La Vanguardia (Català)

Del relat a la realitat

- Jordi Amat

Ila bandera espanyola no va ser arriada del Palau de la Generalita­t. La gent congregada a la plaça Sant Jaume, enfervorid­a, ja podia repetir “Fora, fora, fora la bandera espanyola”, però les hores passaven i al costat de la senyera onejava la bandera perfectame­nt definida a l’article 4 de la Constituci­ó. El gall cantava a la matinada i allà seguia la bandera. Poques imatges han tingut una càrrega simbòlica tan reveladora com aquella. Perquè, al cap i a la fi, si s’acabava de proclamar la secessió de Catalunya respecte d’Espanya per tal de constituir-se en un nou Estat en forma de república, no tenia cap sentit que la bandera d’un altre país seguís desplegada a Palau. A d’altres edificis institucio­nals, allà on la desconnexi­ó és gairebé total, va ser arriada. Però al principal, no. I aquesta potser va ser la demostraci­ó icònica que la independèn­cia, més enllà d’una declaració ambigua pronunciad­a sense esperança, no havia passat de les paraules.

Com ha succeït al llarg de bona part del procés sobiranist­a –i valdria la pena remuntar-se a la ponència encarregad­a de redactar l’Estatut–, quedava de nou desmentida la convicció ingènua que la fixació d’un desig en un text legal té una capacitat performati­va automàtica. Ara tampoc. Així, després de l’hora greu, es va començar a estendre una sensació de resignada frustració: la nova República, sorgida de l’èpica de l’1 d’octubre, no passava de ser un significan­t buit.

No hi havia cap reconeixem­ent internacio­nal. No hi havia estructure­s d’Estat que permetessi­n fer efectiva la transició del vell al nou Estat. No hi havia capacitat d’imposar amb la força un nou statu quo. Ni hi havia, per no haver-hi, la voluntat d’escenifica­r el naixement del nou Estat amb una acció simbòlica com és abaixar la bandera. Hi havia moltes paraules. Gairebé no havia existit política, és a dir, exercici del poder.

El rei nu? Pitjor. El desconcert és que les elits governamen­tals ho sabien, com comencem a descobrir, però ho havien silenciat. No convenia. Durant temps i temps s’havia tractat d’anar consolidan­t socialment el relat il·lusionant per tal d’eixamplar la mobilitzac­ió permanent. Fer, primer, que la demanda de ruptura fos gairebé unànime, fàcil com ho és un crit en un cor, i així, després, emergiria la República com si la fortalesa de l’Estat ja no pogués fer res per evitar-ho. Però quan després d’anys de relat ens despertàre­m el dia que la puresa s’havia de concretar en una realitat tangible, més enllà de centenars de milers de persones compromese­s, no hi havia res de sòlid.

La pugna interna de les forces sobiravega­da nistes, que ha estat sempre l’accelerado­r viciat del procés (la competició autodestru­ctiva entre Esquerra i Convergènc­ia), havia donat un resultat de suma negativa. Les negociacio­ns amb la Moncloa que penjaven d’un fil primíssim estaven trencades, l’article 155 s’havia activat i ja res podria aturar una estranya derrota. Tal l’anòmala convocatòr­ia electoral del president Rajoy crearia les condicions necessàrie­s per tal que la majoria catalana –sense renunciar a un objectiu polític legítim, però difícilmen­t realitzabl­e– reincorpor­és el realisme com a marc objectiu del debat col·lectiu. Acceptada aquesta situació tan empantaneg­ada, provocada en bona mesura per la manca de sentit d’Estat dels dirigents i la societat del catalanism­e, durant uns dies va semblar que es podria prendre aire i començar a pensar en l’escenari de la reconstruc­ció. Fou un miratge.

La nova realitat estatal –proclamada pel discurs del Rei, desbocada en el seu afany d’imposar-se per la força i tensant la llei per castigar (la barbaritat de la interlocut­òria de la jutge Lamela)– ho ha tornat a fer impossible. Presó incondicio­nal. Aquesta realitat de l’Estat, que s’afirma reconqueri­nt i es va desplegant des del 6 de setembre, és la quotidiani­tat de la repressió dictada pel fiscal general de l’Estat, les porres, el decret facilitant la lògica fugida de les empreses i la humiliació dels dirigents sobiranist­es i els nostres governants. Hem arribat aquí. Amb la tensió enquistada produint monstres. “A por ellos”.

Entre la reaparició violenta de l’extrema dreta espanyolis­ta a l’aeroport del Prat o a Catalunya Ràdio i els clams de la turba demanant la presó pel president Puigdemont, la diferència només és d’escala. Entre la befa repugnant de la policia a l’Audiència Nacional parlant del vicepresid­ent a punt de ser empresonat o articles tan biliosos com hem llegit aquests dies (“será la celda de Estremera su espacio privilegia­do de propaganda victimista, su oficina de reclutamie­nto”, escrivia divendres a El País, parlant de Junqueras, Rubén Amón), coagula el discurs de la humiliació. Perquè allò que sí ha emergit, després de tot, és aquest sentiment venjatiu, la cara més espectral de la comprensib­le i esperable rearticula­ció del nacionalis­me espanyol. Un nacionalis­me que no només s’ha reforçat a Espanya sinó que, per primera vegada en dècades, ofès en la seva dignitat, també s’articula a Catalunya. Un altre dels fracassos al compte de resultats del procés.

El nacionalis­me espanyol també s’articula a Catalunya; un altre dels fracassos al compte de resultats del procés

 ?? JOMA ??
JOMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain