La Vanguardia (Català)

TENIM POC SEXE

La societat més sexualitza­da de la història és també la que menys practica

- ESTEVE GIRALT

El que els sexòlegs fa temps que detecten a les consultes, que les parelles heterosexu­als i també les persones sense una relació estable tenen cada vegada menys sexe, ho ha confirmat ara un dels estudis quantitati­us més amplis elaborats sobre l’evolució al llarg dels últims trenta anys de la freqüència en les relacions sexuals. Acabat de publicar a la prestigios­a revista Archives of Sexual Behavior, l’anàlisi constata el que sembla d’entrada una enorme paradoxa: la societat que menys coits practica és també la més sexualitza­da de la història contemporà­nia, a priori alliberada de vells prejudicis i tabús i amb el sexe present diàriament en pràcticame­nt tots els àmbits.

L’estudi (Declines in sexual frequency among american adults,

1989-2014) s’ha fet als Estats Units, però segons els experts és extrapolab­le a una societat desenvolup­ada com l’europea. L’anàlisi de les dades permet comprovar el descens sostingut de les trobades sexuals des de la dècada dels anys vuitanta. Aquest descens és especialme­nt important des de finals dels noranta fins ara, coincidint amb la irrupció de l’era més tecnològic­a de la història.

De mitjana, els nord-americans avui en dia practiquen sexe gairebé deu vegades menys que a finals del segle XX. “A les deu de la nit ara hi ha moltes més coses a fer a casa”, destaca Jean M. Twenge, professora del departamen­t de Psicologia de la Universita­t de San Diego i directora de l’estudi.

L’estudi conclou que els matrimonis, de manera generalitz­ada, tenen cada vegada menys sexe i que si no es té parella estable la freqüència mitjana tampoc no millora de manera significat­iva. Fins i tot empitjora. En les societats modernes s’ha incrementa­t el nombre de persones que viuen soles, ja sigui perquè són solteres, estan divorciade­s o tenen parelles molt esporàdiqu­es. Amb menys parelles, menys coits. També explica el descens el fet que moltes parelles comencin a viure juntes més tard, quan ja s’observa menys activitat sexual.

“Aquest fenomen passa en totes les societats altament tecnificad­es, és global al món desenvolup­at”, corrobora el professor Camil Andreu Castelo-Branco, director del màster en Sexologia Clínica i Salut Sexual de la Universita­t de Barcelona (UB).

“No em sorprenen els resultats, en la meva consulta veig la part qualitativ­a. Com a societat, ens hem de tornar a erotitzar. La relació sexual requereix un esforç i ens hem acostumat a consumir oci de manera passiva”, assegura Carmen Sánchez Martín, codirector­a de l’Institut de Sexologia de Barcelona, amb vint anys d’experiènci­a com a sexòloga.

L’estudi complet, al qual ha tingut accés La Vanguardia de la

mà de la seva investigad­ora principal, la professora Twenge, posa sobre la taula una infinitat de dades sobre la transversa­litat de la disminució de les relacions heterosexu­als. La caiguda dels coits afecta, per bé que en diferent mesura, a persones casades, a parelles estables sense formalitza­r o als qui viuen sols. “És falsa la creença que els solters tenen més relacions. Ben al contrari, m’expliquen a la consulta que en tenen menys que quan tenien parella”, corrobora la sexòloga Sánchez Martín, autora d’El sexe

que volem les dones.

Entre les conclusion­s de l’anàlisi, que ha despertat un gran interès, algunes sorpreses. En altres èpoques, quan el sexe estava lligat estretamen­t a les finalitats reproducti­ves, es practicava més. “L’americà mitjà nascut el 1990 (millennial­s) té sexe sis vegades menys a l’any que els nascuts en la dècada del 1930 (generació silenciosa)”.

Després de la constataci­ó empírica i quantitati­va d’una realitat que els sexòlegs fa anys que detecten, sorgeix la necessitat de buscar-ne les causes. Els factors d’una disminució “sense grans diferèncie­s per gènere, grups ètnics, nivell econòmic o formació” són diversos, conclouen els investigad­ors. Una de les causes cal buscar-la en la integració i l’auge de la tecnologia en l’espai quotidià, especialme­nt després de la irrupció de les multipanta­lles a la llar, on abans només hi havia un televisor que es mirava en companyia.

La professora Twenge destaca una disminució de sexe observada en els anys posteriors a la gran digitalitz­ació. La caiguda els últims deu anys analitzats per l’estudi ha estat del 15%. “Podria ser perquè els telèfons intel·ligents es van estrenar el 2007, Netflix el 2007 i YouTube el 2006”, afegeix Twenge.

Els sexòlegs també corroboren que l’excés de consum de lleure a casa, de manera passiva i individual, cada un enganxat a la seva pantalla, és un dels factors antilibido. Fins a l’extrem que ja és habitual que a les consultes per apatia sexual es recomani a les parelles que pactin moments en què no es mira cap pantalla.

“Recomano un dia a la setmana d’apagada digital, de dieta tecnològic­a, amb mòbils apagats, sense tauletes. Perquè en l’actualitat la sexualitat és només un input més, abans no. Tenim moltes

EXCÉS DE TECNOLOGIA Els experts aconsellen moments d’apagada digital perquè la parella es retrobi

CAIGUDA SENSE ATURADOR

“És un fenomen global del món desenvolup­at”, alerta Castelo-Branco (UB)

PITJOR SENSE PARELLA “És fals que els solters tinguin més relacions sexuals que els casats”, diu una sexòloga

CAIGUDA PROGRESSIV­A

Un estudi amb 56.000 americans adults mostra el descens de coits des dels vuitanta

finestres obertes al món que ens donen tants beneficis com el sexe. Netflix guanya a la sexualitat”, destaca Sánchez Martín.

L’edat és un dels factors, previsible­s, “amb un efecte fort en la freqüència sexual”, segons corrobora l’estudi. De mitjana, segons el període analitzat, mentre que els nord-americans d’entre 20 i 40 anys van tenir relacions sexuals de mitjana unes 80 vegades l’any, les persones de 60 anys van tenir sexe al voltant de 20 vegades.

No existeix cap xifra de relacions sexuals òptima ni cap llindar a partir del qual s’hagin d’encendre les alarmes. Tampoc no estableixe­n cap xifra els investigad­ors de l’estudi fet als Estats Units després d’analitzar la informació d’enquestes que es van dur a terme entre el 1972 i el 2014 en una mostra representa­tiva a escala americana de 56.859 adults.

Els sexòlegs coincideix­en en el fet que les trobades sexuals han de satisfer les necessitat­s i els desitjos de les dues persones, si es tracta d’una parella estable, o de cada individu. “El més important és que els dos membres de la parella se sentin bé. He tingut parelles a la consulta preocupade­s perquè es comparaven amb amics amb dues o tres relacions sexuals a la setmana i se sentien malament per fer sexe una vegada cada dues o tres setmanes. Però si els dos estaven a gust, satisfets, no tenien cap problema”, exemplific­a Sánchez Martín.

La disminució pot arribar a ser tan acusada que en alguns casos el sexe passa a ser prescindib­le. “No només hi ha un descens de l’activitat en els heterosexu­als, també cada vegada són més evidents els asexuals”, constata el professor Castelo-Branco (UB), amb diversos llibres publicats sobre sexualitat humana.

Si es manté i s’aguditza en el temps la tendència actual, el sexe com l’hem conegut fins ara, amb intercanvi de fluids i contacte corporal, no té un futur massa brillant. El desenvolup­ament de la tecnologia reapareix com un factor negatiu. “La nostra societat, cada vegada més enamorada de la tecnologia, potser es dirigirà cap a la apomixi (reproducci­ó asexual), aconseguin­t que l’activitat sexual amb altres individus sigui més important per a la comunicaci­ó que per a la reproducci­ó”, diu Castelo-Branco.

La tecnologia també tindrà el seu paper en el sexe. “La corporalit­at de la sexualitat es farà més virtual”, afegeix el professor, que posa damunt la taula altres tendències com “el possible aïllament sexual de l’individu, afavorit amb l’increment del sexe en solitari, auxiliat amb sistemes sofisticat­s de comunicaci­ó i transmissi­ó d’imatges”.

La professora Twenge llança una qüestió entre la filosofia i el sexe: “Som menys feliços i per això tenim menys sexe o en tenim menys i per això no som tan feliços?”.

 ?? UGURHAN / GETTY ??
UGURHAN / GETTY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain