La Vanguardia (Català)

Enfrontame­nts

-

El procés independen­tista ha dividit la societat catalana però, per sort, i tots hem de felicitar-nos per això, no s’han de lamentar successos irreparabl­es a causa d’enfrontame­nts físics entre persones que defensin unes idees o unes altres. Hi ha hagut, sí, incidents aïllats. I un d’ells ha motivat queixes respecte a com hem informat de l’ocorregut. Dimarts passat, la secció de Política donava compte d’una manifestac­ió a la ronda General Mitre de Barcelona en la qual uns 200 participan­ts denominats com “antifeixis­tes” van confluir, a l’altura del carrer Ganduxer, amb una quarantena d’“ultradreta­ns”. La informació, titulada “La policia evita el xoc d’ultres i antifeixis­tes”, relatava que els Mossos d’Esquadra van anar al lloc abans que comencés la manifestac­ió i no van permetre que els dos grups s’enfrontess­in. La topada, deia el text, es va saldar amb esbroncade­s mútues. També s’indicava que “la majoria dels ultradreta­ns venia de Sabadell” i que “finalment, els antifeixis­tes es van veure obligats a abandonar la manifestac­ió”.

La subscripto­ra Maria Basté va enviar una queixa al Defensor explicant que ella estava en aquell lloc quan van ocórrer els fets i que els manifestan­ts que es qualifica a la notícia com antifeixis­tes eren “individus que cridaven amenaces a la gent, van empastifar el mur d’una escola i cotxes aparcats als carrers, davant la passivitat de les forces de l’ordre, que en cap moment no van evitar aquests actes vandàlics. Els ‘ultradreta­ns’ dels quals parla l’article –continua dient la subscripto­ra– eren joves del barri i senyores grans, entre d’altres jo, que els vam cridar a aquests vàndals que se n’anessin del nostre barri i que ens deixessin tranquils”.

Una altra lectora, Ana Pérez-Rosales Valdés, també va enviar una carta per queixar-se igualment que “a l’article de La Vanguardia no s’esmenta en absolut que la manifestac­ió convocada per Arran [organitzac­ió juvenil independen­tista vinculada a la CUP] va realitzar pintades amenaçador­s contra el col·legi de les Teresianes de Ganduxer, acusant-les de ‘nazis’ i ‘feixistes’ i advertint que ‘tornarem’. A les xarxes socials es poden veure les fotos de les pintades en parets i en alguns cotxes aparcats als voltants”.

Jaume V. Aroca, redactor en cap de Política, explica que “el que vam recollir a la notícia va ser el fet concret que dos grups de signe contrari, convocats a través de les xarxes socials, van estar a punt d’enfrontar-se físicament i que els Mossos d’Esquadra van aconseguir evitar-ho interposan­t-s’hi”.

“Les lectores relaten el comportame­nt incívic i reprovable dels convocants de la manifestac­ió al seu pas pels carrers del barri –afegeix Aroca–, però la informació que va arribar al diari, a través del mateix Ajuntament, del relat de la policia autonòmica i dels vídeos gravats al lloc, se centra en aquell moment en el qual es va produir un enfrontame­nt de risc entre manifestan­ts i contramani­festants i així ho vam publicar”.

Les versions són dispars, certament, i és important assenyalar que la notícia no recollia el fet rellevant que els antifeixis­tes, que així descrits semblen gaudir d’una connotació positiva com ciutadans que s’enfronten al feixisme, formaven també un grup violent.

Per sort, com dèiem al començamen­t, tampoc aquest incident no ha tingut conseqüènc­ies greus i potser no és sobrer aprofitar el cas per fer una crida al civisme col·lectiu per atallar entre tots els radicalism­es que puguin causar danys majors.

Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

Dues lectores aporten les seves versions sobre l’incident en el qual dos grups de signe contrari van estar a punt de xocar als carrers de Barcelona

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain