La Vanguardia (Català)

La segona oportunita­t dels caiguts

Winona Ryder o Robert Downey jr. recorden que és possible ressuscita­r artísticam­ent a Hollywood

- PERE SOLÀ GIMFERRER

Winona Ryder era una d’aquelles actrius a qui semblava que qualsevol dia li cauria un Oscar a les mans. Havia participat en obres mestres com Dracula i Eduardo Manostijer­as, títols de culte com Beetlejuic­e i Reality Bites (que la va convertir en la imatge d’una generació, la X) i havia estat nominada a l’Oscar dues vegades (Donetes, L’edat de la innocència). Els grans directors del moment, com Tim Burton, Francis Ford Coppola i Martin Scorsese se la rifaven. Però el desembre del 2001 va robar roba per valor de 5.500 dòlars en una botiga de Beverly Hills i la van arrestar. Anava empastilla­da i, des d’aquell dia, va caure en desgràcia.

La societat dels Estats Units no podia tolerar que el rostre de la innocència, amb trets de nina de porcellana, cometés un delicte així. La seva condemna als jutjats va consistir en tres anys de llibertat condiciona­l, 480 hores de serveis a la comunitat i tractament psicològic. I la seva condemna a Hollywood? En lloc d’un Oscar li van caure tres lustres d’ostracisme, fins que els germans Duffer la van voler reivindica­r a la fantàstica sèrie Stranger things com la icona del cinema que era. Ara Ryder és una de les poques afortunade­s que ha renascut de les seves pròpies cendres per ser descoberta per una nova generació de joves.

Ella és la prova que no es pot enterrar en vida cap actor perquè a Hollywood tot és possible, encara que sempre és més difícil si ets dona, com demostra la impunitat amb què han viscut durant dècades subjectes com el productor Harvey Weinstein i l’actor Kevin Spacey fins que no s’han pogut silenciar durant més temps les víctimes dels seus abusos i assetjamen­t sexual. Ara bé, les estrelles caigudes en desgràcia per raons extracinem­atogràfiqu­es solen cometre els crims següents: excedir-se en el consum de drogues (com la incombusti­ble Drew Barrymore), cometre actes de moral dubtosa (la contractac­ió de la prostituta Divine Brown per part de Hugh Grant) o protagonit­zar un escàndol de connotacio­ns racistes, xenòfobes o masclistes.

Que consti que, com apuntava abans, hi ha excepcions: Sean Con-

Winona Ryder es va estar quinze anys a l’ostracisme per haver robat en una botiga de roba de Beverly Hills

nery va dir que no passava res per pegar una dona a la revista Playboy el 1965 i va mantenir intacta la seva imatge de cavaller fins al dia d’avui. D’altres, com Alec Baldwin, no van tenir tanta sort després del mediàtic divorci de Kim Basinger, que en diverses entreviste­s el comparava amb el marit maltractad­or de Dormint amb el seu enemic. Es va haver de rebaixar a acceptar papers a la televisió i, curiosamen­t, van ser la seva salvació. Mentre el 2007 acaparava titulars per dir despectiva­ment “truja eixelebrad­a” a la seva pròpia filla en un missatge al contestado­r de la seva exdona, també s’emportava l’Emmy i el Globus d’Or per la seva feina a la comèdia 30 Rock. Ara es manté en primera línia amb la seva paròdia de Donald Trump al programa Saturday night live , a més d’afegir-se a Missió: Impossible VI.

Pitjor ho va tenir Mel Gibson quan, després de conduir begut i ser aturat per la policia, va insultar els agents amb crits antisemite­s. Era el 2007 i ja feia un temps que estava més centrat en la direcció que en la interpreta­ció, amb l’exitosa La pasión de Cristo i Apocalypto. Se’l considera, encara avui, verí per a la taquilla com a actor, si bé els companys de professió van decidir perdonarlo amb la pel·lícula sobre la Segona Guerra Mundial Hasta el último hombre, per la qual va estar nominat a l’Oscar com a director al febrer. Era més important el talent que el seu antisemiti­sme.

I, mentre que ningú no esperava que Mickey Rourke remuntés la seva carrera després de reinventar-se la cara amb el bisturí i de bàsicament insultar la meitat de directius de la ciutat de Los Angeles (amb la fantàstica El lluitador el 2008), o que Sharon Stone sobrevisqu­és al seu caràcter infernal i a una hemorràgia cerebral (ara torna amb la sèrie Mosaic de l’HBO), l’autèntic rei dels retorns és Robert Downey Jr. Si a començamen­ts del mil·lenni no va poder fitxar per Melinda i Melinda de Woody Allen perquè cap companyia d’asseguranc­es no estava disposada a embarcar-se en el projecte (tampoc amb Winona Ryder, a qui l’autor volia), després d’haver ingressat a presó per possessió de drogues, ara pot ingressar 70 milions en un any. A Hollywood l’aplaudeixe­n cada vegada que apareix en una pel·lícula de superheroi­s de Marvel. “No soc la meva història”, repetia com a mantra, i li van donar una segona oportunita­t.

A Mel Gibson li van perdonar al febrer el seu antisemiti­sme amb una nominació a l’Oscar com a director

 ?? AXELLE/BAUER-GRIFFIN / GETTY ?? Robert Downey jr., un infern amb les drogues
AXELLE/BAUER-GRIFFIN / GETTY Robert Downey jr., un infern amb les drogues
 ?? GREG DOHERTY / GETTY ?? Mickey Rourke, cada cop més irreconeix­ible
GREG DOHERTY / GETTY Mickey Rourke, cada cop més irreconeix­ible
 ?? ROY ROCHLIN / GETTY ?? Drew Barrymore, a rehabilita­ció als 13 anys
ROY ROCHLIN / GETTY Drew Barrymore, a rehabilita­ció als 13 anys
 ?? DAN MACMEDAN / GETTY ?? Mel Gibson, el director antisemita
DAN MACMEDAN / GETTY Mel Gibson, el director antisemita
 ?? RODIN ECKENROTH / GETTY ?? Travolta va tornar amb American crime story
RODIN ECKENROTH / GETTY Travolta va tornar amb American crime story
 ?? JEFFREY MAYER / GETTY ?? El robatori de Winona Ryder gairebé l’enterra
JEFFREY MAYER / GETTY El robatori de Winona Ryder gairebé l’enterra
 ??  ?? Alec Baldwin, afectat pel seu divorci
Alec Baldwin, afectat pel seu divorci
 ??  ?? Sharon Stone va tenir problemes de salut
Sharon Stone va tenir problemes de salut
 ??  ?? Hugh Grrant va tenir el seu escàndol el 1995
Hugh Grrant va tenir el seu escàndol el 1995
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain