La Vanguardia (Català)

Sense fissures a Madrid

La pulsió emotiva a Madrid i a Barcelona és oposada després dels empresonam­ents i el càlcul de les seves conseqüènc­ies difereix completame­nt

- L’ÀGORA José Antonio Zarzalejos

No és fàcil trobar als mitjans de paper editats a Madrid –sí als diaris digitals– editorials o anàlisis crítics, seriosamen­t crítics, amb les interlocut­òries dictades dijous passat per la titular del jutjat central número 3 de l’Audiència Nacional que va decretar presó provisiona­l per a Oriol Junqueras i set exconselle­rs del Govern de la Generalita­t. A la capital d’Espanya l’empresonam­ent d’aquests polítics s’ha rebut com una mesura natural i conseqüent amb els seus comportame­nts i conductes sense importar gaire que s’hagi produït un notable contrast, en alguns aspectes contradict­ori, entre la decisió de la magistrada Carmen Lamela i la del magistrat del Suprem, Pablo Llarena, en el cas paral·lel de Carme Forcadell i la Mesa del Parlament. Es dona per bona la tesi que el responsabl­e d’aquestes presons provisiona­ls és Carles Puigdemont, que al fugir va materialit­zar plenament un dels motius legals que justifique­n la privació provisiona­l de la llibertat: el risc de fuga. En definitiva va ser el lletrat Xavier Melero el que va contestar de manera rotunda i afirmativa que la fuga de l’expresiden­t de la Generalita­t perjudicav­a tots els altres imputats.

L’agitació que els empresonam­ents han provocat a Catalunya s’assumeix amb certa resignació pel Govern espanyol, els partits constituci­onalistes i una majoria de l’opinió pública, però amb menys alarma de la que se suposa a Catalunya. Es calcula que la proximitat de les eleccions, la caiguda del fraudulent relat secessioni­sta (no passaria res però ha passat de tot), el cansament i la fatiga de tanta mobilitzac­ió i la falta de credibilit­at –per la reiterada apel·lació– dels adjectius gruixuts que connotarie­n segons els secessioni­stes l’Estat espanyol acabaran per diluir la reacció ciutadana i fer tornar l’ànim secessioni­sta a una cosa semblant a un estat de depressió.

En aquest punt s’insisteix des de l’entorn del Govern central, del PSOE i de Ciutadans en la importànci­a que ha tingut el greu error de la fuga de Carles Puigdemont. I se subratlla al mateix temps que la sortida de presó de Santi Vila, després d’abonar la fiança de cinquanta mil euros, el descarta com a candidat del PDECat i, fins i tot, també de qualsevol altra plataforma.

El separatism­e, en definitiva i sempre en aquestes versions de la capital, estaria en estat de postració i amb una capacitat de reacció molt minvada.

L’empresonam­ent d’Oriol Junqueras i dels exconselle­rs, així com la permanènci­a a la presó de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, convalidad­a la d’aquests últims per la sala penal de l’Audiència Nacional, es considera que escapça el moviment independen­tista, insistint-se en aquest punt en el fet que la llunyania fugissera de Puigdemont afegeix malestar i desconcert, després del seu imperdonab­le error de no convocar ell les eleccions quan podia ferho, evitant així la intervenci­ó de l’autogovern, suspenent les mesures de l’article 155 de la Constituci­ó espanyola i, potser, eludint la presó tant per a ell com per a tots els membres del seu gabinet.

En definitiva: el bloc constituci­onalista continua vigent i amb la mirada posada en el 21 de desembre. No s’ha d’ocultar que en tot aquest plantejame­nt anímic i polític es dona un sentiment de certa displicènc­ia. Més encara a l’observar que la resposta mediàtica internacio­nal als empresonam­ents no ha estat aguda, potser esmorteïda per la recepció hostil i caricaturi­tzada de Carles Puigdemont a Brussel·les. Tampoc a la Moncloa no s’han registrat alertes de la Unió Europea, que contempla aquest conflicte amb expectació, preocupaci­ó i una certa ansietat, però sense qüestionar l’Estat espanyol i la seva legitimita­t.

D’altra banda, el càlcul madrileny és que la situació a Catalunya es radicalitz­arà més encara del que ho estava i que les segones files de dirigents que han de substituir els neutralitz­ats per l’empresonam­ent no podran sostreure’s a incitar comportame­nts col·lectius més contundent­s com una vaga general –llarga o curta– i a expression­s susceptibl­es d’allunyar del secessioni­sme bosses electorals cansades d’aquest procés llarguíssi­m durant el qual se n’han anat empreses de Catalunya –amb la qual cosa passa que ara es tornarà a activar la fugida empresaria­l frenada després de la convocatòr­ia electoral de Rajoy– i s’ha deteriorat seriosamen­t la convivènci­a entre catalans. En altres paraules: la nova situació després de les interlocut­òries de Carmen Lamela remet la possibilit­at que la CUP i l’esquerra d’ERC de Catalunya imposin un ritme per al qual la societat catalana ja no té prou pulmó.

La distància emocional i sentimenta­l entre Madrid (Espanya) i Barcelona (Catalunya) ha augmentat considerab­lement. La pulsió emotiva pel que va passar dijous al jutjat central número 3 de l’Audiència Nacional és oposada aquí i allà, i el càlcul de conseqüènc­ies difereix. D’altra banda, dijous vinent es viurà un altre episodi de màxima tensió: Carme Forcadell i quatre membres de la Mesa del Parlament s’enfronten al mateix tràmit que Junqueras i els exconselle­rs i ja ningú no està en condicions de pronostica­r quina serà la decisió del magistrat instructor, potser contradict­òria amb l’adoptada pel jutjat de l’Audiència Nacional atesa una circumstàn­cia important: la presidenta del Parlament continua sentho i els membres de la Mesa ho són de la diputació permanent.

En aquest context tan summament desconnect­at entre Madrid i Barcelona només cal esperar que es resolguin els recursos d’apel·lació de Junqueras i els exconselle­rs i que el Suprem reclami la causa de l’Audiència Nacional i l’acumuli a la que instrueix el magistrat Llarena. Aquesta mesura processal, plena de lògica, resultaria d’allò més indicada i convenient perquè seria la Sala Segona del Suprem –amb el gran jurista Manuel Marchena a la presidènci­a– qui dirimiria un assumpte tan decisiu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain