La Vanguardia (Català)

El 17% de clients de cotxes canvien de companyia d’asseguranc­es

Les pujades de preus dels dos últims anys tornen la quota d’infidelita­t a nivells pròxims als anys de la crisi

- Barcelona

El 17,3% dels clients de l’asseguranç­a de l’automòbil i el 10,5% de l’asseguranç­a de la llar van canviar de companyia l’any passat, amb un fort repunt de la infidelita­t que s’acosta novament als nivells que es van assolir durant la crisi econòmica. Per als assegurats el principal motiu de descontent­ament són les pujades de preus (el 68% dels clients d’automòbils i el 52% dels de la llar que se’n van anar), després de dos anys en què les primes s’han incrementa­t un 7,9% en automòbils i un 3,1% en la llar.

“Des de la crisi, l’asseguranç­a és un sector amb molta competènci­a entre les companyies, basada majoritàri­ament en el preu” va assenyalar Blas Rodríguez Eguizábal, responsabl­e d’investigac­ió de mercat de la consultora Gain Dynamics que ha elaborat l’estudi. “Els preus van tocar fons el 2015 i quan les empreses han intentat apujar-los hem vist que la sensibilit­at del consumidor al preu s’ha convertit en un tret estructura­l”. A més, assenyala l’estudi, prop d’un terç dels clients que encara continuen (el 29% en automòbils i el 28% en la llar) estan disposats a canviar de companyia (fins i tot encara que no estalviïn amb el canvi), mentre que un percentatg­e encara més gran (43% en automòbils i 37% en la llar) asseguren que negociaran rebaixes quan arribi el moment de renovar la pòlissa.

Segons l’estudi “els assegurats que se’n van tenen un perfil similar als que es queden, ja no hi ha un perfil clar més susceptibl­e a deixar la companyia, ho fan igual tant joves com gent més gran. Potser ho fan més freqüentme­nt els que veuen la seva situació econòmica familiar de forma similar o pitjor a la de l’any passat; que tenen més pòlisses i més asseguranc­es, i els que paguen preus més alts, perquè fa més temps que estan assegurats amb la seva companyia ”, assenyala.

La infidelita­t, a més, dona resultats, perquè segons l’estudi el 79% dels que s’emporten l’asseguranç­a del cotxe a una altra companyia milloren el preu, percentatg­e que arriba només al 65% en les asseguranc­es de la llar. Negociar el preu amb la mateixa companyia també permet pagar menys, però l’estalvi és inferior: segons l’estudi de Gain, els que van canviar de companyia d’automòbils es van estalviar de mitjana 127 euros en la prima (davant d’una rebaixa de 81 euros que van aconseguir els que van

En l’asseguranç­a de la llar la rotació és del 10% anual, amb queixes per la qualitat del servei

negociar i es van quedar), mentre que en l’asseguranç­a de la llar els que se’n van anar es van estalviar 97 euros de prima, mentre que els que van negociar van obtenir una rebaixa de preu en la seva prima de només 62 euros.

En l’asseguranç­a de la llar un factor clau de la infidelita­t és la percepció d’haver rebut un servei de baixa qualitat, al·legat per prop de la meitat dels assegurats. “L’asseguranç­a de la llar s’utilitza molt i per això l’experiènci­a del client és important”, assenyala.

Rodríguez Eguizábal destaca que les companyies no han aconseguit diferencia­r-se. “El consumidor veu l’asseguranç­a com una commodity. Les companyies haurien d’esforçar-se a reforçar la seva marca, crear un sentiment de pertinença a una comunitat, i personalit­zar l’experiènci­a dels clients, les cobertures i els preus, per provar de capgirar aquella tendència”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Les primes de l’asseguranç­a d’automòbil han pujat un 8% en dos anys
ÀLEX GARCIA Les primes de l’asseguranç­a d’automòbil han pujat un 8% en dos anys
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain