La Vanguardia (Català)

Matança en una missa en una església baptista de Texas

Almenys 26 persones mortes i més de 20 ferits per l’acció d’un home armat

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Un home armat va entrar ahir al migdia en una església baptista a Sutherland Springs (Texas) i va començar a disparar indiscrimi­nadament a la gent que omplia el temple. L’atac va acabar amb almenys 26 persones mortes i més de 20 ferits. Es desconeix el mòbil de l’agressor, que també va morir.

Sutherland Springs forma part de la Texas rural, profunda, “el lloc on no passa mai res”, segons la veïna Carrie Matula.

Fins ahir, que va entrar en la història tràgica dels Estats Units. “Vaig pensar que algú estava fent pràctiques de tir”, va declarar Matula a la cadena MSNBC.

Ella treballa en una gasolinera i, per al seu horror, el que havia succeït era un tiroteig real, a escassos 50 metres, en una església, la First Baptist Church. Una altra prova més de l’epidèmia armada que pateix aquest país de costa a costa. Les primeres informacio­ns situen en més de vint els morts en aquesta nova tragèdia, escassamen­t un mes després que Stephen Paddock deixés el rècord de 58 cadàvers a La Vegas (Nevada) en obrir foc des del pis 32 de l’hotel Mandalay contra els assistents a un concert massiu de música country.

Aquesta nova seqüela d’una història tantes vegades escrita –canvia el lloc: un cinema, una escola, un centre comercial, un club...– es va registrar en una petita comunitat, “en la qual tots ens coneixem”, va afirmar Carrie Matula.

Al web oficial de Sutherland Spring, el nom del qual li ve per un passat gloriós de balneari i aigües termals, s’indica que la seva població ascendia a 326 habitants el 2000. Altres documents eleven avui aquest número a uns 600 residents a la zona.

D’aquests, n’haurien mort 27, sempre a partir de les xifres del comissiona­t del comtat de Wislon, Albert Gamiz jr., en un atac que va descriure com una acció molt ràpi- da, i almenys dues dotzenes de ferits. Gamiz va ser el primer que va il·lustrar la magnitud d’aquesta bogeria en la qual l’autor de l’atac va fer servir una arma semiautomà­tica. Va disparar unes 20 ràfegues.

El governador Greg Abbott, republicà, va confirmar aquella xifra; 26 ciutadans més el pistoler, que va descriure com una persona blanca que anava tota vestida de negre i amb una armilla antibales. Fonts policials el van identifica­r com Devin Patrick Kelley, de 26 anys.

Els investigad­ors van assenyalar que els dos primers van caure fora. Dins va deixar 23 cadàvers (el 26è va morir en el trasllat a l’hospital). Llavors, algú va treure un rifle i li va començar a disparar. Tots dos van intercanvi­ar munició. El presumpte atacant va perdre el seu fusell i va fugir amb el seu cotxe. La policia el va trobar mort. No se sap si es va suïcidar o si va morir per l’impacte de les bales del veí. Al vehicle portava un arsenal. Els difunts van dels cinc als 72 anys d’edat.

El congressis­ta texà Vicente González va assegurar que tot indicava que el presumpte autor era de fora d’aquesta comunitat. Cert, encara que no era un desconegut i hi tenia lligams d’amistat o de família.

González va dir que és una comunitat conservado­ra, que es muda per anar al servei religiós els diumenges, segura, amb un baix nivell de criminalit­at, formada majoritàri­ament per ranxers i ramaders, amb una demografia en la qual predominen “els anglosaxon­s blancs, cristians i una minoria de mexicans”.

Si Las Vegas és la ciutat del pecat, aquest poble vivia amb Déu. “Això és una cosa que passa a les metròpolis, no et pots imaginar mai què succeeixi aquí, on hem nascut i crescut generació rere de generació, on ens coneixem pel nom i estem els uns casats amb els altres”, va insistir Matula.

Des del Japó, la primera resposta

del president Donald Trump va recordar la matança de Las Vegas, en oposició a la més recent de l’atemptat de Nova York. “Que Déu estigui amb la gent de Sutherland Springs”, va tuitejar.

Abbott, es va expressar en una línia similar en un comunicat. Va recordar que “els detalls d’aquest horrible cas estan encara sota investigac­ió”i va dirigir les seves oracions per a tots els que “s’han vist afectats per aquesta acció del mal”. I va demanar als texans que dediquessi­n les seves pregàries a aquestes víctimes.

Els fets es van produir sobre les 11.38 del matí ( horari local), en una església que cada diumenge es converteix en el punt de reunió de les famílies. El poble, el típic de cases escampades i moviments amb cotxe, s’ubica a uns 48 quilòmetre­s al sud-oest de San Antonio, a on es va traslladar en helicòpter a alguns dels ferits.

Les primeres hipòtesis sobre el pistoler descartave­n que fos un terrorista gihadista o amb vincles internacio­nals.

Després del recent cotxe suïcida de Manhattan ningú no va descartar, d’entrada, que pogués tractarse d’un altre llop solitari captat pel fonamental­isme de l’Estat Islàmic (EI). Aquesta vegada, tot i això, els experts es decantaven més per altres possibilit­ats. Però ahir a la nit no es descartava res perquè es desconeixi­a el mòbil de la matança.

Immediatam­ent es va esmentar que el pistoler havia de patir problemes mentals, el que va suscitar que es tornés a parlar de l’accés a les armes. Texas és un dels estats amb la regulació més laxa i es va certificar amb la rèplica que va donar el veí.

“En una església!, va exclamar Carrie Matula, “allà no es fa mal”. Tampoc és una novetat. El 2015, un supremacis­ta blanc, Dylann Roof, va entrar en un temple de Charleston (Carolina del Sud) i va matar nou negres.

El lloc on no passava res s’ha situat al capdamunt de la llista criminal, després de La Vegas, Orlando, Virgínia o l’escola Sandy Hook de Newtown (Connecticu­t).

“És inconcebib­le”, va repetir diverses vegades la testimoni. “És un veritable xoc, un trauma que ens canviarà per sempre”, va prosseguir. Segons Matula, “érem un poble tranquil, sense problemes de delinqüènc­ia, gent que treballa, pren una cervesa, mira les notícies i se’n va a dormir, un petit poble dormitori”, va remarcar . –Com canviarà? –Ja no deixarem les portes obertes o les claus al cotxe, potser dormirem amb el rifle sota el llit.

 ?? AP ?? Els equips d’emergència envolten l’església baptista de Sutherland Springs, una petita comunitat rural Texas on tots es coneixen
AP Els equips d’emergència envolten l’església baptista de Sutherland Springs, una petita comunitat rural Texas on tots es coneixen
 ?? DARREN ABATE / AP ??
DARREN ABATE / AP
 ?? NICK WAGNER / AP ?? Carrie Matula, treballado­ra d’una benzinera prop de l’església atacada, consola una de les víctimes
NICK WAGNER / AP Carrie Matula, treballado­ra d’una benzinera prop de l’església atacada, consola una de les víctimes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain