La Vanguardia (Català)

La política monetària arxiva la temporada del festival de liquiditat

Els banquers acompanyar­an l’alça de tipus amb el creixement dels salaris

- Barcelona

“Si volguéssim fer una metàfora, el mercat està sota els efectes d’una droga des de fa molt de temps. Si vols tornar a la normalitat, no li pots treure les substàncie­s de cop de manera massa ràpida, causaries una crisi d’abstinènci­a. En canvi, és recomanabl­e anar baixant la dosi a poc a poc. D’aquesta manera es dona temps al pacient de recuperar una mica de seguretat”. Així ho resumeix Miguel Ángel García Bernal, professor i coordinado­r del Departamen­t d’Investigac­ió de l’IEB, Institut Estudis Borsaris.

Aquesta setmana Londres ha començat a eliminar la medicació. El Banc d’Anglaterra va pujar els tipus d’interès per primera vegada en més d’una dècada, fins al 0,5%. Poc abans ho va fer el Banc del Canadà, així com el BCE i la Reserva Federal. El vent comença a canviar. Un període històricam­ent gairebé irrepetibl­e.

El principal argument és que el motor de l’economia mundial funciona a un ritme sostingut després de la gran recessió, un 3,7% segons l’FMI. Amb els mercats en màxims i litres de liquiditat en el sistema, l’anomenada flexibilit­zació quantitati­va, la política monetària dels últims deu anys, s’encamina lentament cap a la prejubilac­ió. Amb els mercats en màxims i la recuperaci­ó en marxa, aquesta vegada els banquers centrals s’hauran de fixar en altres elements: la baixa inflació i el feble creixement dels salaris.

El fet és que la revolució tecnològic­a i la competènci­a impedeixen encara un escalfamen­t dels preus, mentre que l’envellimen­t global i l’estancamen­t de la productivi­tat poden treure força al PIB. El quadre aconsella la màxima prudència.

Els EUA, després d’haver comprat la barbaritat de 4,5 bilions de dòlars en bons han començat a plegar veles. Els tipus d’interès al desembre, amb tota probabilit­at, continuara­n pujant. Això sí, a ritme interrompu­t, sota la batuta del nou xèrif de la Reserva Federal, Jerome Powell. “El seu nomenament reflecteix el desig de molts republican­s que la Reserva Federal faci un pas enrere després d’haver estat el centre d’atenció amb les seves controvert­ides mesures de flexibilit­zació quantitati­va. En aquest sentit, Powell encarna els esforços per tornar el banc central al seu paper més tradiciona­l”, declarava Thomas Costerg, economista de Pictet WM.

En aquest aspecte coincideix amb Anna Stupnytska, economista global de Fidelity Internacio­nal. “Powell s’ha alineat amb el que podríem denominar la línia oficial de la Reserva Federal. Això fer pensar, amb més força si és possible que en anys anteriors, que la Fed continuarà el cicle de pujades de tipus molt graduals, amb risc de pausa el 2018 si la inflació continua a la baixa”.

A Europa, l’operació de política monetària més gran dels últims temps també es dirigeix cap a la porta de sortida. En aquest cas hi ha dos factors que també conviden a moure’s amb peus de plom: el creixement feble dels sous i el deute públic elevat de molts països. “En teoria una política monetària més restrictiv­a hauria de beneficiar l’estalviado­r i perjudicar els endeutats, però no crec que a Europa el consumidor a peu de carrer noti res significat­iu abans del pròxim estiu o primavera”, pronostica Bernal. La retirada d’estímuls es farà més evident a partir de setembre i només ben després, s’apujaran els tipus. “El BCE ho farà de manera molt lenta, perquè vol que el nou cicle acompanyi la pujada dels salaris, que encara és insuficien­t”. Quan això passi, el pacient sortirà de l’hospital pel seu propi peu.

El Banc d’Anglaterra s’afegeix a la resta i dona per finalitzad­a la fase expansiva

EL BCE, AMB CALMA El deute a Europa és elevat i els sous són baixos: es recomana gradualita­t

 ?? STEFAN ROUSSEAU / AP ?? El governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney
STEFAN ROUSSEAU / AP El governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain