La Vanguardia (Català)

La temptació de dinamitar ponts

La ruptura del pacte entre BComú i el PSC no només seria una mala notícia per a la cultura i la promoció de Barcelona: també devaluaria els comuns com a partit cridat a exercir de pont entre ribes cada cop més allunyades

- Santiago Calatrava, Colau Jaume Collboni. Ada Miquel Molina Berta Sureda,

La metròpoli barcelonin­a no pot presumir de ponts. Potser és per culpa de l’aspecte fatigat que tenen el Besòs i el Llobregat quan ja entreveuen el mar, que cap gran arquitecte o enginyer no s’hi hagi inspirat per dissenyar viaductes notables. El pont més icònic és el de Bac de Roda, obra de però la brillantor de la seva estrena el 1987 s’ha anat apagant mentre també ho feia el seu entorn, aquest forat negre de la ciutat que és la zona ferroviàri­a de la Sagrera.

Tot i això, hi ha un altre tipus de ponts que, en un sentit figurat, sí que han complert la seva funció de comunicar extrems distants: la història dels ajuntament­s democràtic­s de Barcelona i de les altres ciutats metropolit­anes s’explica a través d’una successió de pactes polítics que han fet possible el desenvolup­ament social i econòmic de la gran urbs. Per no parlar dels ponts bastits entre el poder polític i la societat civil, fonament d’una col·laboració publicopri­vada que ha propiciat importants èxits, per més que ara estigui donant signes d’esgotament.

En aquest marc es pot inscriure l’acord de govern entre la BComú de l’alcaldessa

i el PSC del segon tinent d’alcalde El pacte penja d’un fil (els comuns debatien la seva continuïta­t ahir al tancament d’aquesta edició), amenaçat pels furiosos embats d’una ERC i un PDECat que no entenen com Barcelona pot tenir encara al govern un partit que dona suport a l’article 155, però també per alguns companys de viatge de la mateixa Colau, independen­tistes que sempre s’han sentit incòmodes per l’aliança amb els socialiste­s catalans.

L’alcaldessa, que és partidària de mantenir l’acord, s’enfronta a un PDECat especialme­nt radicalitz­at que en vigílies electorals intenta desprendre’s de qualsevol contacte amb forces constituci­onalistes. Divendres es va trencar el pacte entre els exconverge­nts i el PSC a Sant Cugat.

En cas de consumar-se en els pròxims dies, la ruptura de l’entesa entre comuns i PSC causaria una primera víctima: el món de la cultura, que ara disposa d’una interlocuc­ió fluïda amb Collboni i el seu equip però que amb prou feines es va tenir en compte en la primera etapa del mandat, quan BComú governava en solitari. Tot i els esforços que va dedicar a la qüestió la comissiona­da sempre va estar limitada per la manca del rang necessari.

El teixit cultural necessita suport institucio­nal en aquest moment de caiguda del consum i de temptacion­s d’exili fiscal. I als comuns no sembla que la tasca els motivi gaire. Polítics de l’equip de Colau que són sensibles amb tot el que tingui a veure amb la memòria històrica continuen, tot i això, sense connectar amb aquella esquerra de la transició que va entendre que la cultura era en si mateixa una escola de lliurepens­adors, però també un ascensor social.

La ruptura de l’acord de govern la lamentarie­n també els sectors econòmics que han trobat en els socialiste­s els interlocut­ors que difícilmen­t tindran en una BComú que desconfia del turisme i del paper de les empreses pel desenvolup­ament de la ciutat. La mateixa alcaldessa és conscient que perdre el seu aliat polític deixaria totes aquestes àrees desateses.

Però hi ha un factor d’aquest debat que transcende­ix la gestió municipal i apunta al cor de la crisi política. El paper de partit pont, de formació que ajuda a tancar la fractura que amb el procés s’ha obert en la societat catalana, difícilmen­t podran tenir-lo els comuns després de dinamitar l’accés a la riba on se situa el PSC, que exerceix, al seu torn, de pont amb altres partits. Llançar-se en mans del PDECat i ERC per salvar el mandat, a més de comprometr­e el seu futur electoral (el PSC els modera), restarà rellevànci­a als de Colau en el debat sobre les sortides a la crisi catalana. El seu pont podria acabar sobrevolan­t un terreny tan inhòspit i erm com el que s’estén avui sota el viaducte de Bac de Roda.

mmolina@lavanguard­ia.es / @miquelmoli­na

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Hi ha ponts que esquiven aigües tumultuose­s; el de Bac de Roda sobrevola la terra de ningú de Sagrera
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Hi ha ponts que esquiven aigües tumultuose­s; el de Bac de Roda sobrevola la terra de ningú de Sagrera
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain