La Vanguardia (Català)

Trump divideix els sud-coreans sobre la política a seguir contra Pyongyang

El president dels EUA inicia la primera gira asiàtica, que el portarà a cinc països

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

La pròxima visita del president dels Estats Units, Donald Trump, a Corea del Sud ha posat de manifest la divisió que hi ha en aquest país sobre la política a seguir cap al seu veí del nord. Els carrers de Seül van viure ahir manifestac­ions a favor i en contra de l’arribada del mandatari dels Estats Units a la capital sudcoreana dimarts vinent, procedent del Japó. Un viatge que forma part de la seva primera gira asiàtica, en què a més d’aquests dos països visitarà la Xina, el Vietnam i les Filipines.

El centre de Seül es va convertir ahir en un inusitat escenari pel qual van desfilar sud-coreans a favor que els EUA practiquin una política de mà dura respecte a Corea del Nord i els que són partidaris d’una política de distensió amb Pyongyang. Unes mobilitzac­ions populars molt poc usuals en un país on la gent no acostuma a sortir al carrer a manifestar-se i que aquesta vegada ho han fet davant la pròxima visita de Donald Trump.

Amb els lemes de No a Trump, no a la guerra i Trump no vinguis a Corea el moviment que agrupa unes 220 organitzac­ions, entre partits polítics d’esquerra, grups cívics, sindicats i organitzac­ions estudianti­ls, va mobilitzar ahir unes 5.000 persones perquè protestin contra la retòrica bel·ligerant de Trump cap al règim de Kim Jong-un. Un discurs que consideren que intensific­a la tensió a la península coreana.

Els manifestan­ts van reclamar al president sud-coreà Moon Jae-in que s’allunyi de la política bel·licista de Trump i que posi fi a les maniobres militars conjuntes dels EUA i Corea del Sud per facilitar la distensió i el diàleg.

Poc abans, els partidaris del president dels Estats Units, majoritàri­ament persones més grans de 60 anys segons el diari The Korea Herald, s’havien reunit al centre de Seül per demostrar el seu suport a Trump. Els manifestan­ts van expressar la seva gratitud als EUA i al seu líder per protegir Corea del Sud del seu veí i van reclamar una resposta més contundent agressives provocacio­ns de Pyongyang.

Els sud-coreans van sortir ahir al carrer a expressar la seva opinió sobre Trump davant l’advertènci­a a les nuclears de la policia que no permetrà mobilitzac­ions als voltants del recinte presidenci­al, així com ni davant el Parlament, ni a l’hotel on està previst que s’allotgi el dirigent dels Estats Units.

Donald Trump arribarà dimarts al migdia a Seül, procedent de Tòquio. Serà la segona etapa de la seva primera gira asiàtica, que a més de Corea del Sud i el Japó, el portarà a visitar la Xina, el Vietnam i les Filipines al llarg de dotze dies. Serà el periple més llarg que hagi realitzat fins ara cap president dels Estats Units.

A Corea del Sud, Trump s’entrevista­rà amb el president Moon Jae-in i pronunciar­à un discurs davant el Parlament sud-coreà, el primer que duu a terme un mandatari dels EUA en els últims vint-i-cinc anys.

No visitarà, en canvi, la famosa zona desmilitar­itzada (DMZ, per les seves sigles en anglès), l’àrea que separa les dues Corees i que s’ha convertit en l’última frontera de la guerra freda del planeta. Sí que es traslladar­à a la base de Camp Humphreys, la instal·lació militar més important que l’exèrcit dels Estats Units té a l’estranger.

Les autoritats sud-coreanes esperen que, al llarg de les vint-iquatre hores que serà a Seül, Trump reafirmi un vegada més la fermesa del compromís de Washington amb Corea del Sud, davant els avenços del programa nuclear i balístic nord-coreà. Però els sud-coreans volen, així mateix, garanties que els Estats Units no implicaran el seu país en un conflicte bèl·lic de manera prematura o inútil, segons coincideix­en a assenyalar diversos analistes locals.

I és que Corea del Sud considera Washington un aliat crucial en termes de defensa nacional. Un sentiment que comparteix el 72% de la població, segons una enquesta realitzada a començamen­ts d’any pel Govern.

Un altre assumpte que Trump i Moon abordaran és la instal·lació completa de l’escut antimíssil­s THAAD. Un sistema defensiu per protegir-se dels projectils nord-coreans que ha provocat les protestes de la Xina, que n’exigeix el desmantell­ament per considerar que afecta la seva seguretat. Com a mesura de pressió Pequín exerceix un boicot encobert als interessos comercials i turístics sud-coreans.

Corea del Nord no serà, tot i això, un assumpte que Trump abordi només amb les autoritats sud-coreanes. També està previst que ho discuteixi amb el Japó, els dirigents del qual estan especialme­nt inquiets després que els últims coets llançats per Kim Jong-un hagin sobrevolat l’arxipèlag nipó.

Trump, així mateix, continuarà pressionan­t el president xinès Xi Jinping perquè forci el final de les proves nuclears i balístique­s del seu aliat nord-coreà.

Els sud-coreans més grans, partidaris de Trump, volen mà dura; els més joves demanen diàleg El 72% de sud-coreans consideren Washington un aliat crucial per a la defensa del país davant l’agressivit­at del nord

 ?? WOOHAE CHO / GETTY ?? Partidaris de Trump davant l’ambaixada dels EUA a Seül
WOOHAE CHO / GETTY Partidaris de Trump davant l’ambaixada dels EUA a Seül
 ?? SEONGJOON CHO / BLOOMBERG ?? La majoria dels manifestan­ts contra Trump són estudiants
SEONGJOON CHO / BLOOMBERG La majoria dels manifestan­ts contra Trump són estudiants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain