La Vanguardia (Català)

Un milió d’indecisos

- Narciso Michavila NARCISO MICHAVILA NÚÑEZ president de GAD3

Un de cada cinc entrevista­ts per GAD3 encara no ha decidit el seu vot de cara a les eleccions al Parlament del 21 de desembre. No és una proporció elevada quan falten encara 45 dies per a la cita amb les urnes i encara es desconeixe­n les formacions que es presentara­n, els seus candidats, les possibles coalicions, els eixos programàti­cs... Més encara en un context de màxima tensió econòmica, social, judicial i institucio­nal plena de sobresalts inesperats en tots els ordres. Durant els cinc dies del treball de camp del baròmetre es van produir les declaracio­ns de l’expresiden­t Puigdemont des de Brussel·les i les detencions dels consellers. La indecisió és lleugerame­nt més gran entre els que van votar el 2015 Junts pel Sí i la CUP que entre els que van votar la resta de formacions, però la diferència no és determinan­t per provocar un canvi en la distribuci­ó d’escons per blocs. Tampoc no és determinan­t el canvi de vot, ja que molts d’aquells canvis –més de vuitcents mil electors votarien ara una formació diferent– es compensen entre si o es produeixen dins dels dos blocs configurat­s pel procés: el dels partidaris de la independèn­cia de Catalunya i el dels partidaris de conservar els seus drets com a espanyols.

Aquest dimarts sabrem quines formacions es presenten en coalició electoral. El seu impacte és més polític que de matemàtica electoral, ja que quan el repartimen­t és de 135 escons en quatre circumscri­pcions, l’optimitzac­ió del vot es redueix a un 5% de les dues formacions coalitzade­s. Mai una coalició no ha aconseguit retenir ni de lluny el 95% dels electors de dos partits coalitzats. Aquest és un dels motius pels quals l’antiga Convergènc­ia i ERC es van quedar a sis escons de la majoria absoluta quan històricam­ent l’havien aconseguit per separat.

Catalunya és l’única autonomia sense llei electoral pròpia, perquè ha faltat prou consens per adaptar-la i actualitza­r-la, per exemple, al cens actual. El sistema electoral implica que un escó a Barcelona costi més del doble de vots que a Lleida. És un element de correcció molt comú en totes les democràcie­s per garantir millor els drets dels ciutadans que viuen en zones menys poblades: no hi ha democràcia sense solidarita­t. El problema es produeix quan es fa servir aquest sistema electoral com si fos plebiscita­ri i es confonen les majories parlamentà­ries amb les electorals. En cas de circumscri­pció única, on els vots de les quatre províncies comptessin el mateix, la suma d’escons d’ERC, PDECat i la CUP serien, amb les dades del sondeig, de 64, i la suma de Cs, PSC i PP de 60. La formació de Catalunya en Comú n’aconseguir­ia 11 i tindria la clau del govern.

La indecisió és una mica més notable entre els que van votar el 2015 JxSí i la CUP que entre els que van votar la resta

No descartem, en tot cas, un escenari similar.

Segurament la participac­ió trencarà el rècord històric i superi el 80% del cens de residents: gairebé 4 milions de votants que van votar fa dos anys –una mica més de cent mil ja han mort– es mostren disposats a votar, i se’ls uniran ara tres-cents mil catalans tradiciona­lment abstencion­istes. A la tensió i incertesa pels resultats s’afegeix el fet que se celebrin en ple solstici d’hivern, la qual cosa implica un elevat consum de televisió –i, per tant, de seguiment de la campanya electoral– i en dia feiner, incentivan­t els comportame­nts col·lectius. Perquè ens en fem una idea: un suposat partit de nous electors aconseguir­ia sis de les 135 actes del Parlament. En tot cas, l’increment de la participac­ió no serà determinan­t en el resultat final, ja que el 2015 ja es van donar cotes històrique­s de compromís amb les urnes. Del que sí que podem estar segurs és que el 21 de desembre Barcelona serà la ciutat amb més concentrac­ió de correspons­als estrangers del planeta: Europa és conscient que el seu futur es juga a les urnes de Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain