La Vanguardia (Català)

“La gent veu Montserrat com un referent de fe i social”

Bernat Juliol, monjo de Montserrat

-

El sotsprefec­te de l’Escolania i portaveu del monestir de Montserrat, Bernat Juliol i Galí, és un dels monjos ordenat prevere.

Abans de ser monjo havia estat advocat?

Sí, vaig fer la carrera de Dret a la Universita­t de Girona. Després vaig treballar dos anys i mig en un bufet d’advocats. I m’agradava la feina, però m’adonava que em faltava alguna cosa i en aquest camí de recerca se’m va posar Montserrat al davant, o la Providènci­a.

Quins lligams tenia amb Montserrat?

Cap, més enllà dels que tenim molts catalans amb el santuari. És més, si quan estudiava m’haguessin dit que seria monjo m’hauria posat a riure. Però vaig anar amb uns amics a passar uns dies a l’hostatgeri­a i allà vaig saber d’uns tallers per conèixer la vida monàstica. M’hi vaig apuntar i aquí estic.

I perquè va voler fer el pas a prevere?

En l’àmbit monàstic és l’abat qui ho proposa en funció de les necessitat­s pastorals, no és per iniciativa del monjo. A Montserrat som 59 monjos, però pel fet de ser monestir i santuari de la Mare de Déu es necessiten més preveres. Ho són un 75% dels monjos.

Quins estudis ha fet?

Vaig estar dos anys a Roma per obtenir la llicència en Teologia Dogmàtica i ara he fet el grau en Teologia, que el podem fer a Montserrat ja que està afiliat a l’Ateneu Pontifici Sant Anselm de Roma.

Com veu el futur de l’Església?

Estem en una societat cada cop més secularitz­ada, però no tinc una visió pessimista. La història de Montserrat ens diu que ha passat moments amb només 12 monjos i d’altres amb un centenar, i sempre ha continuat endavant. Això és un paradigma del que és l’Església. La fe és esperança i l’Església s’ha d’adaptar a cada moment. Estic aquí per donar testimonia­tge de fe, del Crist ressuscita­t i vull ser fidel a aquest missatge.

Montserrat ha de ser un far no només pel catolicism­e català sinó també pel catalanism­e? No es tracta de si Montserrat ho vol ser sinó que la gent ens veu com un referent de fe i un referent social, esperant una paraula, una resposta en moments difícils. I això ens fa ser més responsabl­es.

Com es viu el moment polític català a Montserrat?

Tal com ha dit l’abat vivim en un moment complexe, difícil, però apostem per obrir ponts al diàleg, per trobar una sortida des d’una comprensió mútua.

 ?? ABADIA DE MONTSERRAT ?? Bernat Juliol, monjo de 39 anys
ABADIA DE MONTSERRAT Bernat Juliol, monjo de 39 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain