La Vanguardia (Català)

El cas Puigdemont

L’expresiden­t pot trobar escletxes en la justícia belga que evitin la seva extradició a Espanya

- DANI ROVIROSA

En les pròximes hores, un jutge belga rebrà el dossier Puigdemont. Un magistrat que representa “la veritable justícia”, segons va dir l’expresiden­t en l’entrevista que va concedir divendres a la televisió pública RTBF i amb la qual està disposat a “cooperar plenament, després de l’ordre de detenció europea emesa per Espanya”, va assegurar ahir l’expresiden­t en el seu compte de Twitter, en un missatge escrit en neerlandès.

El seu advocat, Paul Bekaert, està convençut que pot frenar l’extradició. I el ministre belga de Justícia, Koen Geens, va dir divendres que “existeix l’opció de rebutjar-la”, poc després que la Fiscalia federal belga rebés l’euroordre.

El cas continuava ahir en mans del ministeri públic, però la seva funció és aquí merament tècnica. Ha d’analitzar que el document que li ha enviat la jutgessa Carmen Lamela compleix els requisits establerts per la llei i enviar-lo després al jutjat d’instrucció. “Probableme­nt”, entre avui i demà, va dir el portaveu, Eric Van Der Sijpt.

Per tant, ni Puigdemont ni els quatre exconselle­rs que presumible­ment són amb ell a Brussel·les –Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Toni Comín– encara no han hagut d’anar a declarar. S’entregaran voluntària­ment, quan sàpiguen davant de quin jutge han d’anar? L’entorn a Brussel·les del president cessat no va voler aclarir ahir aquesta possibilit­at i es va remetre al tuit per respondre al dubte plantejat pels periodiste­s.

En cas de no entregar-se, el jutge haurà d’ordenar la seva crida i cerca i quan els trobi tindrà vint-i-quatre hores per decidir si prolonga l’arrest o els deixa en llibertat, sota certes limitacion­s, durant els 15 dies que té per decidir si existeixen motius per extradir-los a Espanya.

Per això, s’han de complir dues condicions. Primer, que els delictes de rebel·lió, sedició, malversaci­ó de fons públics, prevaricac­ió i desobedièn­cia que els imputa l’Audiència Nacional tinguin la seva equivalènc­ia en l’ordenament jurídic belga. I segon, que els seus drets fonamental­s estiguin garantits si se’ls entrega a Espanya, cosa que es dona per feta entre els estats membres de la UE, encara que després de l’empresonam­ent de la meitat dels membres del Govern de Puigdemont, “hi ha elements objectius” que permeten demostrar el contrari, sosté l’advocat penalista belga, Denis Bosquet.

Però anem a pams. El delicte de rebel·lió que està tipificat a Bèlgica no es correspon amb el que estableix el Codi Penal espanyol. Sí que hi ha recollida la violència, “però s’entén que és la que existeix en cas d’atemptat”, explica Bosquet. I durant el procés no se n’ha comès cap.

Respecte al de delicte de sedició, Bèlgica ho preveu com una “coalició de funcionari­s” que s’aixequen contra les auto-

Entre avui i demà el jutge rebrà de la Fiscalia belga la petició espanyola

ritats públiques, per al qual s’estableix una pena de 6 mesos de presó (no de 15 anys, com s’estipula a Espanya). La desobedièn­cia es dona quan hi ha “violència militar” i la prevaricac­ió “no existeix sota aquest nom”, relata l’especialis­ta.

Dels cinc delictes, el de malversaci­ó de fons públics és l’únic que realment té una plena equivalènc­ia entre els dos ordenament­s jurídics. I partint d’aquest podria ordenar-se l’extradició, tot i que en aquest cas, Puigdemont i els quatre exconselle­rs només podrien ser jutjats per haver comès aquest delicte, pel qual cal complir una condemna molt més baixa que en els casos de rebel·lió o sedició.

No és imprescind­ible, però, que la definició “estricta” que rep cada un dels delictes a Bèlgica sigui literalmen­t idèntica a la de l’ordenació espanyola. Sinó que la descripció dels fets que relata la jutgessa Carmen Lamela a l’interlocut­òria de detenció també siguin condemnabl­es a Bèlgica. I si no fos així, caldria trobar l’equivalènc­ia en la llista de 32 delictes previstos per l’ordre de detenció europea. Cap dels cinc no es recull.

El comunicat que aquesta setmana va enviar el Govern de Puigdemont per explicar com pensaven actuar els seus membres davant la citació judicial, explicava que els exconselle­rs que sí que van declarar davant l’Audiència Nacional ho van fer amb la intenció de “denunciar la falta de garanties del sistema judicial espanyol i la seva voluntat de perseguir idees polítiques”.

El seu empresonam­ent podria utilitzar-se com a prova que els drets fonamental­s de l’expresiden­t i els quatre exconselle­rs que són a Brussel·les “podrien no ser respectats”, afirma Denis Bosquet. I apunta també altres motius, com “el poc temps que han tingut per preparar la seva defensa” o “la força del poder del govern central, sobretot després d’escoltar el discurs del Rei”, del 3 d’octubre.

Gran part de l’estratègia de l’advocat Paul Bekaert consisteix a demostrar que els drets fonamental­s dels seus clients corren perill a Espanya. Podrà exigir als jutges encarregat­s de decidir l’extradició que sol·licitin a l’Audiència Nacional prou informació que permeti comprovar que aquests drets seran respectats. I això podria demorar el procés. Un dels presumible­s objectius de l’advocat.

L’extradició s’hauria de decidir en 90 dies. Un termini en què ja estan recollides les dues possibilit­ats de recurs previstes en l’euroordre, si el jutge d’instrucció i després el Tribunal d’Apel·lació de Bèlgica ordenessin el lliurament de l’expresiden­t Puigdemont i els exconselle­rs. Si en els tres mesos la justícia no obtingués prou informació per provar que els seus drets fonamental­s seran respectats es podrà optar per tancar el cas. Així ho estipula la llei comunitàri­a.

Però el cas Puigdemont també té conseqüènc­ies polítiques. Hi ha el risc d’una crisi diplomàtic­a entre Bèlgica i Espanya si Puigdemont aconseguei­x escapolir-se de l’extradició. I això és el que vol evitar el primer ministre belga, Charles Michel. Per a ell, la internacio­nalització del procés que està aconseguin­t l’expresiden­t és un veritable problema.

La situació també incomoda bona part dels ciutadans belgues. El diari Le Soir ironitzava ahir amb una guia del lleure a la qual Puigdemont podria donar una ullada aquest cap de setmana. Entre les propostes hi ha anar al restaurant l’Accent Catalan, a Waterloo. On –recordava el diari amb sornegueri­a– després de la batalla, Napoleó va ser empresonat.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? EMMANUEL DUNAND / AFP ??
EMMANUEL DUNAND / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain