La Vanguardia (Català)

Veneçuela segueix alliberant opositors mentre Maduro consolida el poder

- Redacció i agències CARACAS

El Govern veneçolà prosseguei­x amb l’alliberame­nt de presos polítics. Divendres a darrera hora va ser el torn de dos prominents líders de l’oposició, Yon Goicoechea i Delson Guarate, retinguts en un penal de Caracas durant més d’un any sense judici. La seva llibertat, tot i això, com en la majoria dels altres excarcerat­s, és limitada tant en la seva capacitat de moviment com en la de poder expresses opinions polítiques.

Des que el règim de Nicolás Maduro va consolidar el seu poder a partir de les eleccions a l’Assemblea Constituen­t el mes de juliol passat, ha estat alliberant una mitjana de quinze presos polítics per setmana, segons l’organitzac­ió Foro Penal. D’aquesta manera Veneçuela intenta alleujar la pressió internacio­nal que ha patit durant els mesos de protestes al carrer contra el chavisme, manifestac­ions que van ser brutalment reprimides i que van causar 120 morts.

Alfredo Romero, director de Foro Penal, ha assenyalat a l’agència AP que quan Maduro va arribar al poder el 2013 hi havia un centenar de presos polítics a Veneçuela i que al juliol van arribar a ser 676. Malgrat els recents alliberame­nts, encara n’hi ha 360 entre reixes.

Veneçuela nega que tingui presos de consciènci­a i acusa els opositors empresonat­s de treballar amb els Estats Units per voler posar fi al chavisme. Maduro presenta l’alliberame­nt de presos com un gest per afavorir el diàleg amb l’oposició, però en el marc de l’Assemblea Constituen­t, que està formada només per diputats chavistes perquè l’oposició va boicotejar les eleccions. L’estiu passat, per la pressió de l’oposició que controla l’Assemblea Nacional, el president veneçolà va decidir treure-li els poders i convocar un parlament paral·lel –l’Assemblea Constituen­t– per redactar una nova Carta Magna.

Goicoechea, de 32 anys, va ser un líder estudianti­l que va treballar en l’organitzac­ió d’un referèndum de reprovació a Maduro. Va ser detingut i després acusat de portar explosius al seu vehicle. Sent a la presó va rebre la nacionalit­at espanyola. Els expresiden­ts del Govern Aznar i González van participar en la seva defensa. El jutge va decretar la seva llibertat gairebé immediatam­ent –fa més d’un any– però la policia política s’hi ha oposat fins ara, un retard que l’oposició posa com a exemple de la deriva autoritàri­a del règim chavista. “Només volem el que molta gent a mig món dona per fet: eleccions lliures, bona governança, llibertat d’expressió, independèn­cia judicial, seguretat personal i certa llibertat econòmica”, va escriure a The New York Times.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain