta independen­tista

Els partits sobiranist­es sumarien entre 66 i 69 diputats i el 46% del vot Ciutadans, PSC i PP pujarien, mentre que caurien PDECat, CUP i CatComú Rebuig majoritari del 155, de la DUI i de l’empresonam­ent dels exconselle­rs El 70% creu que l’actuació judi

- CARLES CASTRO Barcelona

Tot està més obert que mai davant la cita electoral del pròxim 21 de desembre. El sondeig de GAD3 per a

La Vanguardia, realitzat entre els dies 30 d’octubre i 3 de novembre (i, per tant, ja sota l’impacte parcial de l’empresonam­ent de vuit membres del Govern cessat) dibuixa un escenari de participac­ió rècord (superior al 80%) i en el qual la suma d’escons d’ERC, PDECat i la CUP podria quedar-se en 66 diputats de la Cambra catalana. És a dir, per sota de la majoria absoluta, xifrada en 68 escons.

Això sí, els comicis tindrien un clar guanyador, Esquerra, amb més del 29% de les paperetes, tot i que seguida de Ciutadans, que fregaria el 21%, gairebé tres punts més que fa dos anys. Aquestes estimacion­s de vot suposarien uns 45 diputats per a ERC i fins a 28 per a Cs. El tercer lloc seria per al PSC, que incrementa­ria el seu vot en gairebé dos punts i podria obtenir fins a 20 escons (quatre més que el 2015).

La quarta posició l’ocuparia el PDECat, que obtindria poc més del 10% dels sufragis, una caiguda abismal si es compara amb el seu resultat en els últims comicis autonòmics a què es va presentar com a oferta diferencia­da (tot i que llavors en coalició amb Unió), les autonòmiqu­es del 2012. Si llavors va obtenir gairebé el 31% de les paperetes i 50 escons, ara obtindria un terç d’aquell capital electoral i entre 14 i 15 diputats (és a dir, 36 menys).

La principal conseqüènc­ia d’aquesta caiguda i del paral·lel retrocés de la CUP (que podria perdre gairebé dos punts en quota electoral i fins a tres escons), és que l’actual majoria sobiranist­a de 72 diputats al Parlament que formen Junts pel Sí i els anticapita­listes es veuria reduïda ara a una forquilla d’entre 69 i 66 escons. ERC i PDECat sumarien una dècima més (39,7%) que JxSí el 2015, però el conjunt dels partits independen­tistes reuniria ara el 46% dels sufragis –1,8 punts menys que fa dos anys–, davant el 43,9% de Cs, PSC i PP, que sumarien cinc punts més.

Aquest panorama electoralm­ent convuls es completa amb una evolució a la baixa dels comuns, ja que la formació hereva de Catalunya Sí que es Pot (CatComú) podria perdre fins a dos escons dels onze que va aconseguir fa dos anys. Al seu torn, el PP repetiria lleument a l’alça el seu resultat del 2015 i podria guanyar o perdre un diputat dels onze que va obtenir llavors.

Aquell desenllaç s’inscriu en una participac­ió que, com ja s’ha assenyalat, seria rècord: del 81%. I aquest increment de la mobilitzac­ió podria explicar l’avenç de Cs i PSC, a més dels transvasam­ents de vot. En aquest àmbit, els més perjudicat­s serien la CUP –que transferir­ia un 20% dels seus votants a ERC–, i Catalunya en Comú, que cediria un 25% dels seus sufragis a Esquerra o el PSC.

La forquilla d’escons d’ERC, PDECat i la CUP oscil·la entre 69 i 66, sense assegurar els 68

El sobiranism­e reuniria un 46% dels vots, 1,8 punts menys, i Cs, PP i PSC, el 44%, cinc més

La gran pregunta que, no obstant això, continua pendent a l’hora de dibuixar l’horitzó electoral afecta els dos principals partits del bloc sobiranist­a: el PDECat i Esquerra, que es van presentar el 2015 dins de la coalició Junts pel Sí. Tornaran a ferho ara? Tenen fins dimarts per decidir-ho, però els seus respectius seguidors es mostren avui molt més dividits en aquest sentit que fa una mica més de dos anys. L’únic que suscita unanimitat és la conveniènc­ia de presentar-se, més enllà que entre un 22% i un 29% dels consultats prefereixi­n que els sobiranist­es no es presentin a la cita del 21-D. Tot i això, entre els respectius votants, més del 90% dels d’ERC i el PDECat (i el 80% dels de la CUP) consideren que aquests partits s’hi han de presentar. De fet, si la CUP no s’hi presentés, un 60% dels seus votants donarien suport a ERC i un 18% al PDECat.

La pregunta clau, per tant, gira al voltant de si el PDECat i Esquerra s’han de presentar junts. I el 50% dels qui creuen que sí que s’han de presentar als comicis opina que ho haurien de fer per separat, i menys d’un 29%, junts. Ara bé, l’opinió que més compta és la dels respectius votants, i aquí és on apareix una visible divisió. El 50% dels qui preveuen votar ERC creu que aquesta formació s’hauria de presentar amb el PDECat. Però un 43% prefereixe­n que ho faci per separat. Entre els votants del PDECat, el suport a una llista unitària frega el 60%, tot i que amb un 32% d’opinions favorables a les llistes separades. I, finalment, entre els votants de la CUP són majoria (un 55%) els qui aposten per candidatur­es separades.

En aquest context, cobra especial rellevànci­a el candidat que finalment presenti el PDECat. Entre l’opinió pública té avantatge Carles Puigdemont (ho prefereixe­n gairebé el 27% dels consultats), tot i que seguit a menys de deu punts per Santi Vila (17,4% de preferènci­es), mentre que Neus Munté, Josep Rull o Mercè Conesa amb prou feines registren suports. La correlació canvia, no obstant això, quan es pregunta als votants del PDECat. En aquell col·lectiu, un 67% s’inclinen per Puigdemont i només un 10% aposten per Vila, gairebé empatat amb Rull (8). El president cessat també seria el candidat del PDECat preferit pels votants d’Esquerra (64) o la CUP (55%). Finalment, la valoració dels principals líders ha tingut una sensible caiguda des de l’enquesta anterior, el juliol passat. Avui no n’aprova cap.

Els votants d’ERC, el PDECat i la CUP estan dividits sobre si presentar-se junts o no

Gairebé el 27% dels consultats prefereixe­n Puigdemont, però més del 17% aposten per Vila

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain