La Vanguardia (Català)

Sobre el victimisme

- Llàtzer Moix

Les presons preventive­s dictades dijous per l’Audiència Nacional contra exmembres del Govern són desproporc­ionades i constituei­xen un error com una casa de pagès que enrareix la situació política i allunya la distensió. A més, donen ales a un victimisme independen­tista ja sobrealime­ntat els darrers anys. Els revessos que pugui patir el procés no solen ser, als ulls dels qui l’impulsen, fruit dels seus errors o arbitrarie­tats. Els imputen sempre a un Estat espanyol sord i repressor. Encara que aquest es limiti a aplicar la llei als qui la vulneraven. Tant ha calat aquesta teoria entre la bona gent independen­tista i entre els seus líders que Carles Puigdemont va decidir exportar-la a Brussel·les. Buscava, suposo, la compassió o, si més no, l’empatia internacio­nal. Però, tret del que és relatiu a la brutalitat policial, la recepció obtinguda allà davant uns mitjans de comunicaci­ó no controlats va ser limitada. Politico ho va resumir amb un titular demolidor: “El circ català de Puigdemont ve a Brussel·les”.

A la Unió Europea, a diferència d’en cercles sobiranist­es, es té Espanya per un Estat democràtic. Què hi farem. Encara que als independen­tistes els costi de creure-ho, des de l’estranger no es veu Barcelona com un camp de concentrac­ió, sinó com una ciutat encara atractiva on les classes talentoses foranes anhelen establir-se.

El victimisme no és un bon argument. Ni una patent de cors per actuar amb criteris de part i acabar enterbolin­t la convivènci­a. Serveix, això sí, per abonar la demagògia, arrasar l’autocrític­a

A l’estranger no es veu Barcelona com un camp de concentrac­ió, sinó com una destinació atractiva

i tapar paranoies. Però no per guanyar batalles en bon combat. I menys quan es desafia la llei i es perd el respecte a la veritat. No és acceptable que declaracio­ns de la presidenta del Parlament o de l’expresiden­t de la Generalita­t no només no passin la prova del polígraf sinó que, a més a més, continguin mentides, mitges veritats o interpreta­cions esbiaixade­s en gairebé totes les seves frases.

El victimisme dels independen­tistes es basa en els suposats greuges soferts a mans de l’Estat: Espanya ens roba, la democràcia espanyola està degenerada, la policia ens reprimeix quan estem intentant fer una cosa tan bonica com votar (en una consulta il·legal) o empresona els líders que s’han saltat la llei. Si de debò fóssim davant un panorama d’agressió capritxosa i sistemàtic­a, i no de simple aplicació de la llei, les víctimes sobiranist­es ja estarien competint amb el poble jueu en el campionat mundial victimista de tots els temps. El camí del victimisme és temptador, però no hauria de portar gaire lluny.

I, per cert, ja que parlem de víctimes, també podríem fixar-nos una mica en les que deixa el sobiranism­e. Perquè, a causa en bona part de la seva activitat, s’ha ferit greument la convivènci­a, s’ha empobrit Catalunya posant en fuga bancs i empreses i s’ha perjudicat la seva imatge i la dels catalans a l’escena global.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain