La Vanguardia (Català)

Rebuig majoritari de l’aplicació de l’article 155

La convocatòr­ia d’eleccions, en canvi, suscita un ampli suport

- BARCELONA Redacció

L’aplicació que s’està duent a terme de l’article 155 sobre l’autonomia catalana desperta un rebuig majoritari en l’opinió pública, tot i que també compta amb el suport d’una minoria significat­iva. En concret, més del 56% dels consultats desaproven l’aplicació del 155 mentre que gairebé un 37% l’aproven. Les posicions dels grups d’electors respectius són força unànimes, excepte entre els votants del PSC o de Catalunya en Comú.

Així, entre els electors sobiranist­es (del PDECat, ERC o la CUP), més del 90% rebutgen l’aplicació del 155. I el mateix, però a la inversa, passa entre els de Ciutadans i el PP, amb quotes de suport també per sobre del 90%. En canvi, un 24% dels votants del PSC discrepen de la posada en pràctica del 155 (tot i que un 70% hi estan d’acord), i aquesta taxa s’eleva al 76% entre els de CatComú (malgrat que un de cada cinc n’avala l’aplicació).

En canvi, la convocatòr­ia d’eleccions anticipade­s per al 21 de desembre pel Govern central sí que compta amb un ampli suport. Gairebé un 60% aproven que Mariano Rajoy hagi convocat els comicis catalans per al 21-D, davant menys del 36% que desaproven aquesta convocatòr­ia. I en aquesta qüestió les posicions estan més dividides.

Per exemple, gairebé un 30% dels votants d’ERC i gairebé un 40% dels del PDECat avalen la celebració d’eleccions, que aproven fins i tot un 20% dels de la CUP. Això sí, una majoria d’entre el 60% i el 70% de l’electorat sobiranist­a rebutgen aquesta convocatòr­ia electoral. En canvi, el suport és gairebé unànime (i supera el 90%) entre els votants de Cs, PSC i PP. Finalment, gairebé un 60% dels electors de CatComú aproven els comicis del 21-D. però un 40% els rebutgen.

Finalment, les responsabi­litats sobre la falta de diàleg estan bastant repartides, tot i que més del 42% en culpen el Govern central, davant menys del 20% que atribueixe­n aquesta situació al català. Ara bé, prop del 32% dels consultats culpen els dos governs de l’absència d’un diàleg per desbloquej­ar la situació.

Per intenció de vot, les posicions són les previsible­s. Entre els votants sobiranist­es, més del 80% culpen de la situació exclusivam­ent el Govern central i només un 10% assenyalen els dos governs. En canvi, els electors de la resta de formacions reparteixe­n més les responsabi­litats. Així, gairebé el 50% dels votants de Cs culpen el Govern, prop del 40% tots dos i només un 10% exclusivam­ent el Govern central. Entre els del PSC, un 52% responsabi­litzen els dos governs, un terç el de Catalunya i només un 10% exclusivam­ent el central. Finalment, el 48% dels electors de CatComú culpen els dos governs i un 45% només el central. I un 70% dels votants del PP assenyalen exclusivam­ent el català.

Més del 42% culpen el Govern central de la situació, un 20% el català i el 32% tots dos

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain