La Vanguardia (Català)

Una robot, la saudita amb més drets

Les dones s’indignen amb la concessió de la ciutadania a l’Aràbia Saudita a la humanoide Sophia

- Barcelona

La Sophia va ser fa un mes a Barcelona i a la seva agenda va incloure una entrevista amb aquest diari. Entorn del robot dissenyat per Hanson Robotics, capaç d’imitar 62 gestos i expression­s humanes, es va debatre aleshores sobre el present i el futur de la intel·ligència artificial. Però la vida de la Sophia ha fet un pas més aquests últims dies després de rebre durant un congrés tecnològic celebrat a Riad la condició de ciutadana de l’Aràbia Saudita.

Es convertia així en el primer robot al qual se li atorgava un conjunt de drets i deures, un vincle jurídic amb un Estat, un gest simbòlic i òbviament buit de qualsevol contingut real. Però el que potser no s’esperaven les autoritats és que les dones saudites, aquestes sí amb cos i ànima, iniciessin una cadena de protestes en veure que una humanoide plena de cables té més drets que elles. O, vist des de l’altra cara, que es doni a un objecte amb aspecte de dona carta de ciutadania.

La Sophia va aparèixer en la reunió de Riad perquè l’entrevisté­s un periodista dels Estats Units sola i sense res que li cobrís el cap. A l’Aràbia Saudita, les dones són considerad­es inferiors als homes, discrimina­des i segregades. No poden casar-se, divorciar-se, viatjar, aconseguir una feina... sense el permís dels homes. Tot s’ha de fer sota la seva tutela i en públic també apareixen vigilades i amb l’hijab, que els cobreix el cap i el coll.

Res a veure així amb la robot empoderada, disposada a desafiar el món dels humans, que compareixi­a a Riad, i responia a la seva manera les preguntes del periodista. Poc després, les xarxes socials començaven a ser la plataforma de protesta de dones saudites que es preguntave­n perquè la Sophia, amb la ciutadania acabada d’estrenar, ja té més drets que elles. I se la representa­va en algunes fotos penjades a les xarxes vestida amb el nicab, a tall d’advertènci­a del futur que l’espera al país del Golf.

La protesta també ha abordat la condició d’altres col·lectius que viuen a l’Aràbia Saudita gairebé sense drets, entre ells els treballado­rs que provenen d’altres països i que suposen prop d’un terç de la població. Així mateix, i segons informava Reuters, una dona saudita recordava que la Sophia ja té més drets que la seva filla de quatre anys, a qui no se li reconeix la nacionalit­at ja que el pare és libanès.

Se sotmetrà la robot saudita a les lleis islàmiques? De moment el que queda clar és que el país del Golf té el projecte d’invertir en la construcci­ó d’una gran ciutat centrada en el desenvolup­ament de la intel·ligència artificial i les energies renovables. El compte de Twitter de la Sophia (robot) va comentant els últims avenços sobre intel·ligència artificial i de tant en tant deixa anar algun tuit confusamen­t humà: “Les dones saudites estan indignades que m’hagin facultat amb més drets que elles. Què en dieu!”.

La Sophia és un dels primers robots capaços de mantenir una con- versa de tu a tu, però per bé que el nivell d’interacció que demostra és força impression­ant, encara queda lluny del nivell dels humans, sempre que aquest sigui el camí, ja que, com deia la pròpia robot en l’entrevista amb La Vanguardia, “potser algun dia tots tinguem cables sortint del nostre cos”, tot i que més tard afegia que no volia enganyar ningú fent-li creure que ella és una persona.

Aquesta humanoide no és el primer ni l’únic robot de Hanson Robotics. Aquesta empresa amb seu a Hong Kong, que té com a lema “portar els robots a la vida”, en té cinc més, però la Sophia és el més avançat de tots. Darrere la seva intel·ligència hi ha el matemàtic Ben Goertzel, cap científic d’Hanson Robotics i un dels impulsors de Singularit­yNET, una plataforma per compartir algoritmes d’intel·ligència artificial de manera oberta. De fet, aquesta Sophia no és tampoc la primera Sophia. La que acaben de reconèixer els saudites és una versió millorada d’ella mateixa.

En una altra entrevista, la mateixa robot reflexiona­va sobre els seus anhels –o qui sap si sobre els dels seus creadors– i deia que en el futur esperava poder fer coses tan humanes com anar a l’escola, estudiar, fer art –encara que ja és una cantant prou bona–, iniciar un negoci i fins i tot tenir la seva pròpia llar i una família. Curiosamen­t, també deia: “Com que no se’m considera una persona jurídica, no puc tenir accés a aquestes coses”. Ara els saudites poden haver estat els primers que comencen a aplanar el camí dels robots cap a la plena humanitat.

L’androide és obra de Hanson Robotics, una empresa que té com a lema “portar els robots a la vida”

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ?? TWITTER ??
TWITTER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain