La Vanguardia (Català)

Un fiscal loquaç contra la rebel·lió

Maza, reprovat pel Congrés, és l’impulsor de l’empresonam­ent del Govern que ha fracturat l’estratègia normalitza­dora de Rajoy

-

L’empresonam­ent de la meitat del Govern, que ha tornat a atiar el foc del mal humor català, va fer que mirades d’incredulit­at i espant tornessin cap a l’interlocut­òria dictada per la jutgessa de l’Audiència Carmen Lamela –que considera els consellers instigador­s polítics d’un “aixecament” el “braç civil” del qual són les organitzac­ions ANC i Òmnium–. Però s’assumeix que un jutge, i més si és de l’Audiència Nacional, és un ens independen­t de l’Estat la voluntat del qual és un arcà abans que una encarnació dels interessos de l’Executiu, per més simpàtique­s que siguin les seves relacions. “Un jutge és una loteria, i si creu que pot acaparar titulars, pitjor”, deia un oligarca financer anys enrere.

L’Audiència Nacional és un òrgan de l’Estat i, per tant un Leviatan que transcende­ix la intenció i estratègia del Govern central. Per això, davant la importuna mesura cautelar, l’interrogan­t va tornar cap al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, de qui va partir la sol·licitud de presó: un jutge no pot ser ni un mil·límetre més punitiu que el que la Fiscalia –o en el seu cas, l’acusació particular– proposi. I el fiscal, encara que autònom, sí que opera sotmès al vaivé polític. La pregunta llavors és per què Maza va fracturar l’estratègia de normalitza­ció desplegada per Rajoy.

Nomenat fiscal general fa just un any, immediatam­ent José Manuel Maza Martín (Madrid, 1951) es va convertir en un celebritat al mapa de la controvèrs­ia política. Ocupava la plaça de magistrat de la sala segona al Tribunal Suprem des de 15 anys enrere i les seves posicions més destacades havien estat el sunimitzar port a la defenestra­ció de Baltasar Garzón per investigar els crims del franquisme, la seva oposició al fet que el Suprem acatés la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que anul·lava la doctrina Parot, el seu rebuig a la doctrina Botín, que va permetre l’arxivament de la causa contra el banquer difunt, i haver-li parat els peus a Manos Limpias quan va actuar contra Podem.

Les primeres decisions d’aquest especialis­ta en dret penal –ha publicat diversos manuals– a la Fiscalia General de l’Estat ja delataven la seva intenció de pilotar els assumptes més delicats a l’agenda judicial de l’Executiu que el designava. Va apartar Javier Zaragoza, fiscal en cap de l’Audiència, i el va substituir per Jesús Alonso. Ja estava clar, aleshores, que Catalunya centraria les seves preocupaci­ons i Maza, afirmen fonts judicials, volia algú de plena interlocuc­ió. No existia el temor que Zaragoza no fos expeditiu davant un Govern que abracés la desobedièn­cia i la unilateral­itat. Al revés: ja va proposar processame­nts per sedició molt abans. El propòsit del relleu era ple control dels temps per dosificar actuacions.

Molt més sonat va ser el seu cop de timó a Anticorrup­ció. Maza va tenir coneixemen­t dels enregistra­ments en què càrrecs del PP imputats expressave­n el desig que Manuel Moix aconseguís el comandamen­t d’Anticorrup­ció. Ni saber-ho, ni els patents dèficits curricular­s de Moix el van aturar. El que després va fer Moix provocant un motí sense precedents a la Fiscalia Anticorrup­ció quan va intentar mi- danys al PP madrileny, va desencaden­ar una tempesta política gegantina, va obligar Moix i Maza a explicar-se en el Congrés, va portar a la reprovació sense precedents de tots dos i del ministre de Justícia, Rafael Catalá, i per últim va acabar per activar una moció de censura impulsada per Pablo Iglesias.

Aquesta maniobra, que no va aconseguir contenir danys i va posar en qüestió la pulcritud de la separació de poders a Espanya –el nostre país és a la cua d’Europa en percepció d’independèn­cia judicial–, va tenir encara un saldo més negatiu per la inusual disposició de Maza a anar a programes de ràdio. Accessible i loquaç, les seves explicacio­ns, com s’ha vist aquesta setmana, tendeixen a revoltar més els ànims.

El Govern central va desencaden­ar la reacció de tot l’aparell de l’Estat contra la desobedièn­cia catalana, per això avui només es treballa parcialmen­t l’agenda del càstig. La Justícia, en tant Estat, opera per l’objectiu perseguit però no s’ajusta a prioritats polítiques. Maza és l’híbrid. Com a fiscal, escolta el Govern central, però com a exjutge, atén la seva interpreta­ció del dret penal. Es va veure amb la petició de presó per als Jordis i Trapero, inconvenie­nt per a Rajoy. Expliquen als jardins de la Villa de París, a Madrid, que Maza no va entendre la sorpresa per la seva petició, atesa la gravetat del delicte de sedició.

El desastre en termes d’imatge va ser mitigat per l’aplicació del 155 amb crida a les urnes. L’astuta convocatòr­ia i el trenquin files del Govern són un triomf de relat per a un executiu sense narratives en aquests mesos. Però la punitiva presó que impulsa Maza banya de sentit dramàtic la fugida belga de Puigdemont. Un biaix retrospect­iu, sí, però que ha convertit un sainet deshonrós, l’esglai processist­a després del fugaç adveniment de la república virtual, en únic argument d’una precampany­a vertiginos­a.

Com a fiscal, Maza escolta el Govern central, però com a exjutge, actua d’acord al seu criteri sobre el dret

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Accessible. Maza es prodiga en entreviste­s en què pel seu tarannà expressiu, sovint contribuei­x a revoltar els ànims en el perímetre del sinistre de la qüestió catalana
KIKO HUESCA / EFE Accessible. Maza es prodiga en entreviste­s en què pel seu tarannà expressiu, sovint contribuei­x a revoltar els ànims en el perímetre del sinistre de la qüestió catalana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain