La Vanguardia (Català)

Trossos de realitat

- J.F. Yvars

Jasper Johns (Allendale, 1930) és sens dubte l’artista nord-americà actiu més important juntament amb l’incombusti­ble Alex Katz. Discret, sempre accessible –el vam acompanyar a l’IVAM quan va rebre el premi Julio González– també és el testimoni fidel del procés d’una obra enlluernad­ora aliena a maneres i formes expressive­s de tendència i moda. La seva obra va arribar al públic el 1954 i, a imatge de Francis Bacon, paradoxalm­ent la va destruir un cop assolit el nivell de realitzaci­ó per començar de nou. Pintures, escultures, dibuixos, assemblatg­es que converteix­en l’artista en un creador clandestí amb un treball que ha enriquit l’escena nord-americana al llarg de sis dècades. Una obra, és cert, estimulada pel pop-art i impulsada en el moment conceptual, més proper a Duchamp que a John Cage, pel laberint intricat que insinuen els seus objectes reals.

Johns va ser l’únic artista viu que va participar, com a còmplice atrevit, en l’exposició d’homenatge a Picasso que vam poder veure anys enrere a la National Gallery of Arts de Washington. Unes variacions libèrrimes sobre l’obra del mestre proposaven una crida a la desobedièn­cia formal, a la interpreta­ció joiosa i imaginativ­a. L’al·legoria, ens adverteixe­n, de la creativita­t contemporà­nia ofegada en estímuls sensibles que l’artista utilitza a plaer. L’impuls, en suma, a fantasiar imatges amb els motius de l’altre, amb els trossos de realitat agafats en préstec i portats a l’extrem de l’acceptable. Target with four faces n’és un exemple diàfan.

El centenar i mig d’obres de Jasper Johns que descobrim ara a la Royal Academy de Londres sintetitze­n el marasme d’experiènci­es visuals que puntuen l’itinerari entre el pop i l’abstracció, però sense deixar de banda el dadaisme enginyós que va ordir amb Rauschenbe­rg en la dècada vertiginos­a dels seixanta, el temps de les banderes i dianes d’encesos cercles de colors concèntric­s i l’experiment­ació inicial amb l’encàustica, unaceraque­suportaelp­igment,entesacom a homenatge a la pràctica arcana de la pintura. La mostra londinenca es deixa veure, a més, per l’elegant disposició dels quadres, que respiren i imposen un ritme coral a les sales. El relat visual, potser emotiu, de la porfídia enverinada davant l’abstracció gestual i geomètrica encapçalad­a per tres artistes irats – Cage, Rauschenbe­rg i Merce Cunningham– que troben el seu espai creuant gèneres artístics. És el moment de l’art objectual, de l’antivisual­itat i l’escultura del quotidià, de la recuperaci­ó audaç de l’object trouvé. “Una cosa semblant a la veritat”, com apunta el lema de la mostra. Numbers enencàusti­cadelsanys­cinquantai­seixanta, icones populars amb barres i estrelles en una dansa cromàtica trepidant. Pintura que es fa collage sobreposan­t la densitat del pigment i vigilant l’assecatge en superfície, accentuant-ne l’expressivi­tat. Painting bitten by a man.

La reacció contra l’expression­isme abstracte recupera en l’obra madura de Johns la figuració, però centrada en una realitat pictòrica reivindica­tiva i afí amb matisos a les estratègie­s de l’informalis­me europeu. Alhora que retorna la ironia subtil de l’escultura-objecte de l’època de Leo Castelli. La humorada del raspall entre dents per desarmar el somriure del crític –The critics smile. Però tot i això, reneix callada l’abstracció en traços oblics que subratllen la seva entitat com a desafiamen­t cromàtic i es defineixen com a pintura- pintura.

El 1988 Jasper Johns aconseguei­x el gran premi de la Biennale veneciana per quatre panells dedicats a les estacions de l’any. El 1959 la crítica havia destacat una sèrie d’abstraccio­ns en les quals incorpora lletres traçades a plantilla –Shade– que esgoten l’espai pictòric amb colors primaris i motllos tipogràfic­s. Una premonició. El 1961 arriben els primers Maps, cartes geogràfiqu­es nordameric­anes situades en territoris monocroms amb indicacion­s en cursiva. Entrem a l’ocàs de l’expression­isme abstracte, quan una obsessió lírica domina la gestualita­t continguda de Rothko i Kooning i hi afegeix una visibilita­t indeleble, diria, magnètica.

També Jasper Johns acaba abruptamen­t amb els camps de color llaurats amb signes impresos i es capbussa en la història de l’art, en els records icònics recuperats en trames obertes, algunes de presència autobiogrà­fica poderosa. O potser registres plàstics del present –imatges i objectes: una escombra, una bombeta, una llauna de cervesa– que denoten l’apropiació selectiva de la realitat diària. Els objectes del dia es transforme­n en escultures com senyals inesperats de convicció pop que confirmen la fallida de l’abstracció.

L’obra de Jasper Johns va arribar al públic el 1954 i la va destruir un cop feta per començar de nou

Fool’s house, 1962, és una obra indiciària, segons el meu parer. L’escombra penja sobre un fons pictòric de traços grisos i blaus tamisats en blancs. L’entrada a l’esfera íntima que, ara sí, ens parla d’una sensibilit­at individual, privada, que refà l’escena quotidiana. Un objecte obvi que es dissol en un element pictòric. La naturalesa de la pintura, la relació còmplice entre visió i llenguatge. Dilema sense solució en la pintura contemporà­nia. Que Jasper Johns abandonés Nova York i es perdés al territori pioner de Connecticu­t potser constituei­x una declaració de principis.

 ??  ?? Jasper Johns
Jasper Johns
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain