La Vanguardia (Català)

Nostàlgia

- Lluís Bassat

Acabo de visitar el nou Museu Afroameric­à de Washington, on es pot veure i sentir la història dels afroameric­ans des dels temps de l’esclavitud fins avui. Esborronad­or i emocionant alhora. Com eren venuts i comprats, com se’ls castigava fins a la mort si intentaven escaparse, com van patir discrimina­cions de tota mena al llarg dels segles, com van ser perseguits i assassinat­s pel Ku Klux Klan i així un llarguíssi­m etcètera.

Alhora, es pot veure la seva enorme contribuci­ó a la vida econòmica i social del país, al món de la cultura, especialme­nt de la música, i a l’esport. Només l’apartat de música justifica la visita al museu. Des del blues, nascut a les plantacion­s de cotó, al jazz, al gòspel, al rhythm and blues, al rock and roll, al hip-hop i a tots els moviments de música popular, els afroameric­ans han tingut una influència decisiva. I no diguem en l’esport: als Jocs Olímpics amb una enorme transcendè­ncia en l’atletisme, en el futbol americà, el bàsquet, el beisbol i en tots els esports.

La seva trajectòri­a ha estat duríssima, esquitxada d’informes de metges racistes que assegurave­n que els afroameric­ans eren una raça inferior. I van demostrar que no ho són. Van lluitar contra tot, es van preparar, i per fi un afroameric­à, Barack Obama, va arribar a president dels Estats Units. M’imagino la seva emoció quan va inaugurar aquest museu.

Tenen els afroameric­ans nostàlgia del seu passat? I ara! Tot temps passat va ser pitjor. Molt pitjor.

Per això em pregunto moltes vegades per què nosaltres, els catalans, tenim tanta nostàlgia de no sé quin temps passat. Del 1713, abans de perdre la guerra el 1714? De la República?

Alguna vegada els catalans i les catalanes hem gaudit de més llibertat que ara? Alguna vegada hem gaudit de més benestar que ara? És cert que l’ésser humà sempre en vol més. I és lícit. Més benestar per a tothom, millor educació per a tothom, millors infraestru­ctures, sobretot, on més es necessiten. Però moltes vegades, com en el joc, voler-ne més significa perdre la partida. Cosa que ningú no vol.

Estem passant per moments crucials de la nostra història. Construïm un futur millor. Mirem cap endavant. Hem guanyat molt al llarg de la història. No ho perdem.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain