La Vanguardia (Català)

El combat en primera línia

Jordi Évole viatja a l’Iraq i a Síria a la recerca de l’origen de l’Estat Islàmic en l’inici de la nova temporada de ‘Salvados’ avui a la Sexta

- FRANCESC PUIG

torna aquesta nit a La Sexta i per primer cop en els seus quasi deu anys d’emissió s’acosta a un front de guerra: el seu director i presentado­r, Jordi Évole, ha viatjat a l’Iraq i a Síria en cerca de l’origen de l’Estat Islàmic: “Estàvem molt colpits pels atemptats de Barcelona i Cambrils, i per intentar explicar perquè ens havia passat això havíem d’anar a l’origen del problema”, explica. En primer lloc, van anar a Mossul, que havia estat capital de l’Estat Islàmic a l’Iraq, i després a Al-Raqqa, que n’era l’actual fins fa dues setmanes. “Era un viatge perillós. No som periodiste­s ni correspons­als de guerra i no estem acostumats a aquest tipus de rodatge una mica a l’extrem, però vam decidir tirar endavant, perquè sentíem certa responsabi­litat profession­al de girar la mirada cap a llocs on estan passant coses que després ens arriben aquí d’una manera tan dura com els atemptats de l’agost”.

Amb aquest programa enceta la nova temporada de Salvados, un espai combatiu que més d’un cop més enllà de ser només un programa de televisió: “Intentem ser responsabl­es amb els temps que vivim i portar a l’espectador temes que normalment no veu a la pantalla. És el nostre repte. Començar temporada a Mossul i Al-Raqqa no és segurament el més comercial del món, però creiem que la nostra vocació ha de ser intentar trobar històries diferents a qualsevol lloc del planeta. Això te a veure amb un cert compromís social o amb responsabi­litat profession­al? Doncs segurament sí, i és un fet que compartim amb tot l’equip”.

Precisamen­t aquest equip acaba de tornar aquesta setmana de Veneçuela d’haver entrevista­t el president del país, Nicolás Maduro. Serà el programa que s’emetrà a continuaci­ó, “si l’actualitat de la política catalana ho permet”, avisa Évole. El periodista feia quatre anys que perseguia la possibilit­at de parlar amb Maduro i, finalment, dimarts passat –“desprès de 30 hores d’espera”, es resigna– es va produir la trobada. Satisfet amb l’entrevista? “Jo m’ho vaig passar molt bé, perquè és un molt bon conversado­r”.

Però per l’altra banda, Maduro va trigar poc a queixar-se i qualificar l’entrevista d’agressiva: “No n’hi va haver per tant. Espero que ell en algun moment també s’ho passes bé”, diu Évole, que atribueix les paraules de Maduro al fet que “no està acostumat que li facin preguntes sobre determinat­s temes”. ”Jo li vaig fer preguntes sobre les dificultat­s que estan passant molts veneçolans per aconseguir aliments i medicines, la repressió que està patint l’oposició, els presos polítics, la duplicitat de parlaments que hi ha ara a Veneçuela... Ell va tenir l’ocasió d’explicar-se”. El van convèncer les seves respostes? “Algunes sí, per què no? Quan tu li preguntes per què es parla tant a Espanya de Veneçuela, ell té un discurs molt ben armat, per exemple”, afirma sense voler revelar el contingut abans que s’emeti el programa.

L’entrevista encara no s’ha emès, però ja ha rebut crítiques a les xarxes socials per la poca il·luminació de la trobada, que es compara amb la de Carles Puigdemont, i que es contraposa amb la més lluminosa, la de Mariano Rajoy i Florentino Pérez. “Són casualitat­s de la vida”, argumenta Évole, que explica que

Salvados aplica en moltes ocasions una il·luminació tènue per crear un determinat ambient. Afegeix: “Si alguna persona malintenci­onada a Twitter agafa aquests quatre exemples i no mira res més perquè ja li interessa complir així la seva tesi, i qui es creu això no ho corrobora mirant altres exemples, pot portar a una conclusió totalment errònia, que espero que ara hagi quedat resolta amb aquesta explicació”. I per acabar, dona una altra raó de pes definitiva: “Tothom sap que a Salvados som de dretes de tota la vida i molt afins al PP”, ironitza.

Per aquesta temporada, Évole avança dos dels temes en què ja estan treballant: un sobre pederàstia i abusos a escoles religioses i un altre sobre salut alimentàri­a. I segur que algun altre caurà sobre l’actual situació política que es viu a Catalunya: “Costa molt sortir d’aquest bucle en què s’ha convertit el tema català. A més, el tema del procés és molt potent perquè té tots els ingredient­s per ser molt televisiu: té trama i uns protagonis­tes ben diferencia­ts”.

La nova entrega inclou una entrevista a Maduro, un programa sobre pederàstia i un sobre salut alimentàri­a

 ?? ATRESMEDIA ?? L’Iraq, Síria i Veneçuela, primeres parades d’Évole aquesta temporada
ATRESMEDIA L’Iraq, Síria i Veneçuela, primeres parades d’Évole aquesta temporada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain