La Vanguardia (Català)

La CUP descarta a la pràctica concórrer en coalició el 21-D

- BARCELONA Redacció i agències

Ni tan sols la CUP no s’escapa dels subtils meandres de la política catalana. El consell polític de l’organitzac­ió es va reunir ahir a Perpinyà per acordar que fins al 12 de novembre no es decidirà si es presenta a les eleccions del 21 de desembre tota sola o en coalició. O el que és el mateix: la CUP ha decidit que es presentarà tota sola perquè el termini per presentar coalicions electorals expira el pròxim dia 7, dimarts, cinc dies abans que decideixin si comparteix­en el seu projecte polític amb altres forces independen­tistes.

Ara bé, oficialmen­t la CUP encara va deixar espai per a una astúcia legal que consistiri­a a presentar el nom d’una candidatur­a en coalició el dia 7, suposadame­nt amb ERC –ahir van ser convidats a fer-ho– i el PDECat –que fa dies que insisteix en una candidatur­a única dels independen­tistes– i després, si no hi ha acord, portar a la Junta Electoral una llista en solitari, el termini de presentaci­ó de la qual acaba uns dies més endavant, el dia 17.

La CUP assegurava que els seus serveis jurídics faran tot el que estigui a l’abast perquè pugui complir-se l’acord de la seva assemblea del dia 12, sigui el que sigui, encara que el termini hagi expirat, així que per als partidaris de la unitat electoral de tots els independen­tistes encara queda un fil d’esperança. La portaveu del secretaria­t nacional de la formació, Núria Gibert, va explicar que en la reunió d’aquest dissabte es van deixar obertes totes les opcions.

La CUP vol evitar tant sí com no una nova campanya com la que va patir abans del 27-S quan els altres partits i organitzac­ions independen­tistes els van pressionar fins a l’extenuació perquè s’integressi­n a les llistes –només cal recordar la ferotge campanya del “pressingcu­p”–. El partit no vol tornar a passar per aquí tot i que aquesta vegada compten amb el fet que ERC tampoc no aposta nítidament per la reedició de Junts pel Sí, de manera que si hi ha pressions seran

compartide­s.

Gibert va explicar que davant de l’aposta de Carles Puigdemont per una llista unitària, impulsada amb un tuit des de Bèlgica a través de xarxes socials, i que ahir acumulava milers de firmes de suport, entenen “que el moment és crucial” i faran “els contactes necessaris, però (la CUP) no entra a respondre a tuits”.

Tot això malgrat la desconfian­ça cap al mateix procés electoral convocat per l’Administra­ció central gràcies a l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó.

En aquest sentit, Gibert va posar en dubte les garanties de les eleccions del 21-D en un context que va qualificar d’“excepciona­litat”, amb una “invasió i ocupació de l’espai públic”, al qual s’afegeix “la detenció de càrrecs electes” i certa “brutícia informativ­a”.

Segons Gibert, al consell polític es va deixar clar que no “ens interessen tant els formats com què farem” després del dia 21 per desenvolup­ar la república catalana que ells donen per vigent malgrat tot el que ha passat els darrers dies.

En aquest sentit, la portaveu de la CUP va defensar que el que es decideixi haurà de posar-se al servei de “la construcci­ó d’una Catalunya independen­t”, després de fer prèviament un exercici d’autocrític­a sobre el “relat massa màgic” que es va crear després de les últimes eleccions catalanes.

Gibert va acabar la roda de premsa llançant una salutació als polítics catalans que estan empresonat­s.

 ?? ROBIN TOWNSEND / EFE ?? David Fernàndez i Anna Gabriel ahir a Perpinyà
ROBIN TOWNSEND / EFE David Fernàndez i Anna Gabriel ahir a Perpinyà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain