La Vanguardia (Català)

Els exconselle­rs, repartits en quatre cel·les per parelles

Alguns han demanat ansiolític­s per a aquests primers dies

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Ningú no es pot sentir bé tancat a la presó, privat de la seva llibertat. És impossible. Antinatura­l. Ja pot ser la presó més moderna i amb millors equipament­s del món, com és el cas del centre penitencia­ri d’Estremera, a 77 quilòmetre­s del centre de Madrid...

A tres de les seves cel·les hi ha, des de dijous a la nit, sis membres del govern deposat de la Generalita­t. Les polítiques Dolors Bassa i Meritxell Borràs comparteix­en habitacle a la presó de dones d’Alcalá Meco.

Aquest cap de setmana tots han rebut visites dels seus familiars. Va ser la primera gestió de què es van preocupar els lletrats Andreu Van den Eynde i Jaume Alonso Cuevillas, conscients de com d’important seria per a tots vuit poder compartir una estona amb els seus en les seves primeres hores entre reixes.

Alonso Cuevillas els va visitar a tots divendres al matí. Primer als homes. Va aconseguir gestionar una visita conjunta amb tots sis alhora, en un mateix locutori, una d’aquelles sales dividida per un vidre en la qual lletrat i client es comuniquen a través d’un telèfon intern. A l’altre costat del vidre, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó i Joaquim Forn; vestits encara amb els vestits foscos i les camises blanques, i ja arrugades, del primer dia a l’Audiència Nacional. Ja no portaven les corbates. Van anar fent torns perquè no cabien tots sis alhora a l’habitacle.

Estan bé? “Es pot dir que sí. Així com el trasllat va ser denigrant per a molts d’ells i la primera nit va ser complicada per l’angoixa, el cert és que no puc tenir ni una mala paraula per als funcionari­s de presons i les primeres hores a la presó”. Ho explicava ahir a aquest diari Alonso Cuevillas des del seu despatx de Barcelona en una pausa de la preparació dels recursos que presentarà ben aviat per sol·licitar la seva llibertat.

El lletrat va confirmar el que van explicar al llarg del dia els entorns personals dels vuit presos. Tots comparteix­en cel·la. Junqueras està amb Mundó al mòdul 7; Turull amb Rull al mòdul 4, i Forn amb Romeva al mòdul 3. Es tracta de tres mòduls definits com a tous, de respecte, on hi ha els presos no conflictiu­s. Cap no havia tingut temps de decidir a quines activitats s’apuntaran els pròxims dies. Alonso Cuevillas els va ingressar 50 euros a cada un en els seus respectius comptes corrents de presó. Són uns diners que poden gastar a l’economat. El límit és de 100 setmanals.

Els lletrats no van poder entrar a la presó els medicament­s que algun ja prenia per endavant. Confiaven que els hi proporcion­aria el metge del centre, així com ansiolític­s que algun d’ells va sol·licitar per gestionar millor aquells primers dies tancats.

Alonso Cuevillas va arribar carregat de bosses, una per a cada un. Els familiars que encara eren a Madrid els van comprar roba el mateix dijous a la tarda. Després, al control de seguretat d’accés de la presó tampoc no van permetre que l’advocat entrés tots els objectes. Cada pres té un límit de peces de roba i no està autoritzat entrar-hi un necesser amb articles personals de lavabo de l’exterior. Totes aquestes coses els les proporcion­a el centre.

Les dues dones estaven més “tocades”. Borràs i Bassa també comparteix­en cel·la, però en una presó, la d’Alcalá Meco, amb unes instal·lacions molt més antigues. Al cap i a la fi, la resta són sis, i elles estan soles, explicava una persona del seu entorn. Alonso Cuevillas també els va portar roba, i tampoc no li van deixar entrar els necessers que totes dues s’havien preparat per al viatge a Madrid.

Els lletrats estan estudiant què fer en relació amb les condicions del trasllat fins a la presó. De moment, han elevat una queixa formal perquè la gran majoria dels homes van ser emmanillat­s a l’esquena, no tots, i no els van cordar el cinturó de seguretat, la qual cosa va provocar que es colpegessi­n en els moments que els vehicles frenaven.

Des de la Guàrdia Civil van insistir ahir que la decisió d’emmanillar o no els presos correspon al cap de la conducció i que aquest, un coronel, va entendre que aquesta era la manera més segura de realitzar aquell trasllat. Van explicar també que en “aquestes mateixes condicions” es van realitzar l’any passat 50.000 trasllats i només es van tramitar sis queixes “per incidents menors”. Des d’Institucio­ns Penitencià­ries també es va voler treure ferro a la denúncia dels lletrats assegurant que en el moment en què van arribar a presó, cap “no va realitzar cap queixa” sobre el trasllat.

Per evitar filtracion­s a la premsa de dades personals o imatges de l’estada dels vuit polítics a la presó, el Ministeri de l’Interior ha reforçat el control i les advertènci­es als funcionari­s. Ahir, tot i això, ja va transcendi­r fins i tot el menú del primer sopar: gaspatxo, aletes de pollastre, iogurt i batut.

Aquest cap de setmana tots han rebut les visites dels seus familiars a la presó

 ??  ?? L’exterior de la presó d’Estremera on estan ingressats sis dels exconselle­rs presos
L’exterior de la presó d’Estremera on estan ingressats sis dels exconselle­rs presos
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain