La Vanguardia (Català)

Les migracions que van donar forma als EUA, a ‘El viaje a la humanidad’

El canal Historia explica el paper dels europeus en la creació del país

- BARCELONA Redacció

Quin va ser el paper que van tenir els immigrants europeus en la creació dels Estats Units és la resposta que busca respondre El viaje de la humanidad, una minisèrie de dos episodis que el canal de pagament Historia estrena demà a les 22 h. La producció explica per què irlandesos, italians, holandesos i molts altres pobles van emigrar al país nord-americà a la recerca de llibertat i descobreix les raons per les quals es van instal·lar al país, alhora que analitza el paper que van tenir aquelles grans migracions en la vida cultural, sociològic­a i política.

A través de gràfics d’última generació, El viaje de la humanidad s’ajuda d’experts historiado­rs, proves d’ADN, registres censals i investigac­ions que recullen els patrons de migració al llarg de més de 70.000 anys. La minisèrie explora les arrels culturals dels grups que, a la recerca d’una nova vida, van viatjar a l’altra banda de l’oceà des dels començamen­ts de l’època colonial fins al final de la guerra civil. Entre els primers grups d’immigrants es troben els holandesos de Nova Amsterdam, que buscaven la riquesa del comerç de les pells; els quàquers anglesos, que van influir en la constituci­ó dels Estats Units, o els soldats alemanys, que es van unir al Nord per derrotar el Sud.

En el segon episodi es mostra l’onada d’immigrants que van inundar els Estats Units. Des de mitjans del segle XIX, la meitat dels jueus de Rússia se’n van anar a Nova York; un de cada tres escandinau­s van emigrar per convertir-se en els primers llenyatair­es del país, i la Gran Fam irlandesa va despoblar l’illa i va proporcion­ar als magnats del ferrocarri­l dos milions de treballado­rs estrangers. També explica com agricultor­s d’Ucraïna van convertir Kansas en el graner del país i com Nova York va acollir el 1908 més italians que Roma. Al llarg del documental s’explica també com des dels inicis del segle XX fins als anys setanta pobles procedents dels estats del sud dels Estats Units, l’Europa de l’Est, l’Amèrica Llatina i Àsia van canviar per sempre més el paisatge urbà i van donar forma al mapa dels Estats Units moderns.

 ?? CANAL HISTORIA ?? La minisèrie consta de dos episodis i s’estrena demà a les 22 h
CANAL HISTORIA La minisèrie consta de dos episodis i s’estrena demà a les 22 h

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain