La Vanguardia (Català)

Qui, Quo, Qua

Els catalanopa­rlants parlen llatí modern, com els grecs del segle XXI parlen grec modern

-

Si sabeu italià, potser heu identifica­t aquestes tres paraules amb els noms dels nebots de l’ànec Donald, coneguts en castellà com a Juanito, Jorgito i Jaimito, i en l’original Huey, Dewey i Louie. Però si no sabeu italià però vau estudiar llatí al batxillera­t, segur que aquest títol us ha recordat la taula dels relatius llatins, que començava amb el nominatiu singular qui, quae, quod (masculí, femení, neutre). Sembla evident que el traductor italià de les aventures de l’ànec Donald, en un doble salt, va voler jugar amb l’onomatopei­a del so que emeten els ànecs i els relatius llatins.

Aquest joc lingüístic no té més recorregut ni justifica l’aprenentat­ge del llatí, però és evident que la mare de totes les llengües romàniques continua ben viva. Es pot viure sense uns coneixemen­ts rudimentar­is de llatí? Sí. Es pot fer una carrera università­ria sense llatí? Sí. Però tot indica que qui l’hagi estudiat tindrà unes habilitats intel·lectuals i de pensament més desenvolup­ades.

De fet, els catalanopa­rlants parlem llatí modern, com els grecs del segle XXI parlen grec modern. Són llengües que han evoluciona­t i que, en el cas del llatí, s’han fragmentat per territoris fins a configurar unes quantes llengües neollatine­s, que parlen, segons explica Nicola Gardini, més de 900 milions de parlants.

Els romanistes defensen la teoria de Gardini i fan congressos on no hi ha traducció simultània. Consideren que sabent dues o tres llengües neollatine­s, les altres es poden comprendre sense necessitat d’ajuda. En dono fe a mitges: he assistit a alguna d’aquestes jornades i la intercompr­ensió no sempre és plena, però sí que és acceptable en un percentatg­e significat­iu.

Serà difícil que la Unió Europea renunciï a l’anglès com a llengua franca, malgrat el Brexit, però els països amb llengües romàniques haurien de potenciar la intercompr­ensió lingüístic­a i, de passada, revalorar el llatí.

 ??  ?? ANÀLISIMag­í Camps
ANÀLISIMag­í Camps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain