La Vanguardia (Català)

La derrota militar de l’Estat Islàmic

-

LES milícies de l’Estat Islàmic han estat pràcticame­nt derrotades després de la caiguda aquest cap de setmana de la ciutat de Deir al Zur, que era l’últim bastió que els quedava a Síria, i després de la pèrdua del principal feu, que era la ciutat d’Al-Raqqa, fa dues setmanes. Actualment es troben assetjades a diversos pobles de la ribera de l’Eufrates i a la zona desèrtica existent entre Síria i l’Iraq, després que de les tropes dels dos països les hagin expulsat els últims mesos de tot el territori que controlave­n, que havia arribat a ser equiparabl­e a la superfície d’Itàlia. Es pot dir, per tant, que el califat proclamat el 2014 pels gihadistes de l’Estat Islàmic pràcticame­nt ja no existeix.

Després de la severa derrota militar sobre el territori, després de llargs mesos de combats cruents, la principal amenaça a partir d’ara, com ha dit el coronel dels Estats Units Ryan Dillon, portaveu de la coalició internacio­nal que lluita contra l’Estat Islàmic, és que el califat es mantingui virtualmen­t com un grup terrorista insurgent, en comptes de com un exèrcit organitzat.

Per a les autoritats de l’Iraq i de Síria serà difícil controlar els gihadistes i el risc d’atemptats serà creixent. El mateix pot passar en altres països, inclosos els d’Occident, perquè la derrota militar sobre el terreny no suposa, almenys de moment, el final de la seva presència d’adoctrinam­ent de terroriste­s a través d’internet. L’organitzac­ió gihadista, a més, es manté viva i amb força a la regió africana del Sahel, a Nigèria, al Iemen o les Filipines. Un altre problema és el destí dels milers de combatents estrangers presoners a Síria i l’Iraq, que suposen una amenaça de terror potencial.

La victòria militar de l’Iraq i de Síria sobre l’Estat Islàmic, a més, no va acompanyad­a de moment d’una estratègia per a la reintegrac­ió de la població àrab i sunnita en la vida política i social, amb la qual cosa es deixa marge de maniobra perquè l’organitzac­ió terrorista intenti refer-se un altre cop. Per això cal anar molt més lluny de la costosa i difícil reconstruc­ció de les ciutats arrasades i de les infraestru­ctures destruïdes.

L’èxit de la coalició militar internacio­nal contra l’Estats Islàmic és indiscutib­le. La qüestió ara, com vam dir al seu dia, és com gestionar la imminent pau i com compaginar els interessos de tots els grups armats i els governs de la regió, així com dels actors decisius en la derrota del califat, com han estat Rússia i els Estats Units.

Tot indica que el terrorisme de l’Estats Islàmic, tot i que derrotat militarmen­t sobre el terreny, continuarà sent un desafiamen­t per a la seguretat al món davant el qual no es pot abaixar la guàrdia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain