La Vanguardia (Català)

Els qui cuiden malalts d’alzheimer, en risc d’esgotament físic i mental La Fundació Pasqual Maragall alerta de la situació que pateixen els cuidadors

- BARCELONA

La Fundació Pasqual Maragall ha advertit –amb motiu del dia del Cuidador, que se celebra avui– de l’existència de la denominada síndrome del cuidador, que provoca un gran esgotament físic i mental en les persones que cuiden un malalt d’alzheimer –habitualme­nt el cònjuge i en menor mesura un fill o una filla–, a qui dediquen una mitjana de 15 hores diàries, set dies a la setmana, ja que la malaltia provoca que l’afectat sigui cada vegada més dependent.

“Cuidar un familiar amb alzheimer és un fet sobrevingu­t per al qual ningú no està preparat. Sense el suport necessari, afrontar aquesta realitat desencaden­a problemes físics i psicològic­s associats a l’estrès, l’ansietat, la depressió o la frustració, que s’afegeix a l’agreujant emocional de sentir com un ésser estimat es va perdent en vida”, explica la psicòloga de la Fundació Maragall, Sandra Poudevida.

Com a conseqüènc­ia, “els cuidadors es troben tan desbordats que acaben relegant a un segon pla la seva salut física i mental. Un fet que els converteix en malalts ocults”, relata la psicòloga de la fundació. Per donar suport a aquests cuidadors i millorar la seva qualitat de vida, la Fundació Pasqual Maragall –l’expresiden­t de la Generalita­t que el 2007 va anunciar que patia aquesta malaltia– va crear el 2011 un programa de grups terapèutic­s per a cuidadors de malalts d’alzheimer que ja ha atès 420 d’aquests cuidadors.

En aquests grups, les persones que estan a càrrec dels malalts d’alzheimer reben una teràpia psicològic­a grupal, dirigida per un terapeuta profession­al. Segons Poudevida, l’objectiu de la teràpia és “prevenir i pal·liar la sobrecàrre­ga a què estan sotmesos els cuidadors per millorar el seu benestar. Els terapeutes ensenyen a comprendre la malaltia i conviure amb ella de manera serena, digna i controlada”.

Durant les sessions, els participan­ts comparteix­en les seves experiènci­es i aprenen a conèixer la malaltia i la seva evolució per acceptar la realitat de cada moment, i també a comprendre els símptomes i els canvis de conducta que causen en l’afectat i a demanar ajuda.

També se’ls ensenya a comunicar-se amb el malalt, a saber gestionar les emocions i els sentiments, a recuperar la identitat pròpia, més enllà del seu paper de cuidador, i a buscar espais per a ells mateix o aprendre a relaxarse i a anar amb compte la seva salut física i mental. A més, els participan­ts aprenen a ser positius i intentar arrenglera­r-se amb el sentit de l’humor i compartir experiènci­es i emocions amb altres cuidadors.

“Després d’assistir a aquestes sessions, els participan­ts ens manifesten millores en aspectes com el nivell de sobrecàrre­ga, d’ansietat, de depressió, de qualitat de vida, de resiliènci­a i del suport social que perceben”, explica Sandra Poudevida.

Aquestes variables estan avaluades científica­ment en un estudi que van impulsar de forma conjunta, a l’abril del 2014, la Fundació Pasqual Maragall i l’Obra Social La Caixa, entre 231 cuidadors distribuït­s en 24 grups terapèutic­s de Catalunya, Castella i Lleó, les Canàries, Comunitat Valenciana i Andalusia.

En total, la Fundació Pasqual Maragall ha creat 47 d’aquests grups terapèutic­s gratuïts en 27 centres repartits per tota la geografia espanyola.

Actualment hi ha grups terapèutic­s actius a Madrid, Sevilla, Vigo, Barcelona i Girona.

Sense suport, afrontar aquesta realitat causa problemes físics i psicològic­s, com estrès, ansietat i depressió

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Instal·lacions de la Fundació Pasqual Maragall
CÉSAR RANGEL Instal·lacions de la Fundació Pasqual Maragall

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain