La Vanguardia (Català)

Esquerra anirà en solitari si no suma per l’esquerra

Junqueras i Rovira encapçalar­ien la llista d’ERC

- AITZIBER AZPEITIA

ERC no està disposada a reeditar Junts pel Sí per presentar-se a les eleccions del 21 de desembre, però no tanca la porta a participar en una candidatur­a unitària com la que ahir va proposar Carles Puigdemont, si aquesta amplia la base i pot tenir entre les seves files la CUP i la part de Podem Catalunya que representa Albano Dante Fachin. Així ho van decidir els quadres del partit durant l’emotiu i intens consell nacional que els republican­s van celebrar ahir a Barcelona i en el qual hi va haver un ampli consens perquè el president del partit, Oriol Junqueras, i la resta de consellers empresonat­s dijous passat, a més dels que es troben a Brussel·les, formin part d’aquesta candidatur­a unitària. La seva absència es va visualitza­r ahir en una sala atapeïda on molts dels assistents van haver de quedar-se drets però van voler retre el seu particular homenatge als absents deixant buides les cadires que els correspond­rien, cadascuna amb el seu nom i un llaç groc.

Després d’hores de viu debat, el consell nacional dels republican­s va decidir donar marge als dirigents del partit perquè treballin en la possibilit­at de consensuar aquesta plataforma àmplia, unitària i transversa­l que cada vegada sembla més impossible. El termini per formar coalicions acaba el 7 de novembre i, tot i que ara com ara cap dels partits implicats en l’operació no s’ha negat a participar, cap no sembla estar de debò per la feina. Prova d’això és que la CUP ha convocat una assemblea nacional extraordin­ària per establir la seva posició el 12 de novembre, cinc dies després que hagi expirat el termini per registrar coalicions.

És per això que, a l’espera del posicionam­ent de la resta de partits, els republican­s, amb les enquestes a favor, no descarten presentar-se en solitari amb Junqueras i Rovira com a caps de cartell, i només es plantejari­en sumar esforços amb Demòcrates, MES i alguns independen­ts que ja s’integraven a JxSí. Ara bé, si es donés aquest últim escenari, en el qual cada partit sortís a defensar el seu territori, fonts republican­es suggereixe­n que s’intentaria treballar de forma coordinada i no descarten que fins i tot es poguessin incloure punts en comú als diferents programes per mantenir una certa unitat d’acció. Algun d’aquests punts podrien ser, per exemple, exigir l’alliberame­nt dels presos polítics, defensar l’autogovern o rebutjar l’article 155. Una opció amb què Catalunya en Comú i el sector de Podem afí a Albano Dante Fachin, en principi,

podrien estar d’acord.

Així les coses, la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, va ser rebuda amb una gran ovació quan va arribar acompanyad­a d’Anna Simó, investigad­a com a secretària primera de la Mesa del Parlament. Rovira va comparèixe­r davant el consell nacional –en el torn obert a la premsa, en què no s’admeten preguntes–, per defensar la participac­ió en unes eleccions en què, malgrat considerar que són “il·legítimes”, l’independen­tisme té “l’obligació de guanyar”. “No permetrem que decideixin per nosaltres. No podem deixar el país en mans d’unes majories polítiques diferents de les que aquí tenen majoria, ni en mans d’unes elits espanyoles que no ens represente­n”. I va afegir que els esmentats comicis “només poden ser un pas més per consolidar el camí iniciat, per acumular forces i per guanyar més legitimita­t”.

Rovira, en un discurs emocionat però ferm –escrit de matinada, segons va explicar–, va denunciar que les eleccions del 21-D no tenen garanties perquè han estat convocades en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó i saltant-se l’Estatut, sense un compromís del Govern central ni dels partits unionistes d’acceptar el resultat en cas que guanyin les forces independen­tistes i en un context amb polítics empresonat­s.

En aquesta mateixa línia va afirmar que empresonar independen­tistes “té el mateix efecte que il·legalitzar un programa electoral”, motiu pel qual va demanar a l’Estat que els posi en llibertat perquè els partits independen­tistes puguin concórrer en igualtat de condicions amb aquells que que no li donen suport. “L’Estat té ara una primera prova; si vol unes eleccions democràtiq­ues i demostrar que realment és democràtic, és necessari que deixi lliures els principals líders d’una de les opcions que se sotmetran a votació”, va insistir.

Rovira va denunciar que els membres del Govern empresonat­s només són “culpables d’haver exercit la democràcia”, “d’haver complert un programa electoral” i d’“haver complert el mandat de les urnes” després de “posar les necessitat­s d’avançar i lluitar contra les injustície­s per davant de les seves vides personals”. I va afegir que, fins i tot des de la presó, “continuen oferint diàleg”. A l’extrem contrari va criticar amb duresa PP, Cs, PSOE i PSC, de qui va dir que amb les seves últimes actuacions “no respecten les normes de joc democràtiq­ues; les dicten i les imposen per la força”, a més d’afirmar que utilitzen tot el que tenen al seu abast per “imposar les seves idees per la força”.

Mentre això succeïa el president d’ERC i vicepresid­ent cessat de la Generalita­t, Oriol Junqueras, en presó preventiva com a investigat per presumpta rebel·lió, sedició i malversaci­ó de fons públics, llançava el missatge següent a través de Twitter: “Si el preu de la llibertat és la presó, no renunciare­m mai a la llibertat”. Des de la presó Madrid VII, a Estremera, assegurava estar convençut “que tots els demòcrates lluitarem sense defallir”. Agraïa les mostres d’afecte rebudes i concloïa amb un “Estimeu-vos molt. Seguim”.

Els republican­s descarten reeditar JxSí i només s’unirien a MES i Demòcrates

Rovira equipara empresonar polítics a il·legalitzar partits i en demana l’alliberame­nt

 ??  ??
 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Absents. ERC va retre homenatge i va deixar patent l’absència del seu president i dels consellers empresonat­s en el consell nacional celebrat ahir
XAVIER CERVERA Absents. ERC va retre homenatge i va deixar patent l’absència del seu president i dels consellers empresonat­s en el consell nacional celebrat ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain